Η σπανακόπιτα είναι μια αγαπημένη πίτα γνωστή για τη γεύση και την “ευκολία” στην παρασκευή της. Αυτή η συνταγή προσθέτει μια νότα πρωτοτυπίας με την προσθήκη τραχανά, ενός συστατικού που προσδίδει μια ιδιαίτερη υφή και γεύση στη γέμιση.

Υλικά:

Για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
2 πράσα, ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένο
300 γραμμάρια φέτα, τριμμένη
3 αυγά
2 κουταλιές της σούπας τραχανάς
Αλάτι, πιπέρι

Για τη ζύμη:
600 γραμμάρια αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
2 κουταλιές της σούπα ελαιόλαδο
Νερό, όσο χρειαστεί για μια μαλακή ζύμη
Επιπλέον:
Ελαιόλαδο για το άλλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση:

Γέμιση:
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το σπανάκι, το πράσο και τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τον άνηθο, τα μυρώνια, τη φέτα, τον τραχανά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.

Ζύμη:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το ξύδι, το ελαιόλαδο και προσθέτουμε σταδιακά νερό μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά.
Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτά μεγαλα φύλλα.
Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 3 φύλλα (τσαλακωμένα εάν είναι μεγαλα), αλείφοντας κάθε φύλλο με λάδι. Απλώνουμε τη γέμιση.
Σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα, αλείφοντας και αυτά με λάδι.

Σπανακόπιτα με Τραχανά
Σπανακόπιτα με Τραχανά

Ψήσιμο:
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Σπανακόπιτα με Τραχανά
Σπανακόπιτα με Τραχανά

H Συνταγή είναι της κας Vasiliki Saltaoura τα υλικά της γέμισης είναι κατ εκτίμηση

Προηγούμενο άρθροΜυζηθρόπιτες
Επόμενο άρθροΚέικ με μαρμελάδα…έχει ένα μυστικό η γέμισει να μένει όλη στη μέση