Τυρόπιτες & Κασερόπιτες

Η τραγανή ζύμη κουρού:

  • Χρυσαφένια και τραγανή, αγγίζει την τελειότητα με το ψήσιμο.
  • Θρυμματίζεται στο στόμα, δημιουργώντας μια αξεπέραστη υφή.
  • Αρωματισμένη με σουσάμι, προσθέτει μια γήινη γεύση.

Η πλούσια γέμιση:

  • Αφράτη και γευστική, με τυριά που λιώνουν στο στόμα.
  • Ιδανική ισορροπία αλμυρού και πιπεράτου.
  • Ποικιλία τυριών για κάθε γούστο: Κασέρι, γκούντα, μοτσαρέλα (ή τυρί της αρεσκείας σας)

Μια εμπειρία γεμάτη αντιθέσεις:

  • Τραγανή ζύμη, μαλακό εσωτερικό.
  • Αλμυρή γεύση, πιπεράτες πινελιές.
  • Ζεστή απόλαυση, ιδανική για κάθε στιγμή.

Τυρόπιτες & Κασερόπιτες κουρού:

  • Πεντανόστιμες και χορταστικές.
  • Ιδανικές για πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό ή βραδινό.
  • Τέλεια επιλογή για κολατσιό ή πικνίκ.
  • Αγαπημένες σε μικρούς και μεγάλους.

Μια μπουκιά αρκεί για να σας ταξιδέψει!

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε:

  • Τυρόπιτα κουρού με φέτα και ανθότυρο.
  • Κασερόπιτα κουρού με γραβιέρα και κασέρι.
  • Τυρόπιτα κουρού με 4 τυριά.

Υλικά

για το Ζυμάρι:

150 γρ. χλιαρό νερό
150 γρ. ηλιέλαιο
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
700 γρ. αλεύρι γοχ (περίπου)
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη

Για τη Γέμιση:
Φέτα (σε ποσότητα που επιθυμείτε)
Κασέρι, γκούντα, μοτσαρέλα (ή τυρί της αρεσκείας σας)

Για την Επάλειψη:
1 αβγό
Σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 10 λεπτά να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
Σιγά σιγά, ρίχνουμε το αλεύρι, ζυμώνοντας παράλληλα, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια (περίπου 10-12).
Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο με πλάστη.
Βάζουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας (φέτα, τυρί) στο κέντρο του φύλλου.
Διπλώνουμε τις άκρες του φύλλου προς τα πάνω, κλείνοντας καλά τη γέμιση.
Τοποθετούμε τις τυρόπιτες/κασερόπιτες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Τυρόπιτες & Κασερόπιτες
Χτυπάμε το αβγό και αλείφουμε τις πίτες.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι (αν θέλουμε).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Η Συνταγη είναι Dimitris Toula Tastsoglou Koukkidou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σπιτικές Σπανακοτυρόπιτες

Σπανακοτυρόπιτες

Υλικά

3/4 ποτήρι νερού Γάλα
3/4 ποτήρι νερού λάδι
3 κουταλιές γιαούρτι
1 αυγό
1 πακέτο μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 φλιτζάνια αλεύρι (αλλα το υπολογίζουμε με την ζύμη)

Για το άνοιγμα του φύλλο
Αλεύρι 

Για τη γέμιση: (Η γέμιση μπορεί να είναι και δική σας εμπνευση)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
5 κ.σ. ελαιόλαδο
700 γρ. σπανάκι καθαρισμένο, ψιλοκομμένο
2 φλ. τσαγιού θρυμματισμένη φέτα
1/2 φλ. τσαγιού μυζήθρα χλωρή ή ανθότυρο, θρυμματισμένο
1 αυγό χτυπημένο
6-7 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
6-7 ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για επαλειψη
1 αυγό
3 κουταλιές γιαούρτι
2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
Σουσάμι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό, το γάλα, το γιαούρτι, το αυγό και χτυπάμε με το χέρι.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπεικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε να πάρει μία υφή ζύμης
και ξεκινάμε να ζυμώνουμε και με το χέρι μέχρι να πάρουμε μία λεία και μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χερια την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη.

Για τη γέμιση:
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε τις 5 κ.σ. ελαιόλαδο και όταν κάψει ρίχνετε το ξερό και χλωρά κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε, ανακατεύοπας συχνά μέχρι να μαλακώσουν. Τα μεταφέρετε σε μεγάλο μπολ και τα αφήνετε στην άκρη κρυώσουν.
Καθαρίζετε, πλένετε, ψιλοκόβετε το σπανάκι, το βάζετε σε σουρωτήρι, το
πασπαλίζετε με αλάτι και το αφήνετε για 20 λ. Στη συνέχεια το στύβετε με τα
χέρια σας για να φύγουν τα υγρά του και το βάζετε στο μπολ με τα σοταρισμένα
κρεμμύδια. Προσθέτετε στο μπολ τα 2 ειδών τυριά, το αυγό, τον άνηθο το
μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, τα ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη.

Συναρμολόγηση

Μοιράζουμε την ζύμη σε 12 μέρη και φτιάχνουμε 12 μπαλες ζύμης


Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε 12 μεγάλα φύλλα.


Αλειφουμε το φύλλο με λαδι το διπλώνουμε στην μέση και απλώνουμε κατα μήκος την
γέμιση.


Κάνουμε το φύλλο ρολό και στρίβουμε σαλιγκάρι
Συνεχίζουμε μέχρι να εξαντληθεί η γέμιση και τα φύλλα.

Αναμιγνύουμε και χτυπάμε τα υλικά επάλειψης και αλείφουμε τις σπανακοτυρόπιτες και πασπαλίζουμε σουσάμι

Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν για 40-45 λεπτά, αλλά να είστε προσεκτικοί.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΑνακαλύψτε τα Πικάντικα Κεμπάπια Φλώρινας
Επόμενο άρθροΦτιάξτε Σιμιγδαλένιο Χαλβά Σοκολάτα: Μια Εύκολη Συνταγή για Όλους