Κέικ Μελιού με σοκολάτα

Η συνταγή είναι πολύ καλή, το κεικ μελιού είναι πυκνό, αλλά ταυτόχρονα μαλακό, πορώδες, υγρό, αρωματικό, διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπαγιατεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού το αφήσουμε για 1-2 ημέρες, η γεύση αποκαλύπτεται ακόμα περισσότερο.
Η φόρμα είναι περίπου 30*19 cm.

Υλικα

✅Καραμέλα (δηλαδή καμένη ζάχαρη)

Δυνατός καφές-100 ml
Ζάχαρη – 150 γρ

✅Ζύμη
Αλεύρι – 500 g (εβαλα 50 g σίκαλης)
Μαγιά φρέσκια – 25 γρ
Σκούρο μέλι – 250 g
Ζάχαρη-100 γρ
Βούτυρο – 70 g (μαλακό)
Λάδι – 4 κ.σ
Γιαουρτι – 3 κουταλιές της σούπας
Αυγά – 4 τεμ
Γάλα-150 ml
Σόδα-1 κουτ.γλ
Χυμός λεμονιού – 2 κουταλιές της σούπας
Αλάτι μια ή δύο πρέζες
Κονιάκ – 2 κουταλιές της σούπας
Ξύσμα – 1 μεγάλο πορτοκάλι
Κανέλα – 1,5 κουταλάκι του γλυκού.
Μείγμα μπαχαρικών (κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, αστεροειδής γλυκάνισος, γαρύφαλλο, μπαχάρι, όλα 0,5 κουταλάκι του γλυκού + 1,5 κουταλάκι του γλυκού κανέλα)
Πρέπει να προστεθούν τα μπαχαρικά

✅ Γεμιση
Σταφίδες – 150 g (προεμποτισμένες όλη τη νύχτα σε χυμό πορτοκαλιού)
Ξηροί καρποί – 1,5-2 κουταλιές της σούπας (προαποξηραμένοι)

✅ Προετοιμασία

Για την καραμέλα
Κάψτε τη ζάχαρη σε ένα μικρό τηγάνι σε σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα, μην ανακατεύετε τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε ζεστό βρασμένο καφέ στην καμένη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η καραμέλα (προσοχή, όλα να βράσουν)
Αφήνουμε να κρυώσει.

Διαλύουμε τη μαγιά σε ζεστό γάλα.
Εν τω μεταξύ :
Ζεσταίνουμε το μέλι σε μια μεγάλη κατσαρόλα, αφήνουμε στην άκρη, προσθέτουμε τη σόδα, ανακατεύουμε εντατικά (προσεκτικά, βράζει και αυξάνεται σε όγκο), αφήνουμε στην άκρη,
προσθέτουμε μπαχαρικά, αφήνουμε να κρυώσει.

Στην συνέχεια :
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε το μείγμα μελιού, το γιαουρτι, το μαλακό βούτυρο, το λάδι, το χυμό λεμονιού, το αλάτι, τη καραμέλα,
το κονιάκ, τη μαγιά διαλυμένη στο γάλα, το αλεύρι κοσκινισμένο σταδιακά, ανακατεύουμε καλά με το μίξερ σε χαμηλές ταχύτητες μέχρι να γίνει λείο.
Η σύσταση της ζύμης δεν είναι πολύ παχύρρευστη, η ζύμη θα γίνει ακόμα πιο πυκνή μετά τη διόγκωση Σκεπάζω με μεμβράνη, βάζω στο ψυγείο για 2-3 μέρες
Πριν το ψήσιμο, προσθέτουμε ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και τις σταφίδες, ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Ρίχνετε τη ζύμη σε μια φόρμα καλυμμένη με χαρτί και τα πλαϊνά, την ισιώνετε καλά, από τη μέση μέχρι την άκρη (έβαλα δύο οδοντογλυφίδες στη μέση του ταψιού, έτσι ώστε το κέικ
να ψηθεί περισσότερο ομοιόμορφα και χωρίς χτύπημα.)

Ψήνετε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160 C για 35/40 λεπτά, στη συνέχεια αυξάνετε στους 190/200 – ψήνετε για άλλα 15-20 λεπτά. (Ο χρόνος ψησίματος είναι κατά προσέγγιση,
μέχρι να βγει στεγνη η οδοντγλιφίδα, είπα τον χρόνο ψησίματος για το φούρνο μου)
Μην ανοίξετε το φούρνο για τα πρώτα 40 λεπτά μετά μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή με οδογλυφίδα.

Εστιάστε στον φούρνο σας, αν το πάνω μέρος είναι ζεστό, στη συνέχεια καλύψτε το με περγαμηνή, είναι σημαντικό να μην το παραψήσετε γιατί θα είναι πιο στεγνό.
Τυλίγω το κεικ σε χαρτί ψησίματος, αλουμινόχαρτο, αφήνω να φουσκώσει για 1-2 μέρες, το μουλιάζω και σκεπάζω με γλάσο πριν το σερβίρω.
Για το μουλιασμα παίρνω μια ελαφριά μαρμελάδα αραιωμένη με νερό, προσθέτω ρούμι/κονιάκ/ποτό.
Το κέικ μελιού μπορεί να καλυφθεί με γλάσο, να πασπαλιστεί με ξηρούς καρπούς και να διακοσμηθεί όπως επιθυμείτε.

Καλή Επιτυχία σε όσους το φτιάξουν

ΠΗΓΗ: Татьяна Петришина

Προηγούμενο άρθροΚέικ Κανέλας- Δοκιμάστε το, δεν θα το μετανιώσετε!
Επόμενο άρθροΕύκολο Γλυκό ψυγείου…Απολαυστικός συνδυασμός γεύσεων!