Τα Κυδώνια ψητά είναι ένα παραδοσιακό και αρωματικό γλυκό που μοσχοβολάει φθινόπωρο! Με ελάχιστα υλικά και ελάχιστο κόπο , μπορείτε να απολαύσετε ένα υγιεινό και νόστιμο επιδόρπιο. Το μαλακό κυδώνι δένει υπέροχα με το τραγανό καρύδι , τη ζάχαρη και την κανέλα , ενώ ο χυμός του φρούτου γίνεται ένα γλυκό σιρόπι . Σερβίρετε τα ζεστά , συνοδεύοντας τα με μια μπάλα σαντιγί ή παγωτό για την απόλυτη απόλαυση.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά

Για τα Κυδώνια:

  • 5-6 – Κυδώνια (μεγάλα)
  • 1 κ.γλ. – Ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. – Νερό (ή χυμός από κομπόστα)
  • 1/2 κ.γλ. – Ζάχαρη (για τον πάτο του σκεύους)
  • 1 κ.γλ. – Χυμός (από κομπόστα κυδωνιού ή βερίκοκου, για τον πάτο του σκεύους)

Για το Γαρνίρισμα:

  • Ανάλογη ποσότητα – Καρύδια (κομμένα, ψημένα σε στεγνό τηγάνι)
  • Λίγη – Φλούδα λεμονιού (ξύσμα, για το σερβίρισμα)
  • 1 – Ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
  • Προαιρετικά – Σαντιγί ή Παγωτό (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C . Κόβουμε τα κυδώνια στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους (με ένα κουτάλι ή εργαλείο για μήλα).

Στον πάτο ενός πυρέξ ή ενός ταψιού ρίχνουμε τη 1/2 κ.γ. ζάχαρη και τον 1 κ.γ. χυμό (από κομπόστα κυδωνιού/βερίκοκου) ή απλά νερό (1 κ.γ.).

Β. Ψήσιμο:

Αραδιάζουμε τα κυδώνια στο ταψί με τη φλούδα από πάνω . Προσθέτουμε στο ταψί και το ξυλάκι κανέλας (αν χρησιμοποιήσουμε).

Ψήνουμε στους 200°C μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 45-60 λεπτά , ανάλογα το κυδώνι).

Όταν μαλακώσουν, αναποδογυρίζουμε τα κυδώνια (με το κομμένο μέρος προς τα πάνω) και προσθέτουμε τα καρύδια (ή τα γεμίζουμε με καρύδια). Ποτίζουμε τα κυδώνια με το ζουμί που έχει δημιουργηθεί στον πάτο του ταψιού.

Ψήνουμε για λίγα λεπτά μόνο στην επάνω σχάρα (ή γκριλ) για να καραμελώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα τα καρύδια.

Γ. Σερβίρισμα:

Σερβίρετε τα κυδώνια περιχυμένα με τον ζουμί τους (σιρόπι) και γαρνιρισμένα με μια μπάλα σαντιγί (ή παγωτό) πασπαλισμένη με ξύσμα λεμονιού .


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 55-70 λεπτά (στους 200°C + γκριλ)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τέλεια Υφή και Άρωμα

Σωστό Ψήσιμο: Ψήστε τα κυδώνια μέχρι να είναι μαλακά (δοκιμάστε με πιρούνι). Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος και το πόσο σκληρά είναι τα κυδώνια. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερο από μία ώρα.

Χυμός: Αν δεν έχετε χυμό από κομπόστα, απλά προσθέστε στη βάση του ταψιού νερό και λίγο μέλι ή ζάχαρη για να δημιουργηθεί το σιρόπι.

Καρύδια: Το ψήσιμο των καρυδιών σε στεγνό τηγάνι (ή φούρνο) πριν τα χρησιμοποιήσετε, εντείνει το άρωμα και τη γεύση τους.

Σερβίρισμα: Το ξύσμα λεμονιού προσδίδει μια ευχάριστη οξύτητα που εξισορροπεί τη γλύκα του κυδωνιού και της σαντιγί. Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο λικέρ μαστίχας ή βύσσινο για άρωμα.


 

Σχετικές Συνταγές 

Γλυκό του Κουταλιού Κυδώνι

Μηλόπιτα με Κανέλα και Καρύδια

Κομπόστα Βερίκοκο

Καλή Απόλαυση