Το ζεστό τυρόψωμο, με την αφράτη του υφή, το χρυσαφένιο χρώμα και το πλούσιο άρωμα τυριού, αποτελεί έναν γευστικό πειρασμό που δύσκολα μπορεί κανείς να του αντισταθεί.
Είτε το απολαμβάνετε σκέτο, είτε το συνδυάζετε με μαρμελάδα, μέλι ή ντομάτα, το ζεστό τυρόψωμο χαρίζει μία μοναδική γευστική εμπειρία που μένει αξέχαστη.
Υλικά:
600γρ αλεύρι για ψωμί
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Ελάχιστη ζάχαρη
400γρ φέτα θρυμματισμένη
Κρόκος αυγού αραιωμένος με λίγο νερό
Βούτυρο για άλειμμα
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σιγά σιγά χλιαρό νερό, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Ζυμώνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 14 ίσα μέρη. Πλάθουμε κάθε μέρος σε μπαλάκι και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 10 λεπτά.
Γεμίζουμε και τυλίγουμε τα τυρόψωμα: Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε λεπτό φύλλο, όσο ένα πιάτο του φρούτου. Ρίχνουμε στη μέση θρυμματισμένη φέτα και διπλώνουμε το φύλλο σε ρολό. Στη συνέχεια, τραβάμε το ρολό και το τυλίγουμε σε σχήμα σαλιγκαριού.
Τοποθετούμε τα τυρόψωμα σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, με αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C. Αλείφουμε τα τυρόψωμα με το αραιωμένο κρόκο αυγού σουσαμι και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο, τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο για να μαλακώσουν. Σερβίρουμε ζεστά και απολαμβάνουμε!
H συνταγή είναι της κας Souki Simeonidou
Προτάσεις:
Αντί για φέτα, μπορείτε να γεμίσετε τα τυρόψωμα με τυρί της αρεσκείας σας, όπως γραβιέρα, κεφαλοτύρι ή μείγμα τυριών.
Μπορείτε να πασπαλίσετε τα τυρόψωμα με σουσάμι ή με τριμμένο τυρί πριν τα ψήσετε.
Για πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορείτε να ψήσετε τα τυρόψωμα στον αέρα για τα τελευταία 5 λεπτά.
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Τυρόψωμο, αφράτο αφράτο σαν τσουρέκι !!!
Υλικά:
🥖Σε 100ml ζεστό γάλα,
🥖100ml ζεστό νερό, (προσοχή όχι καυτα),
🥖 3 κσ λάδι,
🥖 1κγλ ζάχαρη,
🥖 1κγλ αλάτι,
🥖 λίγο ρίγανη,
🥖 3κσ γιαούρτι ανακατεύουμε
🥖 2 φακελάκια μαγιά (14γρ).
🥖 2 αυγά
500- 600γρ αλεύρι ( όσο πάρει για να γίνει μια αφράτη ζύμη)
🥖με 40-50γρ λιωμένο βούτυρο
Για την γέμιση
🥖 250γρ τριμμενο τυρί
🥖 Μαυρο πιπέρι
Για επάλλειψη
🥖1 αυγό
🥖 1κσ γάλα νουνού
🥖σουσάμι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε και σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα 7 πρ’ωτα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τ αυγά και ατο αλέυρι και ζυμώνουμε.
Την αφηνουμε 30` λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Μετά πλάθουμε 5 μπαλάκια και τ ανοίγουμε με το χέρι στο μέγεθος της φόρμας μας. (🧀 το βάζουμε πάνω σε μια λαδόκολα που έχουμε ετοιμάσει)
Βουτυρώνουμε κάθε φύλλο και σκορπαμε τριμμενο τυρί με πιπερι.
Αυτό το επαναλαμβάνουμε άλλες 3 φορές. Με το τελευταίο φύλλο το σκεπάζουμε.
Το κόβουμε ακτινωτά σαν μαργαρίτα,
στρίβοντας τα τριγωνα που σχηματίζονται, το βάζουμε με την λαδόκολλα μέσα στην φόρμα και τ αφηνουμε να φουσκώσει ξανά αλλά 45’λεπτα περίπου.
Χτυπάμε τ αυγό με το γάλα νουνού και τ αλείφουμε.
Το πασπαλίζουμε με σουσάμι και το ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στους 180° βαθμους, περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Καλή επιτυχία!!!
Η συνταγή είναι της κας Kalli Greatheart