Τυρόπιτα με σφολιατα

Υλικά:

450 γρ. φέτα
200 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα (π.χ. κασέρι, γκούντα)
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2%
1 πράσο ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
4 αυγά
3 κγ . βιτάμ λιωμένο
1/2 φλιτζάνι γάλα
1 πρέζα αλάτι
3 κ.σ. βιτάμ λιωμένο
3 φύλλα σφολιάτας

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ, θρυμματίστε τη φέτα με τα χέρια σας.
Προσθέστε τα τριμμένα τυριά (1 φλ. γεμάτο), το γιαούρτι, το πράσο, τον άνηθο, τα αυγά, λιωμένο βιτάμ, το γάλα και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Λαδώστε ένα ταψί 30×40 εκ. ή στρώστε το με αντικολλητικό χαρτί.
Απλώστε ένα φύλλο σφολιάτας στο ταψί, αφήνοντας τις άκρες να κρέμονται.
Ρίξτε τη μισή γέμιση τυριών πάνω από το φύλλο.
Καλύψτε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και στρώστε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση.
Διπλώστε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, σκεπάζοντας τη γέμιση.
Καλύψτε με το τρίτο φύλλο σφολιάτας.
Το αλλειφετε με ένα αυγό
Χαράξτε την πίτα.
Ψήστε για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα.
Αφήστε να κρυώσει λίγο πριν την σερβίρετε.

Η Συνταγή είναι της κας Νέλλη Ανδρικοπούλου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ζαμπονοτυρόπιτα με σφολιάτα

Ζαμπονοτυρόπιτα με σφολιάτα

Τι θα χρειαστείτε

2 φύλλα σφολιάτας
400 γρ. κίτρινο τυρί που λιώνει
10 φέτες ζαμπόν
Προαιρετικά 4-5 μανιτάρια μεγάλα σε φετάκια
1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό για την επάλειψη του φύλλου
Σουσάμι και μαυροκούκι (προαιρετικά) για το πασπάλισμα
Λίγο βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
Ζαμπονοτυρόπιτα με σφολιάτα

Εκτέλεση συνταγής

Αλείφουμε λίγο βούτυρο στο ταψί. Βάζουμε το κάτω φύλλο σφολιάτας ανοίγοντας απαλά να φτάσει στα τοιχώματα του ταψιού. Βάζουμε τριμμένο το τυρί. Κρατάμε λίγο για το τέλος. Στρώνουμε τις φέτες ζαμπόν, ή όποιο αλλαντικό έχουμε επιλέξει, και τα μανιτάρια. Αν έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε μανιτάρια τα πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και σκόνη σκόρδου. Στρώνουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τρυπάμε με πιρούνι την επιφάνεια της πίτας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190°C για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η σφολιάτα.
Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την κόβουμε σε κομμάτια.

Καλή όρεξη!

 

Προηγούμενο άρθροΠοιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα τόσο δελεαστικό γλυκό;
Επόμενο άρθροΚέικ με ελάχιστη Ζαχαρη…είναι απίστευτα νόστιμα