Το χταπόδι με πατάτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας που συνδυάζει την φρεσκάδα των θαλασσινών με την απλότητα των πατατών. Αυτή η υπέροχη μεσογειακή συνταγή αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό γεύσεων και υφών, ενώ παράλληλα προσφέρει μια πλήρη και θρεπτική γεύμα. Επομένως, με τη σωστή τεχνική μαγειρέματος και τα κατάλληλα υλικά, μπορώ να δημιουργήσω ένα πιάτο που θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους μου.
Υλικά για Χταπόδι με Πατατοσαλάτα
- Περίπου 1 κιλό χταπόδι
- 1 κιλό πατάτες
- 125 g (1/2 φλιτζάνι) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 50 ml (3 κουταλιές της σούπας) χυμός λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 5 ψιλοκομμένες ελιές
- Λίγο ψιλό αλάτι
- Λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Προετοιμασία του Χταποδιού
Βήμα 1: Καθαρισμός του Χταποδιού
Πρώτα από όλα, φροντίζω να καθαρίσω το χταπόδι προσεκτικά. Γυρίζω και αδειάζω το κεφάλι του, ενώ παράλληλα αφαιρώ το δόντι που βρίσκεται στο κέντρο των πλοκαμιών. Στη συνέχεια, με ένα μικρό μαχαίρι ή με λίγο ψαλίδι κουζίνας, κόβω και τα μάτια. Τέλος, ξεπλένω πολύ καλά το χταπόδι κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.
Βήμα 2: Μαγείρεμα του Χταποδιού
Γεμίζω μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και βυθίζω το χταπόδι, φροντίζοντας να είναι πλήρως καλυμμένο. Τοποθετώ την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και την αφήνω να πάρει βράση σιγά σιγά. Παρατηρώ ότι το νερό σταδιακά αρχίζει να χρωματίζεται και το χταπόδι αρχίζει να κουλουριάζεται, παίρνοντας ένα όμορφο σχήμα λουλουδιού.
Όταν το νερό φτάσει στους 100°C (το καταλαβαίνω από τις κλασικές φυσαλίδες που εμφανίζονται), καλύπτω με καπάκι και χαμηλώνω τη φωτιά. Από αυτό το σημείο, υπολογίζω 30 λεπτά μαγειρέματος για χταπόδι έως 1 κιλό, ή 40 λεπτά αν είναι μεγαλύτερο.
Βήμα 3: Ψύξη του Χταποδιού
Σβήνω τη φωτιά και αφήνω το χταπόδι να ψηθεί σιγά σιγά, σκεπασμένο στο νερό του, μέχρι να κρυώσει αρκετά (περίπου 1 ώρα). Αυτό είναι το μυστικό για τρυφερό χταπόδι! Από καιρό σε καιρό, γυρίζω το χταπόδι και ελέγχω την απαλότητά του με ένα πιρούνι. Ενώ περιμένω, προετοιμάζω τις πατάτες και τη μαρινάδα.
Προετοιμασία των Πατατών
Βήμα 4: Μαγείρεμα των Πατατών
Ξεφλουδίζω τις πατάτες και τις κόβω σε κύβους περίπου 2 εκατοστών. Βράζω τις πατάτες σε άφθονο ελαφρά αλατισμένο νερό για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν μαλακές αλλά όχι κολλώδεις. Στη συνέχεια, τις στραγγίζω και τις αφήνω να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Προετοιμασία της Μαρινάδας
Βήμα 5: Παρασκευή Ντρέσινγκ
Ενώ ψήνονται το χταπόδι και οι πατάτες, φτιάχνω τη μαρινάδα που θα δώσει τη μοναδική γεύση στη σαλάτα μου. Σε ένα μπολ, με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή ενός μικρού σύρματος, γαλακτωματοποιώ το ελαιόλαδο με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, τον χυμό λεμονιού, μια σκελίδα σκόρδο (την οποία θα αφαιρέσω αργότερα), αλάτι και πιπέρι.
Τελική Συναρμολόγηση
Βήμα 6: Κοπή του Χταποδιού
Αφού κρυώσει το χταπόδι, το αφαιρώ από το νερό και το τοποθετώ σε ένα ξύλο κοπής. Αφαιρώ την περίσσεια του δέρματος, κυρίως από το κεφάλι και το περίσσιο δέρμα μεταξύ των πλοκαμιών. Προσέχω να αφήσω λίγο δέρμα γιατί το κάνει πιο νόστιμο και πολύχρωμο. Κόβω το χταπόδι σε μικρά, μπουκιά κομμάτια.
Βήμα 7: Σερβίρισμα
Τοποθετώ το χταπόδι και τις πατάτες σε ένα μεγάλο πιάτο σερβιρίσματος. Προσθέτω το καρύκευμα και ανακατεύω πολύ απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να κατανεμηθεί ομοιόμορφα η μαρινάδα. Θυμάμαι να αφαιρέσω τη σκελίδα σκόρδου (εκτός αν προτιμώ να τη ψιλοκόψω και να τη αφήσω). Αφήνω το χταπόδι με πατάτες να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα για να ενωθούν καλά τα υλικά. Ιδανικά, το διατηρώ δροσερό όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
Χρήσιμα Tips για την Καλύτερη Σαλάτα Χταπόδι
Το μυστικό για τρυφερό χταπόδι είναι να μην το αφαιρείς αμέσως από την κατσαρόλα μετά το μαγείρεμα. Άφησέ το να κρυώσει στο νερό του για να συνεχίσει το γλυκό ψήσιμο και να μην γίνει ινώδες. Όπως λέει και το διάσημο ναπολιτάνικο ρητό: “O purp se coce dint all’acqua soja” – δηλαδή το χταπόδι πρέπει να ψηθεί στο νερό του!
Επιπλέον, για καλύτερη γεύση, προτιμώ να σερβίρω τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κρύα από το ψυγείο. Έτσι, οι γεύσεις εκδηλώνονται καλύτερα και το πιάτο μου γίνεται ακόμα πιο απολαυστικό.
Καλή Απόλαυση












