Η τυρόπιτα σουφλέ αποτελεί μια εκλεπτυσμένη εκδοχή της κλασικής τυρόπιτας, προσφέροντας μια αέρινη και αφράτη υφή που πραγματικά λιώνει στο στόμα. Η κρέμα τυριού φουσκώνει υπέροχα κατά το ψήσιμο, δημιουργώντας μια ελαφριά και ταυτόχρονα πάρα πολύ γευστική εμπειρία που θα σε κάνει να την απολαμβάνεις με κάθε μπουκιά. Είναι η αγαπημένη μου συνταγή για πίτα!


Υλικά για την Τυρόπιτα Σουφλέ

  • 750 ml ολόπαχο γάλα
  • 500 γρ. φέτα
  • 300 γρ. κασέρι
  • 200 γρ. γραβιέρα Νάξου, Αμφιλοχίας ή Μετσόβου
  • 3-4 αυγά χατζέλη (Μυτιλήνης)
  • Ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας (λεπτό, όχι χωριάτικο)

Εκτέλεση της Συνταγής

Αρχικά, τρίβω όλα τα τυριά μου στο χοντρό του τρίφτη και τα ανακατεύω καλά σε ένα μπολ. Σε ένα ταψί, απλώνω τέσσερα φύλλα κρούστας, λαδώνοντας μόνο τα δύο πρώτα για να μην κολλήσουν. Αδειάζω το μισό μείγμα τυριών ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα. Στη συνέχεια, απλώνω ένα ακόμα φύλλο και ρίχνω και τα υπόλοιπα τυριά. Συνεχίζω με άλλα τέσσερα φύλλα από πάνω, στρώνοντάς τα με τον ίδιο τρόπο.

Μόλις τελειώσω με τα φύλλα, χαράζω τη τυρόπιτα σουφλέ, κόβοντάς τη σε μερίδες/τετράγωνα. Μετά, χτυπάω στο μπλέντερ τα αυγά μαζί με το γάλα. Περιλούζω την πίτα με το μείγμα αυγών-γάλακτος, φροντίζοντας να πάει παντού.

Στη συνέχεια, σκεπάζω το ταψί και το αφήνω στο ψυγείο για τουλάχιστον 6-8 ώρες, ή ιδανικά, όλο το βράδυ. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει ακόμα πιο αφράτη! Την επόμενη μέρα, βγάζω την κρύα τυρόπιτα από το ψυγείο και τη βάζω σε κρύο φούρνο, χωρίς να τον προθερμάνω.

Ψήνω σε μέτριο φούρνο, στον αέρα, στους 180°C για περίπου μία ώρα. Μετά, ανεβάζω τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνω για ακόμα μισή ώρα, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Προσοχή! Κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, οπότε παρακολουθώ την πίτα μου. Αν ο πάτος δεν έχει ψηθεί καλά, ανάβω την κάτω αντίσταση για λίγο επιπλέον χρόνο, πάντα επιβλέποντάς την. Αφήνω την πίτα να κρυώσει ελαφρά πριν την κόψω και τη σερβίρω.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα και 30 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 6-8 ώρες (ή όλη τη νύχτα) ψύξη
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 8-10 ώρες


Χρήσιμα Tips για την Τυρόπιτα Σουφλέ

Χρησιμοποιήστε ποιοτικά τυριά για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη γεύση.

Μην ανακατέψετε πολύ δυνατά το μείγμα της γέμισης για να μην χάσει τον αέρα του.

Αποφύγετε να ανοίξετε την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ώστε η πίτα να φουσκώσει σωστά.

Σερβίρετε την τυρόπιτα σουφλέ ζεστή ή χλιαρή.

Καλή Επιτυχία

Συνοψίζοντας, η τυρόπιτα σουφλέ αποτελεί μια γευστική και εντυπωσιακή επιλογή για όσους αγαπούν τα τυροπιτάκια με μια πιο αέρινη και αφράτη υφή. Ακολουθώντας τις απλές οδηγίες, μπορείτε να δημιουργήσετε μια τυρόπιτα σουφλέ που θα σας ενθουσιάσει!