Οι **Αρμένικοι Ντολμάδες** είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή με λαχανόφυλλα και πλούσια γέμιση κιμά με αρωματικά βότανα που θα σας ταξιδέψει στη Μικρά Ασία. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα φαγητό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.


Υλικά Συνταγής

Για τη γέμιση:

  • Μοσχαρίσιος κιμάς: 450 γρ.
  • Λευκό ρύζι: 1/4 φλιτζανιού
  • Κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο: 1 μεγάλο (περίπου 1 1/2 φλ.)
  • Φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος: 2 κ.σ.
  • Φρέσκα φύλλα κόλιανδρου, ψιλοκομμένα: 2 κ.σ.
  • Φρέσκα φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα: 2 κ.σ.
  • Ξηρός βασιλικός: 1/2 κ.γλ.
  • Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τα λαχανόφυλλα και τη βάση:

  • Πράσινο λάχανο: 2 μεσαία κεφάλια
  • Μικρές ντομάτες (για μέσα στην κατσαρόλα): 2

Για τη σάλτσα:

  • Ανάλατο βούτυρο: 4 κ.σ.
  • Ντοματοπελτές: 1/2 φλιτζάνι
  • Νερό: 2 φλιτζάνια
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

**1. Προετοιμασία Λαχανοφύλλων:** Αφαιρέστε προσεκτικά τα φύλλα από τα λάχανα. Κόψτε τα χοντρά κομμάτια του πυρήνα και κρατήστε τα για τη βάση. Κόψτε τα πολύ μεγάλα φύλλα στη μέση.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που σιγοβράζει, προσθέστε 3-4 φύλλα λάχανου κάθε φορά και σιγοβράστε για **3-5 λεπτά** μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρέστε με τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα να κρυώσουν.

**2. Ετοιμασία Σάλτσας:** Αδειάστε το νερό από την κατσαρόλα και προσθέστε το βούτυρο. Ζεστάνετε μέχρι να λιώσει, χτυπήστε μέσα τον ντοματοπελτέ και 2 φλιτζάνια νερό μέχρι να λειανθεί. Ρίξτε αλάτι και σβήστε τη φωτιά.

**3. Ετοιμασία Γέμισης:** Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τον κιμά, το ρύζι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και όλα τα φρέσκα και αποξηραμένα βότανα. Αλατίστε με 3/4 κ.γλ. αλάτι και 1/4 κ.γλ. πιπέρι και ανακατέψτε καλά.

**4. Στρώσιμο:** Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, απλώστε σε ένα ομοιόμορφο στρώμα τα χοντρά κομμάτια λάχανου που κόψατε από τον πυρήνα. Ρίξτε την προετοιμασμένη σάλτσα ντομάτας και αφήστε στην άκρη. Αυτό θα δώσει γεύση στους **Αρμένικους Ντολμάδες**.

**5. Τύλιγμα:** Πάρτε ένα φύλλο λάχανου κάθε φορά και τοποθετήστε 2 κοφτές κουταλιές της σούπας από το μείγμα κιμά σε μια γραμμή στο κέντρο του φύλλου. Διπλώστε τις πλευρές των φύλλων πάνω από τη γέμιση και τυλίξτε προσεκτικά το φύλλο προς τα κάτω, δημιουργώντας έναν ντολμά. Δείτε και πώς να φτιάξετε ντολμαδάκια γιαλαντζί.

**6. Μαγείρεμα:** Μεταφέρετε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα με την κλειστή πλευρά προς τα κάτω, πάνω από το στρώμα λάχανου. Βάλτε μέσα ολόκληρες τις δύο ντομάτες ανάμεσα στους ντολμάδες.

Σκεπάστε μερικώς την κατσαρόλα και αφήστε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Στη συνέχεια, μειώστε τη φωτιά μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του υγρού να έχει εξατμιστεί και το ρύζι να είναι τρυφερό, περίπου **45 λεπτά** (προσθέστε μικρές ποσότητες νερού μόνο αν χρειάζεται). Δείτε επίσης τη συνταγή μας για λαχανοντολμάδες αυγολέμονο.

Σερβίρετε τους **Αρμένικους Ντολμάδες** ζεστούς, περιχύνοντας με όση σάλτσα έχει απομείνει.


Αναλυτικοί χρόνοι

Προετοιμασία και Μαγείρεμα

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 75 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 5 λεπτά (για το βράσιμο των λαχανοφύλλων).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να μην ανοίξουν οι **Αρμένικοι Ντολμάδες** κατά το μαγείρεμα, τοποθετήστε ένα πιάτο πάνω τους πριν βάλετε το καπάκι στην κατσαρόλα. Αντί για βούτυρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο, αν προτιμάτε λιγότερα λιπαρά.

Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ίση ποσότητα βοδινού και χοιρινού κιμά στη γέμιση για πιο πλούσια γεύση. Δείτε και άλλες σιροπιαστές συνταγές για το γλυκό μετά το φαγητό.

Το μυστικό της γεύσης βρίσκεται στα πολλά φρέσκα βότανα. Μην τα αντικαταστήσετε με αποξηραμένα. Δείτε ιδέες για σοκολατένια γλυκά.


 ΠΗΓΗ