Αυτή η παραδοσιακή νηστίσιμη σταφιδόπιτα είναι ένα πραγματικό αριστούργημα! Το άρωμα κανέλας και γαρύφαλλου που πλημμυρίζει την κουζίνα κατά το ψήσιμο είναι μεθυστικό, ενώ οι ζουμερές σταφίδες προσφέρουν μια γλυκιά και μαστιχωτή υφή σε κάθε μπουκιά. Η πίτα είναι αφράτη και μαλακιά, με τέλεια ισορροπία γεύσεων και υφών.

Υλικά

250 γρμ λάδι
250 χυμό πορτοκάλι
120 νερό
Μια κούπα ζάχαρη
1κ.γ κανέλα
Ένα τέταρτο κ.γ γαρίφαλο
2 κ.γ σόδα
150 σταφίδες ξανθές
1 φαρίνα απ
Σουσάμι

Εκτέλεση

Στο μπολ βάζουμε το λάδι ζάχαρη κανέλα γαρίφαλο ξύσμα πορτοκαλιού νερό κ ανακατεύουμε
Στο χυμό διαλύουμε τη σόδα κ το ρίχνουμε
Μετά βάζουμε τις σταφίδες ( αφού πρώτα τις έχουμε πλύνει κ αλευρωσει)
Στο τέλος βάζουμε το αλεύρι
Όταν το ρίξουμε στο ταψί ρίχνουμε από πάνω σουσάμι
Ψήνουμε 180 για 30 λεπτά

Tips από εμένα:

  • Για τις σταφίδες: Αν θέλετε, μπορείτε να μουλιάσετε τις σταφίδες σε λίγο κονιάκ ή ρούμι για 15-20 λεπτά πριν τις αλευρώσετε. Δίνει έξτρα άρωμα!
  • Αρώματα: Αν σας αρέσει, μπορείτε να προσθέσετε και λίγη κανέλα στικ μέσα στο μείγμα κατά το ανακάτεμα, για πιο έντονο άρωμα.
  • Υφή: Μην ανακατέψετε υπερβολικά το μείγμα όταν προσθέσετε το αλεύρι. Το υπερβολικό ανακάτεμα μπορεί να κάνει την πίτα σκληρή. Απλά ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  • Ταψί: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στρογγυλό ή ένα ορθογώνιο ταψί, ανάλογα τι έχετε.

Καλή επιτυχία

Η Συνταγή είναι της κας Χριστινα Καλογιαννη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σταφιδόπιτα Παραδοσιακή

Κεικ Σταφίδας -Σταφιδόπιτα

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Υλικά

100 γρ Κονιάκ
200 γρ Σταφίδες Μαύρες
125 γρ Βούτυρο Αγελαδινό όχι πολύ κρύο
125 γρ ζάχαρη άχνη
125 γρ Αμύγδαλο λευκό Σκόνη
3 Αυγά
125 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ γλυκού Μπεικιν παουντερ

Για το Σιρόπι Σταφίδας
300 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
400 γρ νερό
200 γρ Σταφίδες

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε ένα μπολ τις σταφίδες με το κονιάκ να φουσκώσουν και να τραβήξουν

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο την άχνη ζάχαρη και το τριμμένο αμύγδαλο τα χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα να ασπρίσουν και να φουσκώσει το μείγμα Ανακατεύουμε σταδιακά και τα τοιχώματα.
Ρίχνουμε τις σταφίδες που έχουν φουσκώσει με το κονιάκ σε ένα μουλτι και τις πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες σταφίδες στο κάδο με το βουτυρο και ριχνουμε και τις βανίλιες και ανακατεύουμε

Προσθέτουμε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα όλα μαζί σταματάμε στο μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε όλα μαζί με σπάτουλα.
Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε ένα ταψάκι η τσέρκι 20 εκατοστών και ρίχνουμε το μείγμα
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 45 με 50 λεπτά τσεκάρω και με μαχαιράκι.

Πάμε να φτιάξουμε το υπέροχο σιρόπι σταφίδας για πολλές χρήσεις σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη το νερό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού
Μετά τα 3 λεπτά ρίχνουμε τις σταφίδες και βράζουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά
Μετά τα 10 λεπτά κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς μόλις κρυώσει το ρίχνουμε στο multi και τις πολτοποιούμε τελείως αν είναι μικρό το Multi Κάντε το σε 2 δόσεις

Μεταφέρουμε τον πολτό πίσω στην κατσαρόλα και βάζουμε ίσα-ίσα να πάρει μία βράση αποσύρω και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα για να διατηρηθεί εκτός ψυγείο.
Οταν όταν η σταφιδόπιτα μας έχει κρυώσει εντελώς διακοσμούμε με ζάχαρη άχνη Και φυσικά το σιρόπι σταφίδας
Υπέροχη αφράτη αρωματική σας την προτείνω να τη φτιάξετε