Τα Σουρωτά Λέσβου με πραλίνα αρκούν για να σας ξετρελάνουν ! Αυτό το παραδοσιακό γλυκό έχει ένα χρυσαφένιο χρώμα και τραγανή υφή , ενώ η πραλίνα δίνει μια ωραία γυαλάδα και πλούσια γεύση σοκολάτας . Η τραγανή βάση, το αρωματικό καρύδι και η βελούδινη πραλίνα συνδυάζονται για ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα που είναι ιδανικό για κάθε περίσταση. Σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για τα Σουρωτά (Εσωτερικό):
- 700 γρ. – Φύλλο κρούστας (για γλυκά)
- 300 γρ. – Καρύδια (τριμμένα)
- 270 γρ. – Βούτυρο Αγελαδινό (λιωμένο)
- 1,5 κουτ. γλυκού – Κανέλα σκόνη
- 1 – Βανίλια (σκόνη)
Για το Σιρόπι:
- 975 γρ. – Ζάχαρη κρυσταλλική
- 600 γρ. – Νερό
- 120 γρ. – Γλυκόζη
- 1 – Ξυλάκι κανέλας
- 3 – Γαρύφαλλα (ολόκληρα)
Για τη Γέμιση:
- Πραλίνα Σοκολάτας (για γέμιση, αφού κρυώσουν)
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Σιροπιού (Καυτό):
Λίγο πριν βγουν τα σουρωτά από το φούρνο (10 λεπτά πριν), ξεκινάμε το σιρόπι . Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι ( ζάχαρη , νερό , γλυκόζη , κανέλα , γαρύφαλλα ) στην κατσαρόλα και βράζουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού.
Β. Δημιουργία των Σουρωτών:
Έχουμε τρίψει το καρύδι στο μπλέντερ, ρίχνουμε την κανέλα και τη βανίλια και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι ξηρό καρπό θέλετε (π.χ. φουντούκι ή αμύγδαλο).
Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψάκι 36 X 25cm . Ξεκινάμε και βουτυρώνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας. Αφού βουτυρωθεί , τοποθετούμε επάνω του το δεύτερο φύλλο κρούστας και βουτυρώνουμε και αυτό.
Αφού βουτυρωθεί και το δεύτερο φύλλο , πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι . Δεν χρειάζεται πολλή ποσότητα, ίσα-ίσα να πάει παντού .
Παίρνουμε μία λεπτή βέργα (π.χ. ξύλινη βέργα για σουβλάκια ή πλεξούδα) και τυλίγουμε επάνω της σε ρόλο τα δύο φύλλα κρούστας.
Αφού τυλιχθούν στη βέργα, τα πιέζουμε από τις άκρες και τα σουρώνουμε προς το κέντρο για να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό σχήμα.
Γ. Ψήσιμο και Σιρόπιασμα:
Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε όλο το βουτυρωμένο ταψί . Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο ώσπου να εξαντληθούν τα υλικά.
Αφού τα τελειώσαμε όλα, τα αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο που έμεινε σε όλη την επιφάνειά τους και τα βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά να παγώσουν . Μετά τα κόβουμε στα 3 το κάθε σουρωτό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για μία ώρα περίπου, ώσπου να αποκτήσουν χρυσοκίτρινο χρώμα.
Σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι τα καυτά σουρωτά . Αφήνουμε να τραβήξουν το σιρόπι και να κρυώσουν εντελώς.
Δ. Γέμιση με Πραλίνα:
Αφού κρυώσουν εντελώς , μπορούμε να τα αφήσουμε έτσι ή να τα γεμίσουμε με πραλίνα σοκολάτας .
Γεμίζουμε με πραλίνα σοκολάτας μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε τα σουρωτά από τις τρύπες που έχουν δημιουργηθεί λόγω του σουρώματος. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Αναμονής Ψυγείου: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα (στους 160°C)
Χρόνος Βρασμού Σιροπιού: 3 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά (+ χρόνος ψύξης)
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τέλεια Τραγανότητα και Γέμιση
Σιρόπιασμα: Για τραγανό γλυκό, το σιρόπι πρέπει να είναι καυτό και το γλυκό καυτό (μόλις βγήκε από τον φούρνο). Το κόψιμο πριν το ψήσιμο εξασφαλίζει ότι το σιρόπι θα εισχωρήσει σωστά.
Φύλλο Κρούστας: Χρησιμοποιούμε δύο φύλλα μαζί για κάθε σουρωτό για να αποκτήσει όγκο και να κρατήσει το σχήμα του, ενώ το σούρωμα το κάνει αφράτο στο εσωτερικό.
Βούτυρο: Η χρήση βουτύρου αγελαδινό δίνει πλούσιο άρωμα . Το πάγωμα των σουρωτών για 15 λεπτά πριν το ψήσιμο βοηθάει να κρατήσουν το σχήμα τους και να γίνουν πιο τραγανά .
Γέμιση Πραλίνας: Η πραλίνα προστίθεται αφού κρυώσει εντελώς το γλυκό, διαφορετικά θα λιώσει μέσα στο ζεστό φύλλο και σιρόπι. Αν δεν θέλετε πραλίνα, μπορείτε να πασπαλίσετε με τριμμένο καρύδι και κανέλα .
Σχετικές Συνταγές








