Τα Τηγανόψωμα με τυρί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου πρωινά. Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα ζεστά, χρυσαφένια ψωμάκια, φρεσκοψημένα και αφράτα; Είτε σκέτο, είτε γεμιστό με τυρί ή άλλα υλικά, το τηγανόψωμο αποτελεί ένα ιδανικό πρωινό ή σνακ. Σας προτείνω να δοκιμάσετε αυτή την εύκολη συνταγή και να απολαύσετε την απίστευτη γεύση και την απαλή υφή που θα σας κάνουν να τη φτιάχνετε ξανά και ξανά!
Υλικά για τα Τηγανόψωμα
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 380 γραμμάρια
- Ξερή μαγιά 9 γραμμάρια
- Γάλα φρέσκο 250 γραμμάρια
- Ζάχαρη 1/2 κουταλιά της σούπας
- Αλάτι 1/2 κουταλιά της σούπας
- Ηλιέλαιο 1 κουταλιά της σούπας
Υλικά για τη γέμιση
- Φέτα ή Γκούντα 300 γραμμάρια
- Αυγό 1 μέτριο
- Πιπέρι κατά βούληση
Για το τηγάνισμα
- Ελαιόλαδο, μπόλικο
Εκτέλεση της Συνταγής
Σε ένα μπολ, ρίχνω το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και ανακατεύω με ένα σύρμα. Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ρίχνω και το αλάτι. Ζυμώνω μέχρι να έχω μια εύπλαστη ζύμη. Τη σκεπάζω με μια μεμβράνη και την αφήνω για ξεκούραση για 20 λεπτά.
Χωρίζω τη ζύμη σε 11 κομμάτια των 60 γραμμαρίων και τα σκεπάζω με μεμβράνη για να μην ξεραθούν. Σε ένα μπολ, ρίχνω το τριμμένο τυρί, το μέτριο αυγό και το πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά το μείγμα. Παίρνω το κάθε κομμάτι ζύμης και το ανοίγω με τα χέρια μου. Προσθέτω το τυρί και κλείνω καλά τη ζύμη βάζοντας την ένωση από την κάτω πλευρά. Τα φτιάχνω όλα με τον ίδιο τρόπο και τα αφήνω για ξεκούραση για 20 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι, προσθέτω λίγο ελαιόλαδο. Λαδώνω τα χέρια μου και πατάω το κάθε κομμάτι ζύμης να γίνει πλακέ. Μαγειρεύω σε μέτρια φωτιά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Τα αφήνω σε απορροφητικό χαρτί για λίγο και έπειτα τα τηγανόψωμα είναι έτοιμα να τα απολαύσετε.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15-20 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 40 λεπτά για ξεκούραση της ζύμης
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τα Τηγανόψωμα
Για να γίνει η ζύμη σας αφράτη, βεβαιωθείτε ότι το γάλα είναι χλιαρό και όχι καυτό, ώστε να μην “κάψετε” τη μαγιά.
Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι ή κανέλα στα τηγανόψωμα αφού τα τηγανίσετε για μια πιο γλυκιά εκδοχή.
Μην παραγεμίσετε τα τηγανόψωμα με τυρί για να μην ανοίξουν κατά το τηγάνισμα.
H Συνταγή είναι της Sahara Mark
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Τηγανόψωμα
Υλικά
500 γρ. αλεύρι σταρένιο
1 φακελάκι μαγιά
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλιά σούπας ξύδι
νερό χλιαρό όσο πάρει,να πετύχουμε μια ζύμη σαν του ψωμιού…
Τυρί φέτα, τριμμένη με τα δάχτυλα μας, ελάχιστο πιπέρι…
Εκτέλεση
Αφού ζυμωσα σε ένα μπολ όλα τα υλικά μαζί, σκεπάζω το μπολ αν έχει καπάκι,αν δεν έχει σκεπάζω με μεμβράνη, τοποθετώ σε ζεστό μέρος περίπου για μια ώρα…
Αναδιπλώνω τη ζύμη,τη χωρίζω σε πέντε μέρη, παίρνω ένα ένα μπαλάκι ζύμης, ανοίγω με το χέρι μου ένα φυλλαράκι τοποθετώ 1 κουταλιά σούπας τριμμένη φέτα, αναδιπλώνω τις άκρες και κλείνω, τη πλευρά που έκλεισα τη βάζω στο κάτω μέρος, ανοίγω με το πλάστι πάλι σε ένα φύλλο, κάνω μια τρύπα στη μέση
και τοποθετώ το τηγανόψωμο σε τηγάνι με λάδι που έχει κάψει με δύο πιρουνια τρυπάω κυκλικά το τηγανοψωμο ( χαμηλώνω τη φωτιά , από το 9 κατεβάζω στο 7)μόλις πάρει χρώμα το γυρίζω από την άλλη πλευρά, συνεχίζω με τα υπόλοιπα…
Όταν τα βγάζω από το τηγάνι τα τοποθετώ σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί….
Καλή Απόλαυση
ΠΗΓΗ: Κατερίνα Λάμπρου










