Το γλυκό συκαλάκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, που με την κατάλληλη προετοιμασία διατηρεί το υπέροχο, καταπράσινο χρώμα του. Αυτή η συνταγή είναι από τη Ραλλού Ψαραδέλλη και είναι δοκιμασμένη, για να φτιάξετε ένα γλυκό που θα διατηρηθεί σε αποστειρωμένα βάζα για πολλούς μήνες, χωρίς να χρειάζεται ψυγείο. Ακολουθώντας προσεκτικά τα βήματα, θα έχετε ένα λαχταριστό γλυκό που ταιριάζει τέλεια με γιαούρτι ή παγωτό.


Υλικά για το Γλυκό Συκαλάκι

  • 40 σύκα (περίπου 1 κιλό)
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό ξινό
  • 10-12 γαρίφαλα
  • Γαλαζόπετρα (τόση όση δύο κόκκοι φακής)
  • 1-2 βανίλιες

Εκτέλεση της Συνταγής

Πρώτα, καθαρίζω τα σύκα κάτω από τρεχούμενο νερό. Τα πλένω καλά και κόβω το κοτσανάκι και γύρω γύρω τον αφαλό σε κάθε σύκο. Σκαλίζω και λίγο μέσα με ένα μυτερό μαχαιράκι για να εισχωρήσει καλύτερα το σιρόπι.

Βάζω να βράσει μπόλικο νερό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνω τη γαλαζόπετρα, η οποία αφρίζει. Τότε ρίχνω και τα σύκα και τα αφήνω να βράσουν για 3-4 λεπτά.

Αδειάζω το νερό με τη γαλαζόπετρα, προσθέτω καθαρό και βάζω ξανά στη φωτιά. Ξαναβράζω για 5 λεπτά, ξαναδειάζω το νερό και ξανακάνω το ίδιο. Στο τρίτο βράσιμο, τα σύκα πρέπει να έχουν μαλακώσει αρκετά για να τρυπιούνται με μια οδοντογλυφίδα, αλλά προσέχω να μην παραβράσουν, γιατί θα ξαναβράσουν με το σιρόπι. Αδειάζω το νερό και βάζω κρύο. Τα αφήνω μέχρι την επόμενη μέρα, αλλάζοντας τα νερά 3-4 φορές.

Την επόμενη μέρα, σουρώνω τα σύκα. Βάζω στην κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και τις βανίλιες και τα βράζω μέχρι να μισοδέσει το σιρόπι. Ρίχνω τα σύκα και τα αφήνω να σιγοβράσουν μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι. Στο τέλος, προσθέτω το ξινό και τα γαρίφαλα.

Αφήνω πάλι το γλυκό όλη τη νύχτα στην κατσαρόλα και την άλλη μέρα ελέγχω το δέσιμο του σιροπιού. Αν τα σύκα έχουν βγάλει νερό και έχει αραιώσει το σιρόπι, χρειάζεται να ξαναβράσει σε χαμηλή φωτιά για να ξαναδέσει. Τέλος, συσκευάζω σε αποστειρωμένα βάζα.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά (περίπου, σε δόσεις)
Επιπλέον Χρόνος: Αναμονή 24-48 ώρες
Συνολικός Χρόνος: 2 μέρες


Χρήσιμα Tips για το Γλυκό Συκαλάκι

Η γαλαζόπετρα είναι απαραίτητη για να διατηρήσουν τα σύκα το καταπράσινο χρώμα τους. Αν την παραλείψετε, το γλυκό σας θα γίνει καφετί.

Για να ελέγξετε αν το σιρόπι έχει δέσει, ρίξτε μια σταγόνα σε ένα κρύο πιάτο. Αν δεν απλώσει, είναι έτοιμο.

Το γλυκό συκαλάκι ταιριάζει υπέροχα με γιαούρτι ή με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.