Οι Πατάτες Φούρνου με Αυγά και Τυρί  είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την απλότητα με την ασύγκριτη νοστιμιά . Πρόκειται για ένα εύκολο γκρατέν (gratin) με βραστές πατάτες, αυγά, και διπλή στρώση τυριών, όλα δεμένα με μια πλούσια κρέμα γάλακτος . Είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί και είναι ένα χορταστικό πιάτο που θα γεμίσει το τραπέζι σας με νοστιμιά, ιδανικό για τις κρύες ημέρες.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά για τις Πατάτες Φούρνου

Βασικά Συστατικά:

  • 1,5 κιλό – Πατάτες
  • 4 τεμ. – Αυγά (για το γκρατέν)
  • 200 γρ. – Τυρί (π.χ. Ρικότα ή Φέτα, για τη βάση)
  • 100 γρ. – Τυρί που λιώνει (π.χ. Μοτσαρέλα ή Τσένταρ, για την κορυφή)
  • 50 γρ. – Βούτυρο (για το πυρέξ)

Για την Κρέμα:

  • 250 γρ. – Κρέμα γάλακτος (30% λίπος)
  • 1 τεμ. – Αυγό (για την κρέμα)
  • Ανάλογα – Πιπέρι (για γεύση)
  • Ανάλογα – Αλάτι (μόνο εάν τα τυριά δεν είναι αλμυρά)

Για το Σερβίρισμα:

  • 1 κ.σ. – Γιαούρτι (για κάθε μερίδα, προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία Πατατών: Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε τις πατάτες με μία κουταλιά αλάτι μέχρι να είναι έτοιμες (να μαλακώσουν). Τις καθαρίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν .

2. Προετοιμασία Αυγών: Βράζουμε τα 4 αυγά σφιχτά , τα καθαρίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

3. Στρώσιμο: Κόβουμε τις πατάτες και τα αυγά σε φέτες (πάχους περίπου 1/2 εκατοστού). Βουτυρώνουμε καλά ένα πυρέξ (ή ταψάκι) και στρώνουμε τη βάση με φέτες πατάτας.

4. Πρώτη Στρώση: Πάνω από τις πατάτες, ρίχνουμε τριμμένο τυρί (π.χ. ρικότα) και τρίβουμε κίτρινο τυρί (π.χ. μοτσαρέλα/τσένταρ). Στη συνέχεια, βάζουμε μία στρώση με τις φέτες αυγών .

5. Επόμενες Στρώσεις: Συνεχίζουμε με μία στρώση πατάτες , τα τυριά , αυγά και τέλος πατάτες (όπως ακριβώς φτιάχνουμε μουσακά). Τελειώνουμε με μια στρώση πατάτες.

6. Κρέμα: Σε ένα μπολ, βάζουμε την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε το 1 αυγό . Τα χτυπάμε ελαφρά με ένα σύρμα, προσθέτουμε πιπέρι και αλάτι (αν χρειάζεται) και ανακατεύουμε.

7. Τελείωμα: Με το μείγμα της κρέμας, περιχύνουμε τις πατάτες ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε την επιφάνεια με τριμμένο κίτρινο τυρί που λιώνει.

8. Ψήσιμο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά , ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να πάρει χρώμα.

9. Σερβίρισμα: Σερβίρουμε ζεστό, συνοδεύοντας προαιρετικά την κάθε μερίδα με μία κουταλιά γιαούρτι ή ξινή κρέμα (sour cream). Δείτε κι άλλες Συνταγές για Πατάτες στο Φούρνο!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά (στους 180°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα (μαζί με το βράσιμο)


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τέλειο Γκρατέν

Τυρί Ρικότα/Φέτα: Το πρώτο τυρί (ρικότα) λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις πατάτες και τα αυγά και δίνει την απαραίτητη φρεσκάδα και υγρασία . Αν χρησιμοποιήσετε φέτα, μην προσθέσετε καθόλου αλάτι στην κρέμα.

Η Κρέμα: Η προσθήκη του αυγού στην κρέμα γάλακτος εξασφαλίζει ότι η σάλτσα θα πήξει ομοιόμορφα κατά το ψήσιμο, δίνοντας στο πιάτο την υφή γκρατέν .

Πατάτες: Είναι σημαντικό οι πατάτες να έχουν κρυώσει πριν τις κόψετε σε φέτες, ώστε να μην διαλυθούν και να έχουν καλύτερη μορφή για το στρώσιμο.

Αρωματικά: Μπορείτε να προσθέσετε μοσχοκάρυδο στην κρέμα (ταιριάζει τέλεια με την κρέμα γάλακτος και τις πατάτες) ή λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο ανάμεσα στις στρώσεις για έξτρα άρωμα.


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Πατάτες Ακορντεόν

Κλασικός Μουσακάς

Μανιτάρια Γκρατέν