Το Σταφιδόψωμο με τυρί κρέμα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου ψωμάκια, που γεμίζει το σπίτι με υπέροχες μυρωδιές, κάνοντάς μας να νιώθουμε θαλπωρή. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να φτιάξετε αφράτα και πεντανόστιμα ψωμάκια με μαύρες και ξανθές σταφίδες, που θα απολαύσετε με τον καφέ σας ή σαν ένα γλυκό σνακ. Η απαλή ζύμη και η πλούσια γέμιση τυριού κρέμας είναι ένας συνδυασμός που απλά θα λατρέψετε.
Υλικά για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 25 γρ. φρέσκια μαγιά
- 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
- 30 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 μεγάλο αυγό
- 1/3 φλιτζάνι μέλι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
- 500 γρ. τυρί κρέμα ή ρικότα
- 6 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη (ή ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
- 1 πακέτο ζάχαρη βανίλιας (ή σπόροι από 1 λοβό βανίλιας)
- 1 κουταλιά της σούπας άμυλο πατάτας
- 2 κρόκοι αυγών
- 100 γρ. ξανθές σταφίδες
- 50 γρ. μαύρες σταφίδες
Υλικά για το άλειμμα
- 1 κρόκος αυγού
- 1/2 κουταλιά της σούπας γάλα
Εκτέλεση της Συνταγής
Προετοιμάζω πρώτα τη ζύμη. Σε ένα μπολ, ανακατεύω το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι. Ρίχνω το χλιαρό γάλα, το μέλι, το αυγό και το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνω για 8-10 λεπτά μέχρι να έχω μια απαλή, λεία ζύμη. Τυλίγω τη ζύμη σε μια μπάλα, την τοποθετώ σε ένα μπολ, τη σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζω τη γέμιση. Σε ένα μπολ, συνδυάζω το τυρί κρέμα με τους κρόκους, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το άμυλο. Ξεπλένω τις σταφίδες, τις περιχύνω με βραστό νερό και τις αφήνω για 10 λεπτά. Στραγγίζω και στεγνώνω καλά τις σταφίδες.
Προχωράω στο πλάσιμο και το ψήσιμο. Χωρίζω τη ζύμη σε ίσα μέρη (περίπου 80 γρ. το καθένα). Ανοίγω κάθε κομμάτι σε κύκλο με διάμετρο 15 εκατοστά. Απλώνω τη γέμιση πάνω στη ζύμη και πασπαλίζω με τις σταφίδες. Τυλίγω τη ζύμη σε ρολό. Διπλώνω το ρολό στη μέση και χαράζω κάθε σκέλος χωρίς να φτάσω μέχρι κάτω. Μετά, τυλίγω τα χαραγμένα σκέλη προς τα μέσα, δίνοντάς τους σχήμα σαλιγκαριού.
Τοποθετώ τα ψωμάκια σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος και τα αφήνω για 30 λεπτά. Αλείφω τα ψωμάκια με ένα μείγμα από τον κρόκο και το γάλα. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά (για να φουσκώσει η ζύμη)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες και 10 λεπτά
Χρήσιμα Tips για το Σταφιδόψωμο
Για να γίνει η ζύμη σας αφράτη, είναι σημαντικό το γάλα να είναι χλιαρό και όχι καυτό, ώστε να ενεργοποιηθεί σωστά η μαγιά.
Η φρέσκια μαγιά δίνει πιο πλούσιο άρωμα, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ξηρή μαγιά. Σε αυτή την περίπτωση, προσθέστε την απευθείας στο αλεύρι, χωρίς να την διαλύσετε στο γάλα.
Μην παραψήσετε τα σταφιδόψωμα γιατί θα σκληρύνουν. Ελέγξτε τα μετά τα 15 λεπτά για να δείτε αν έχουν ροδίσει.
Συνταγή μαγειρικής https://t.me/gotovimvmeste7/2430
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Δείτε Επίσης: Σταφιδόψωμα «χωρίς σταφίδες» αλλά με σταγόνες σοκολάτας | Γλυκά ψωμάκια με σταγόνες σοκολάτας ή σταφίδες
Σταφιδόψωμο Αφράτο
Υλικά
250 γραμμάρια (2 φλιτζάνια) αλεύρου για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας στιγμιαία ξηρή μαγιά
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/2 αλάτι
1 μεγάλο αυγό,χτυπημένο. (1 κουταλιά της σούπας για να εφαρμοστεί πριν το ψήσιμο)
125 ml ζεστό γάλα (1/2 φλιτζάνι)
1/2 φλιτζάνι σταφίδες
3 κουταλιές της σούπας λιωμένο αλατισμένο βούτυρο
Αμύγδαλο φέτες για ψεκασμούς
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίξτε το αλεύρι,μαγια,ζάχαρη,αλάτι,αυγό,το γάλα σταφίδες,ανάλατο βούτυρο και αναμιγνύουμε καλά και ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε να αναμιγνύουμε για 5 λεπτά.
Καλύψτε την ζύμη για μία ώρα να διπλασιαστεί. Η ζύμη είναι μαλακή . Ρίξτε αλεύρι στο πάγκο σας και ζυμώστε ελαφρά.
Χωρίστε την ζύμη στα 8 κομμάτια και πλαθετε σε μπαλάκια μέγεθος του γκολφ.
Με ένα πλάστη ανοίξτε σε ένα οβάλ σχήμα. Διπλώστε από τις στενότερες πλευρές προς τα μέσα
και μετά ξαναδιπλώστε
και βάλτε σε ένα ταψί στρωμενο με χαρτί ψησίματος και σκεπάστε για 30 λεπτά.
Αλείψτε με αυγό κάθε σταφιδόψωμο. Πασπαλίστε με φλύδες αμυγδάλου .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά
Δείτε Επίσης: Σταφιδόψωμα «χωρίς σταφίδες» αλλά με σταγόνες σοκολάτας | Γλυκά ψωμάκια με σταγόνες σοκολάτας ή σταφίδες
Καλή Επιτυχία


















