Το Τρουφάτο Ρεβανί είναι ένα γλυκό που συνδυάζει την κλασική γεύση του ρεβανί με την πλούσια γεύση της σοκολάτας . Η συνταγή είναι σχετικά απλή και μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι. Η γεύση του είναι μοναδική : η σοκολάτα δίνει στο γλυκό μια πλούσια και έντονη γεύση, ενώ το ρεβανί προσθέτει μια ανάλαφρη και αέρινη υφή, με το σιρόπι να ολοκληρώνει το γλυκό, προσθέτοντας μια γλυκιά και δροσερή γεύση. Το Τρουφάτο Ρεβανί είναι ένα ιδανικό γλυκό για όλες τις περιστάσεις. Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Στράτου Πέτρου .
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για το Ρεβανί:
- 6 – Αυγά (Μεσαία)
- 120 γρ. – Ζάχαρη κρυσταλλική
- 200 γρ. – Σιμιγδάλι ψιλό
- 100 γρ. – Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 15 γρ. – Μπέικιν Πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού – Μαστίχα Χίου σε Σκόνη (τριμμένη)
- Χυμός και Ξύσμα – Πορτοκάλι (από ένα)
- 100 γρ. – Τρούφα Σοκολάτας υγείας (ή σταγόνες κουβερτούρας)
Για το Σιρόπι:
- 750 gr – Ζάχαρη κρυσταλλική
- 700 gr – Νερό
- Χυμός – Λεμόνι (από 1)
Εκτέλεση
Α. Ετοιμασία Μείγματος:
Ξεκινάμε ρίχνοντας στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν , να αφρατέψουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Αυτό το βήμα είναι πολύ σημαντικό για την υφή του ρεβανί.
Όσο χτυπάμε τα αυγά, σε ένα μπολ ρίχνουμε το σιμιγδάλι , το αλεύρι , το μπέικιν πάουντερ , την τριμμένη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού . Τα ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά ώστε να αναμειχθούν ομοιόμορφα τα στερεά υλικά.
Μόλις τα αυγά έχουν ασπρίσει και φουσκώσει , σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα στερεά υλικά σε τρεις δόσεις . Ανακατεύουμε πολύ απαλά με μία σπάτουλα (ή μαρίζ) ώστε να μη χαθεί ο όγκος των αυγών.
Αφού έχουν ανακατευτεί πολύ καλά τα στερεά υλικά, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και την τρούφα (ή σταγόνες σοκολάτας) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα απαλά ώστε η τρούφα να πάει παντού σε όλο το μείγμα.
Β. Ψήσιμο:
Έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει ένα ταψάκι 30 εκατοστών (στρογγυλό ή τετράγωνο). Αδειάζουμε το μείγμα μέσα, το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35 λεπτά .
Γ. Σιρόπιασμα:
Το σιρόπι το φτιάχνουμε πρώτο , ρίχνοντας όλα τα υλικά για το σιρόπι ( ζάχαρη , νερό , χυμό λεμονιού ) σε μία κατσαρόλα. Τα βράζουμε για 3 με 4 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς .
Μόλις βγει το τρουφάτο ρεβανί από το φούρνο ( καυτό ), το κόβουμε σε κομμάτια της επιλογής μας και το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι .
Το διακοσμούμε καθένας όπως επιθυμεί (ο chef Στράτος Πέτρου το διακόσμησε απλώνοντας χτυπημένη σαντιγί και καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ ).
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 35 λεπτά (στους 180°C)
Χρόνος Βρασμού Σιροπιού: 4 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά (χωρίς την αναμονή για το σιρόπι)
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τέλειο Σιρόπιασμα και Αφράτο Ρεβανί
Χτύπημα Αυγών: Το μυστικό για ένα αέρινο ρεβανί είναι το πολύ καλό χτύπημα των αυγών με τη ζάχαρη για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να γίνει μια σφιχτή και λεπτή κρέμα (σαν σφιχτή μαρέγκα).
Ανακάτεμα Στερεών: Όταν προσθέτετε τα στερεά υλικά (σιμιγδάλι, αλεύρι, μπέικιν), πρέπει να τα ενσωματώσετε με πολύ αργές και απαλές κινήσεις, με μία σπάτουλα, ώστε να μην πέσει ο όγκος που αποκτήσατε από τα αυγά.
Σιρόπιασμα: Για να γίνει το ρεβανί ζουμερό και να μη λασπώσει , πρέπει το γλυκό να είναι καυτό (μόλις βγει από το φούρνο) και το σιρόπι να είναι εντελώς κρύο .
Τρούφα: Η χρήση τρούφας σοκολάτας υγείας δίνει την έντονη γεύση κακάο που χρειάζεται το Τρουφάτο Ρεβανί . Αν δεν βρείτε τρούφα, χρησιμοποιήστε σταγόνες κουβερτούρας ή ψιλοκομμένη κουβερτούρα.
Σχετικές Συνταγές
Γαλακτομπούρεκο με Κρέμα Μαστίχας
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Ρεβανί
Υλικά
6 αυγα
1/2 ποτήρι ζαχαρη
1 ποτηρι γαλα
1 ποτηρι σπορελαιο
2 φακελάκια μπεικιν
1 βανιλια
ξυσμα 1 λεμονιου
1 σακουλακι σιμιγδαλι ψιλο(500 γρ)
Για το σιρόπι
5 ποτήρια ζάχαρη
5 ποτηρια νερο
1 βανιλια
φλουδα και χυμο απο 1 λεμονι
1 κ.σ φρεσκο αγελαδινο βουτυρο (δίνει απίστευτο άρωμα και γυαλάδα!)
Εκτέλεση
-Χτυπάω στο μιξερ τα αυγα με τη ζαχαρη να αφρατεψουν 5 λεπτα.Χαμηλώνω στο ελαχιστο την ταχυτητα και προσθετω το σπορελαιο,το γάλα συνεχιζοντας το χτυπημα,τη βανιλια το ξυσμα,και τέλος ολο το σακουλακι με το σιμιγδαλι και το μπεικιν.Το μίγμα θα ειναι ενας αφρατος χυλος νερουλος.Το αδειαζω σε βουτυρωμενο ταψι 30 εκ. και ψηνω στους 170 40 λεπτα περιπου.Το χαραζω σε κομματια και το αφήνω στην ακρη.
Βραζω το νερο με τη ζαχαρη,φλουδα και χυμο λεμονι,4-5 λεπτα.Προσθετω τη βανιλια και το βουτυρο χωρις να το ανακατεψω και οταν λιωσει το βουτυρο,σιροπιάζω λιγο λιγο (γιατι το ραβανι ειναι αφρος και θα διαλλυθει) με το ζεστο σιροπι,το χλίαρο γλυκο.Ειναι ονειρο!!!
Καλή Απόλαυση
ΠΗΓΗ: Ξένια Δάρρα












