Παραδοσιακή Βασιλόπιτα Αγιάσου

H Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratou Petrou

Υλικά

Για την Ζύμη
1 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
24γρ Σόδα Μαγειρικής
200γρ Ελαιόλαδο
410γρ Νερό Γλυκάνισο – πορτοκάλι
1κουτ γλυκού Κανέλα σκόνη, Γαρύφαλλο, Μοσχοκάρυδο, Γλυκάνισο
Λίγο Αλάτι

Για το Νερό Γλυκάνισου
525γρ Νερο
13γρ Τριμμένο Γλυκάνισο
2 φλούδες Πορτοκάλι

Για την Γέμιση
250γρ Τριμμένη Ξηρή Μυζήθρα
300γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 κουτ γλυκού κανέλα Σε σκόνη
1κουτ γλυκού Γαρύφαλλο σκόνη
1κουτ γλυκού Μοσχοκάρυδο
1 κουτ γλυκού Τριμμένο Γλυκάνισο
170 γρ Ελαιόλαδο χλιαρό
145 γρ Βιτάμ η βούτυρο λιωμένο

Για Επικάλυψη
1 Αυγό Χτυπημένο
Σουσάμι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτή την υπέροχη συνταγή ρίχνοντας σε μία μεγάλη λεκάνη τη μισή ποσότητα από το αλεύρι μαζί με τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε πολύ καλά
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το τρίβουμε μαζί με το αλεύρι να ενσωματωθεί
Δεν χρειάζεται να το ζυμώσουμε ίσα-ίσα να ενσωματωθεί με το αλεύρι
Στην συνέχεια προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα από το αλεύρι και το βρασμένο νερό από το γλυκάνισο με το πορτοκάλι
Ζυμώνουμε αρκετά καλά μέχρι να έχουμε μία σφιχτή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας, το βρασμένο νερό γλυκάνισου το έφτιαξα ρίχνοντας ένα μικρό κατσαρολάκι νερό με τριμμένο γλυκάνισο και δύο φλούδες πορτοκάλι τα έβρασα για δύο λεπτά και στη συνέχεια το σούρωσα και έμεινε μόνο το νερό

Έτοιμη η ζύμη μας τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα
Μετά τη μία ώρα πάμε να φτιάξουμε τη βασιλόπιτα αγιάσου όπου αρχικά χωρίζουμε τα δύο πρώτα φύλλα δηλαδή το πρώτο και το τελευταίο όπου είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος 120 γραμμαρίων το καθένα, τα αφήνουμε στην άκρη και χωρίζουμε την υπόλοιπη ζύμη
σε μπαλάκια 80 με 90 γραμμάρια το καθένα
Στη συνέχεια παίρνουμε το ένα από τα μεγαλύτερα μπαλάκια αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και το ανοίγουμε σε ένα μεγάλο λεπτό φύλλο και στη συνέχεια το τοποθετούμε σε ένα αλευρωμένο ταψί με διάμετρο 27 εκατοστών

Πολύ σημαντικό είναι να αλευρώνετε πολύ καλά τα φύλλα ώστε να ανοίγει και πιο εύκολα
Οταν το τοποθετήσουμε στο ταψί καλό είναι να καλυφθούν και τα τοιχώματα του και στη συνέχεια το πασπαλίζουμε με το ελαιόλαδο και το λιωμένο Βιτάμ
Στη συνέχεια πασπαλίζουμε πολύ καλά σε όλη την επιφάνεια του φύλλου την πολύ καλά τριμμένη σε ψιλή μορφή ξηρή μυζήθρα μαζί με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά
Στη συνέχεια παίρνουμε τα μικρότερα μπαλάκια τα αλευρώνουμε πολύ καλά τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα και τα τοποθετούμε στο ταψί ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Αν η μυζήθρα σας είναι χοντροκομμένη βάλτε την στο multi όπως έκανα και εγώ ώστε να γίνει
σε ψιλή μορφή
Μη σας παραξενέψει ότι στη συγκεκριμένη βασιλόπιτα χρησιμοποιούμε σαν γέμιση μυζήθρα πιστέψτε με το τελικό αποτέλεσμα δεν σας φανεί καθόλου ούτε στη γεύση ούτε και στην υφή
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία ανοίγοντας φύλλα στρωνωντας τα στο ταψί ώστε να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη βασιλόπιτα

Άλλωστε αυτό είναι που την κάνει ξεχωριστή
Τέλος ανοίγουμε το δεύτερο μεγάλο φύλλο σκεπάζουμε τη βασιλόπιτα δημιουργώντας ένα κοθρο το πιέζουμε ελαφρώς προς τα κάτω περιμετρικά ώστε να καλύψει τα τοιχώματα της βασιλόπιτας αλείφουμε όλη την επιφάνεια της με ένα αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι

Την τρυπάμε με ένα μαχαιράκι ώστε να φεύγει ο αέρας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου μιάμιση με δύο ώρες
Στα μισά του ψησίματος τις σκεπάζω με ένα αλουμινόχαρτο ώστε να μην πάρει πολύ σκούρο χρώμα

Προηγούμενο άρθροΤυρόψωμο ονείρου: Χνουδωτό, αφράτο, γεμάτο τυρί!
Επόμενο άρθροΜε ποιό υλικό κάνουν οι επαγγελματίες τα μπιφτέκια ζουμέρα