Χωριάτικη παραδοσιακή Σπανακατυρόπιτα

  • Χειροποίητο φύλλο κρούστας: Η αυθεντικότητα της χωριάτικης πίτας κρύβεται στο χειροποίητο φύλλο, που χαρίζει μια μοναδική υφή και τραγανότητα.
  • Φρέσκο σπανάκι: Πλούσιο σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, το σπανάκι αποτελεί την πρωταγωνίστρια της πίτας.
  • Χωριάτικο τυρί: Η αλμυρή και πικάντικη γεύση του τυριού δένει αρμονικά με το σπανάκι, δημιουργώντας μια γευστική ισορροπία.
  • Κρεμμύδι: Προσθέτει μια γλυκιά και ζουμερή νότα στην πίτα.
  • Άνηθος: Το άρωμα του άνηθου απογειώνει τη γεύση της πίτας και της προσδίδει μια δροσερή αίσθηση.
  • Αλάτι και πιπέρι: Απαραίτητα για να αναδείξουν τα υπόλοιπα υλικά.

Η τέχνη της παρασκευής:

  • Το ζύμωμα του φύλλου: Η ζύμη για το φύλλο ανοίγεται με μεράκι και υπομονή, μέχρι να γίνει λεπτή και τραγανή.
  • Η γέμιση: Το σπανάκι σοτάρεται με το κρεμμύδι και τον άνηθο, ενώ προστίθεται το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Το στήσιμο της πίτας: Τα φύλλα αλείφονται με ελαιόλαδο και στρώνονται στο ταψί, φιλοξενώντας την πλούσια γέμιση.
  • Το ψήσιμο: Η πίτα ψήνεται σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει και να αποκτήσει μια χρυσαφένια όψη.

Μια γευστική εμπειρία:

  • Η χωριάτικη σπανακοτυρόπιτα είναι ένα πιάτο που ξυπνάει μνήμες και συναισθήματα.
  • Η ζεστή αγκαλιά της πίτας, η τραγανή υφή του φύλλου και η πλούσια γεύση της γέμισης συνθέτουν μια γευστική εμπειρία που μένει αξέχαστη.
  • Ιδανική για κάθε περίσταση, από ένα οικογενειακό τραπέζι μέχρι ένα τσιμπολόγημα με φίλους.

Συνοψίζοντας:

Η χωριάτικη παραδοσιακή σπανακοτυρόπιτα δεν είναι απλά ένα πιάτο. Είναι μια γευστική κληρονομιά, μια πανδαισία γεύσεων και υφών, που προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία ελληνικής κουζίνας.

Σας προτείνω να δοκιμάσετε μια χωριάτικη σπανακοτυρόπιτα και να αφεθείτε στη μαγεία της γεύσης!

Υλικά

Για τη ζύμη
650-700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
2 κ. σούπας ξύδι
2 κ. γλυκού αλάτι
450 ml χλιαρό νερό

Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι, πλυμένο και στραγγισμένο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
1/2 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
300 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
3 αυγά
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

για την γέμιση
Σε ένα μεγάλο μπολ, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο (αν χρησιμοποιούμε) σε μέτρια φωτιά με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε μέχρι να μαραθεί.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τη φέτα, τα αυγά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.

για τα φύλλα
Στον κάδο του μίξερ ή σε μία λεκάνη ζυμώματος ανακατεύουμε το νερό, το λάδι, το ξύδι και το αλάτι.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μία ζύμη μαλακή και ελαστική που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης και να κολλάει ελαφρώς στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα.

Όταν περάσει η ώρα, η ζύμη πλέον δεν κολλάει στα χέρια. Τη χωρίζουμε σε 12 κομμάτια και τα κάνουμε μπαλάκια.
Τα σκεπάζουμε με μία πετσέτα για να μην ξεραθούν. Παίρνουμε ένα μπαλάκι, πασπαλίζουμε την επιφάνεια του πάγκου με νισεστέ και με τον πλάστη, το ανοίγουμε σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το ταψί μας.
Λαδώνουμε γενναιόδωρα το ταψί και το απλώνουμε έτσι ώστε γύρω γύρω να προεξέχει. Το ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με τα επόμενα τέσσερα μπαλάκια.
Πάνω από το 5ο φύλλο, ρίχνουμε το 1/3 της γέμισης σποραδικά.
Ανοίγουμε το 6ο φύλλο και το απλώνουμε τσαλακωμένο και έτσι ώστε να καλύπτει τη γέμιση αλλά να μην προεξέχει από το ταψί.
Ρίχνουμε άλλο 1/3 της γέμισης εδώ κι εκεί και απλώνουμε από πάνω το 7ο φύλλο.
Ρίχνουμε το τελευταίο 1/3 της γέμισης και από πάνω απλώνουμε τα τελευταία 5 φύλλα, τσαλακωμένα και χωρίς να προεξέχουν από το ταψί, πάντα ραντίζοντας με λάδι ενδιάμεσα.

Κλείνουμε την πίτα γύρω γύρω, σχηματίζοντας τον λεγόμενο “κόθρο” και κόβουμε την επιφάνεια σε κομμάτια χωρίς να φτάνουμε το μαχαίρι μέχρι κάτω. Λαδώνουμε την επιφάνεια καλά και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C στις αντιστάσεις γύρω στα 40 λεπτά αλλά αυτό εξαρτάται και από το φούρνο.

Προηγούμενο άρθροΜελιτζάνα Βεντάλια: Πλούσια γεύση με δύο γεμίσεις!
Επόμενο άρθροΦτιάξε σπιτική φοκάτσια με τα πιο αγνά υλικά