Υλικα

Για το Σιρόπι
1 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική,
1 κούπα καστανή ζάχαρη
2 1/2 κούπες νερό

Για το κέικ
1 κούπα βούτυρο λιωμένο
6 αυγά
1 1/2 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κούπα γάλα,
1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας ή 3 κάψουλες βανιλίνη,
1/4 κουτ. γλ. κανέλα
αλάτι στη μύτη του κουταλιού.

3 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
1 1/2 κούπα κακάο
2 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
3 κουτ. σούπας λικέρ καφέ

3/4 κούπας γάλα εβαπορέ πλήρες
200 γρ. κουβερτούρα
ζεστό γάλα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το σιρόπι… Βάζεις σε μια κατσαρόλα ζάχαρες κρυσταλλική, καστανή ζάχαρη και νερό να βράσουν για 3-4 λεπτά
από το σημείο βρασμού. Το βάζεις στην άκρη να κρυώσει…

Λιώνεις το βούτυρο και το αφήνεις να πέσει λίγο η θερμοκρασία.
Χτυπάς στο μίξερ αυγά με κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα και προσθέτεις σιγά σιγά το βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτεις 1/2 κούπα γάλα, 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας ή 3 κάψουλες βανιλίνη, 1/4 κουτ. γλ. κανέλα και λίγο αλάτι στη μύτη του κουταλιού.
Κοσκινίζεις μαζί το αλεύρι 1/2 κούπα κακάο και μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτεις στο υγρό μείγμα ανακατεύοντας με μια σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω ώστε να μην ξεφουσκώσει.

Βουτυρώνεις ένα ταψάκι 30Χ40 περίπου ή δύο μικρότερα και πασπαλίζεις με λίγο κακάο. Το μείγμα είναι λίγο πιό σφιχτό από του κέικ και δεν απλώνει εύκολα μόνο του. Μπορείς να το απλώσεις σε όλο το ταψί με βρεγμένα χέρια ή το πίσω μέρος μιας βρεγμένης κουτάλας.
Ψήνεις 30 λεπτά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Η σοκολατόπιτα αυτή είναι τύπου “λάβα” όσο είναι ζεστή, γι’ αυτό μην την αφήσεις πολύ παραπάνω από 5 λεπτά ακόμα αν νομίζεις ότι το χρειάζεται.
Μόλις βγεί από το φούρνο χαράζεις σε κομμάτια για να σιροπιαστεί σωστά. Αν θέλεις προσθέτεις στο σιρόπι 3 κουτ. σούπας λικέρ και σιροπιάζεις αμέσως την καυτή
σοκολατόπιτα με το κρύο σιρόπι.

Γνώμη μου είναι, αν δεν την προσφέρεις να τη φάνε παιδιά να μην παραλήψεις το λικέρ γιατί δίνει ιδιαίτερη ένταση.
Αφήνεις να απορροφήσει το περισσότερο σιρόπι και ζεσταίνεις το γάλα εβαπορέ πλήρες, χωρίς να βράσει. Ψιλοκόβεις μεσα την κουβερτούρα και την περιχύνεις με το ζεστό
γάλα. Αφήνεις 2 λεπτά να λιώσει η σοκολάτα και ανακατεύεις μέχρι να δημιουργηθεί μια γκανάς. Περιχύνεις την σοκολατόπιτα και αφήνεις να σταθεροποιηθεί για να κοπεί εύκολα σε κομμάτια ή σερβίρεις αμέσως με μια μεγάλη κουτάλα.

Γαρνίρεις με σαντιγί, παγωτό, τρούφα σοκολάτας, σιρόπι ή φρούτα.

Η Συνταγή είναι της Μαίρης Τρακάδα

Προηγούμενο άρθροΨωμάκια βανίλιας
Επόμενο άρθροΨημένο κουνουπίδι με τυρί….ένας απίστευτος μεζές