Δείτε Επίσης: Εκμέκ Κανταΐφι…έτσι θα σας ξετρελάνει | Παραδοσιακό Εκμέκ κανταίφι !!!

Το Εκμέκ είναι ένα γλυκό με υπέροχη υφή και γεύση που μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια. Ο συνδυασμός του τραγανού σιροπιασμένου κανταϊφιού με τη βελούδινη κρέμα και την ανάλαφρη σαντιγί το καθιστά ένα επιδόρπιο που δεν μπορείς να σταματήσεις να τρως. Εγώ το φτιάχνω πάντα όταν έχω καλεσμένους, γιατί ξέρω πως θα τους εντυπωσιάσει.

Υλικά

500 γρ. φύλλο κανταΐφι
125 γρ. βούτυρο γάλακτος 82% ή μαργαρίνη
50 γρ. ασπρισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα

Για το σιρόπι
750 γρ. ζάχαρη
800 γρ. νερό

Για την κρέμα
1900 γρ. γάλα φρέσκο
150 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια (αυτή που βράζουμε)
60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
250-300 γρ. ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο γάλακτος 82% ή μαργαρίνη
4 βανίλιες
4 αυγά

Για το γαρνίρισμα

2 φακελάκια garni βανίλια
150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα,καβουρδισμένα σε φλοίδες

Εκτέλεση

Βάζουμε στο ταψί το κανταΐφι (ξεξασμένο) χωρίζουμε δηλ. τις τρίχες του κανταϊφιού όσο καλύτερα μπορούμε.
Καίμε το βούτυρο και το ρίχνουμε πάνω στο κανταΐφι να πάει παντού, ρίχνουμε και τα αμύγδαλα και το ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά (160 βαθμούς) ώσπου να πάρει χρώμα. Το γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά (το κάνουμε τούμπα δηλ.) για να ξεροψηθεί γύρω-γύρω.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά μας για 10-12 λεπτά να δέσει καλά.
Σιροπιάζουμε το κρύο κανταΐφι με το καυτό σιρόπι.
Φτιάχνουμε την κρέμα. Βάζουμε το γάλα στη φωτιά και στο μεταξύ χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα, μετά ρίχνουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους, το σιμιγδάλι, το άνθος αραβοσίτου και τα ρίχνουμε όλα αυτά στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια.
Όταν πήξει η κρέμα την κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και τις βανίλιες, την ανακατεύουμε και τη στρώνουμε πάνω στο κανταΐφι.
Όταν κρυώσει η κρέμα τελείως, στρώνουμε τη σαντιγί (φτιάχνουμε την garni σύμφωνα με τις οδηγίες).

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Εκμέκ σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Κανταΐφι: Φροντίστε να χωρίσετε καλά τις τρίχες του κανταϊφιού για να ψηθεί ομοιόμορφα και να γίνει τραγανό.
  • Ψήσιμο: Για να πάρει το κανταΐφι ομοιόμορφο χρώμα, γυρίστε το από την ανάποδη μεριά στη μέση του ψησίματος.
  • Σιρόπιασμα: Το κανταΐφι πρέπει να είναι εντελώς κρύο και το σιρόπι καυτό, για να το απορροφήσει σωστά χωρίς να λασπώσει.
  • Κρέμα: Για να μην σας σβολιάσει η κρέμα, ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα κατά τη διάρκεια του βρασμού.
  • Πριν το σερβίρισμα: Αφήστε το εκμέκ να παγώσει καλά στο ψυγείο για αρκετές ώρες, ώστε να σφίξει η κρέμα και να δέσουν οι γεύσεις.

Δείτε Επίσης: Εκμέκ Κανταΐφι…έτσι θα σας ξετρελάνει | Παραδοσιακό Εκμέκ κανταίφι !!!

Καλή Απόλαυση