Κέικ Σοκολάτας με σιμιγδάλι

Μοιράζομαι μια απλή, γρήγορη και οικονομική συνταγή για κεικ σοκολάτας χωρίς αυγά.
Το κέικ είναι υγρό, εύθρυπτο, μαλακό και με γεύση σοκολάτας-πορτοκαλιού.

✅Υλικά για φόρμα 20 εκ

Σιμιγδάλι – 180 γρ.
Ζάχαρη – 150 γρ.
Νερό – 250 ml
Αλεύρι – 150 γρ.
Κακάο – 35 γρ.
Φυτικό λάδι – 100 γρ
Μπέικιν πάουντερ – 10 γρ
Ζάχαρη βανίλια – 10 γρ
Ξύσμα – 1/2 πορτοκάλι
Μια πρέζα αλάτι

✅ Προετοιμασία

Ρίχνουμε νερό/γάλα πάνω από το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, αφήνουμε για 30 λεπτά για να φουσκωσει λιγο το σιμιγδαλι.
Ρίχνουμε λάδι, προσθέτουμε το κακάο κοσκινισμένο, τη βανίλια, το αλάτι, το ξύσμα, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Αδειάζουμε σε φόρμα στρωμένη με χαρτι ψησίματος, ή αλείφουμε με βουτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι, ισιώνουμε Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 C για 40-45 λεπτά λειτουργία πάνω/κάτω, μέχρι να βγει στεγνό ένα ξυλακι.

Μετά από 30 λεπτά, μπορείτε να ανοίξετε το φούρνο και να ελέγξετε εάν ειναι ετοιμο, καλύψτε με αλουμινόχαρτο για να μην καει απο πάνω.
Αλείφω απο πάνω και τις πλευρές του ήδη κρυωμένου κέικ με μαρμελάδα δαμάσκηνο/βερίκοκο, το αφήνω για 10/15 λεπτά.
Ρίχνω την γκαναζ.

✅ Γκαναζ
Κακάο – 2 κουταλιές της σούπας
Ζάχαρη – 3 κ.σ
Γάλα – 100 g (αν είναι πηχτό, θα βάλω κι άλλο)
κορν φλαουερ – 1 κουταλάκι του γλυκού (μπορεί και χωρίς)
Λάδι – 1 κουταλιά της σούπας (ή βούτυρο)

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κακάο, το κορν φαλουερ, ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει, προσθέτουμε λάδι/βούτυρο, ρίχνουμε το κέικ όσο είναι ακόμα ζεστό.

Μπορείτε να ψήσετε μάφιν σε μερίδες, μπορείτε να ψήσετε σε φόρμα για μάφιν.
Αν πάρετε μεγαλύτερη φόρμα, τότε αυξήστε τα συστατικά.
Το χειμώνα, ψήνω συχνά τέτοιο κεικ, απαραιτήτως ξύσμα/πάστα πορτοκαλιού. Είναι επίσης νόστιμο με ξηρούς ξηρούς καρπούς.
Η γεύση εξαρτάται από την ποιότητα του κακάο. Δεν βάζω 1 ποτηρι λάδι, βάζω 90/100 ml, βάζω και λιγότερη ζάχαρη.

 

Άλλη μια ελαφριά και νόστιμη συνταγή

Προηγούμενο άρθροΝτόνατς Γεμιστά
Επόμενο άρθροΡολάκια Κανέλας – απίστευτη λιχουδιά!