Μακεδονική Μηλόπιτα είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΙΤΑ ΜΕ ΜΗΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΠΙΤΑ, ΕΥΚΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ. ΕΙΝΑΙ ΙΔΑΝΙΚΗ ΓΙΑ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΚΑΤΙ ΓΛΥΚΟ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΤΕΜΠΕΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη:
- Αυγά: 4
- Ζάχαρη: 1 κούπα
- Γιαούρτι: 1 φλιτζάνι
- Βούτυρο: 1 κούπα
- Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: 2 φλιτζάνια
- Μπέικιν πάουντερ: 1 φακελάκι
Για τη γέμιση:
- Μήλα: 1 κιλό
- Βούτυρο: 3 κουταλιές της σούπας
- Σιμιγδάλι: 3 κουταλιές της σούπας
- Ζάχαρη: 1 φλιτζάνι
- Κανέλα: 1 κουταλάκι του γλυκού
Για την επικάλυψη:
- Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ανακατέψτε τα αυγά με ζάχαρη έως ότου η ζάχαρη διαλυθεί εντελώς.
Προσθέστε το βούτυρο και το γιαούρτι, ανακατέψτε ελαφρά και στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι κοσκινισμένο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατέψτε ώστε να έχετε ένα μείγμα απαλό.
Χωρίστε το μείγμα σε **2 ίσα μέρη**. Βάλτε το ένα μέρος σε ταψάκι **28 εκ.** και τοποθετείστε σε προθερμασμένο φούρνο στους **190 βαθμούς C** για να ψηθεί περίπου **10 λεπτά**.
Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, τηγανίζετε λίγο τα μήλα με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτετε το σιμιγδάλι και την κανέλα.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, προσθέτετε τη γέμιση και σκεπάζετε με το δεύτερο μέρος του μείγματος ζύμης. Αυτό είναι το μυστικό για την τέλεια **Μακεδονική Μηλόπιτα**.
Ψήστε στους **180 βαθμούς C** στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για **45 λεπτά** περίπου ή μέχρι η πίτα να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
Όταν βγει η μηλόπιτα από το φούρνο, την αφήνετε να σταθεί για **10 λεπτά**. Έτσι, θα τραβήξει την υγρασία της και θα κρυώσει λίγο η καραμέλα μήλου.
Στη συνέχεια πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη, κόψτε και απολαύστε!!!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 55 λεπτά (10′ + 45′)
Συνολικός Χρόνος: 75 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 10 λεπτά (για να σταθεί η πίτα).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Αντί για ζάχαρη άχνη, μπορείς να σερβίρεις τη **Μακεδονική Μηλόπιτα** με μια μπάλα σπιτικό παγωτό βανίλια για τέλεια αντίθεση.
Για να γίνει η γέμιση πιο αρωματική, προσθέστε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού στα μήλα, πριν το τηγάνισμα. Δες κι άλλες συνταγές με βάση το γιαούρτι για έμπνευση.
Για πιο πλούσια γεύση βουτύρου, χρησιμοποιήστε **βούτυρο γάλακτος**. Δες ιδέες για φθινοπωρινά γλυκά.








