Ζουμερό Κέικ με Σάλτσα Μήλου είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η προσθήκη σάλτσας μήλου στη ζύμη του κέικ το κάνει απίστευτα ζουμερό, ενώ η κανέλα και τα φρέσκα κομμάτια μήλου προσθέτουν μια υπέροχη φθινοπωρινή διάσταση. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips.


Υλικά Συνταγής

Για το κέικ:

  • Ζάχαρη: 2 φλιτζάνια
  • Βούτυρο: 3/4 φλιτζάνι
  • Σάλτσα μήλου: 1/2 φλιτζάνι (βλέπε εκτέλεση σάλτσας παρακάτω)
  • Εκχύλισμα βανίλιας: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αυγά: 3
  • Αλεύρι: 3 φλιτζάνια
  • Σόδα ψησίματος: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Κανέλα: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Αλάτι: 1 κουταλάκι του γλυκού
  • Μήλα (ψιλοκομμένα): 2 (ψημένα, ξεφλουδισμένα, χωρίς πυρήνες και ψιλοκομμένα)

Για το γλάσο:

  • Ζάχαρη σε σκόνη: 1 φλιτζάνι
  • Γάλα: 2 κουταλάκια του γλυκού
  • Βούτυρο (λιωμένο): 1/2 φλιτζάνι

Για την σπιτική σάλτσα μήλου:

  • Μήλα Gala ή Delicious: 1 κιλό
  • Χυμός λεμονιού: 1 κουταλιά της σούπας
  • Καστανή ζάχαρη: 1 1/2 κουταλιά της σούπας (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξεκινάμε τη συνταγή ετοιμάζοντας πρώτα την σπιτική σάλτσα μήλου.

Εκτέλεση Σάλτσας Μήλου: Ξεφλουδίζουμε και ξεσποριάζουμε τα μήλα (1 κιλό) και τα κόβουμε σε φέτες. Τα βράζουμε μαζί με 1/2-3/4 φλιτζανιού νερό και τον χυμό λεμονιού (1 κ.σ.) γύρω στα 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τελείως. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη (1 1/2 κ.σ. αν θέλουμε) και μαγειρεύουμε 5 λεπτά ακόμα. Τα λιώνουμε στη μουλινέτα (αφήνουμε λίγα κομματάκια ολόκληρα). Χρειαζόμαστε 1/2 φλιτζάνι από αυτή τη σάλτσα για το κέικ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους **180 βαθμούς C**.

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε μαζί τη ζάχαρη και το βούτυρο. Αφού συνδυαστεί καλά, προσθέτουμε τη σάλτσα μήλου, το εκχύλισμα βανίλιας και τα αυγά.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε μαζί το αλεύρι, τη σόδα ψησίματος, την κανέλα και το αλάτι.

Προσθέτουμε αργά το μείγμα αλευριού στο μείγμα βουτύρου και αναμειγνύουμε μέχρι να συνδυαστούν καλά.

Ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μήλα και στη συνέχεια μεταφέρουμε το μείγμα σε 1 στρογγυλή φόρμα για κέικ.

Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για **1 ώρα και 20 λεπτά** μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που έχει εισαχθεί στο κέντρο. Αφήστε το **Ζουμερό Κέικ με Σάλτσα Μήλου** να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε το από τη φόρμα.

Για το γλάσο: Συνδυάζουμε τη ζάχαρη άχνη, το γάλα και το λιωμένο βούτυρο σε ένα μικρό μπολ και χτυπάμε μαζί.

Ραντίζουμε το γλάσο πάνω από το κέικ ενώ είναι ακόμα ζεστό.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας (Κέικ & Σάλτσα): 30 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Ψήσιμο): 80 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 110 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 10 λεπτά (για την ψύξη του κέικ στη φόρμα).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για έξτρα τραγανότητα και άρωμα, προσθέστε στη ζύμη 1/2 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη σόδα ψησίματος με baking powder. Ωστόσο, η σόδα αντιδρά καλύτερα με τα όξινα συστατικά (όπως η σάλτσα μήλου) για έξτρα αφράτο αποτέλεσμα. Δείτε κι άλλες συνταγές για κέικ.

Για ένα πλούσιο, σοκολατένιο γλάσο, αντικαταστήστε το βούτυρο στο γλάσο με λιωμένη κουβερτούρα. Το **Ζουμερό Κέικ με Σάλτσα Μήλου** ταιριάζει υπέροχα με τη σοκολάτα. Δείτε ιδέες για σοκολατένια γλυκά.


Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Δοκιμάστε επίσης: