Το κανταΐφι στην κούπα είναι ένα υπέροχο παραδοσιακό γλυκό που μπορώ να φτιάξω εύκολα στο σπίτι μου. Αυτή η συνταγή μου δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσω μικρές μερίδες τραγανού κανταϊφιού γεμισμένες με αρωματικά καρύδια και ροδισμένες στο φούρνο. Επιπλέον, το γλυκό σιρόπι που προσθέτω στο τέλος κάνει κάθε μπουκιά απολαυστική, ενώ η τεχνική της κούπας μου επιτρέπει να έχω ομοιόμορφα αποτελέσματα κάθε φορά.
Υλικά για το Κανταΐφι στην Κούπα
Για το κανταΐφι:
- 450 γρ ζύμη για κανταΐφι
- 170 γρ βούτυρο (λιωμένο)
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
Για το σιρόπι:
- 2 φλιτζάνια ζάχαρης
- 2 φλιτζάνια νερό
- Χυμό μισού λεμονιού
Εκτέλεση Συνταγής
Προετοιμασία Σιροπιού
Αρχικά, βάζω τη ζάχαρη και το νερό σε μία μεσαία κατσαρόλα και αφήνω να βράσει. Βράζω το μείγμα για δέκα λεπτά σε μέτρια υψηλή φωτιά, προσέχοντας να μην καεί. Στη συνέχεια, προσθέτω το χυμό λεμονιού και βράζω το για άλλα 5 λεπτά μέχρι να πάρει τη σωστή σύσταση. Σβήνω τη φωτιά και αφήνω το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Προετοιμασία Κανταΐφι
Παίρνω την ζύμη κανταΐφι από τον καταψύκτη και την ανοίγω με το χέρι αμέσως σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. Αφήνω το κανταΐφι να ξεπαγώσει για δέκα λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτω το λιωμένο βούτυρο σε αυτό και ανακατεύω το ομοιόμορφα ώστε να πάει παντού και να καλυφθεί κάθε νήμα.
Διαμόρφωση στις Κούπες
Παίρνω 1 + 1/2 κουταλάκι από το προετοιμασμένο κανταΐφι και το βάζω σε μία κούπα του καφέ (ή ένα κύπελλο muffin). Πατάω απαλά το κανταΐφι για να δημιουργήσω μια εσοχή στο κέντρο, σαν μια μικρή φωλιά.


Γυρίζω το φλιτζάνι ανάποδα στο ταψί μου και αφαιρώ απαλά το φλιτζάνι, αφήνοντας το διαμορφωμένο κανταΐφι. 
Ψήσιμο και Σερβίρισμα
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Ψήνω τα κανταΐφια μέχρι να ροδίσουν όμορφα και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Βγάζω το ταψί από το φούρνο και με ένα κουτάλι ρίχνω το κρύο σιρόπι πάνω από κάθε κανταΐφι, αφήνοντάς το να απορροφηθεί. Αφήνω το γλυκό να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρω.
Χρήσιμα Tips για Επιτυχημένο Κανταΐφι
Για να πετύχω το καλύτερο αποτέλεσμα, φροντίζω το βούτυρο να είναι καλά λιωμένο αλλά όχι πολύ ζεστό ώστε να μην λιώσει την ζύμη. Επίσης, είναι σημαντικό το σιρόπι να είναι κρύο όταν το ρίχνω πάνω στο ζεστό κανταΐφι, καθώς αυτή η διαφορά θερμοκρασίας βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση. Μπορώ να προσθέσω και λίγη κανέλα στα καρύδια για επιπλέον άρωμα.
Χρόνοι Προετοιμασίας
- Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
- Χρόνος Μαγειρέματος: 25 λεπτά
- Συνολικός Χρόνος: 55 λεπτά
- Χρόνος Ψύξης: 2 ώρες
ΠΗΓΗ: myturkishkitchen.blogspot.com
STUFFED KATAIFI
Ingredients:
- 1 lb kataifi ( shredded phyllo dough )
- 1+ 1/2 stick butter ( melted )
- 1 cup of finely diced walnuts
Syrup:
- 2 cups of granulated sugar
- 2 cups of water
- juice of a half lemon
Take sugar and water in a medium pot and bring it to the boil. Boil it for ten minutes over medium-high heat. Then add the lemon juice and boil it for another 5 minutes. Turn the heat off and set aside.
Take kataifi from the freezer and break into small pieces in a mixing bowl immediately. Let it thaw for ten minutes. Then add melted butter in it and mix it evenly. Take 1+ 1/2 tbsp of kataifi in a Turkish coffee cup (or a muffin cup) and make an indentation. Fill the indentation with 1 tbsp of diced walnut and close it up with 1/2 tbsp of kataifi and press. Turn the cup into baking dish and gently take the cup off. Repeat these steps until kataifi is finished.










