Πολίτικη Σαλάτα είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η Πολίτικη Σαλάτα έχει ως κύρια συστατικά το κόκκινο και το άσπρο λάχανο, το καρότο, το σέλενο και την πιπεριά Φλωρίνης, τα οποία συνδυάζονται αρμονικά για να δημιουργήσουν ένα πιάτο γεμάτο βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Το ντρέσινγκ από ελαιόλαδο, λεμόνι και μουστάρδα προσθέτει μια νότα πικάντικης οξύτητας, ισορροπώντας τις γλυκές και αλμυρές γεύσεις της σαλάτας. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη σαλάτα:

  • 1/2 Κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
  • 1/2 Άσπρο λάχανο, ψιλοκομμένο
  • 2 Καρότα, τριμμένα
  • 2 Σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 1 Πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λωρίδες
  • 1 Ρέβα, καθαρισμένη και τριμμένη

Για το ντρέσινγκ:

  • 1/4 φλιτζάνι Ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1 Λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας Μουστάρδα

Για τη γεύση:

  • Αλάτι, κατά βούληση
  • Πιπέρι, κατά βούληση

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το κόκκινο και το άσπρο λάχανο, τα οποία πρέπει να είναι ψιλοκομμένα. Τα υπόλοιπα λαχανικά (καρότα, σέλινο, ρέβα) τα έχουμε τριμμένα, εκτός από την πιπεριά Φλωρίνης που την έχουμε κομμένη σε λωρίδες.

Προσθέστε στο μπολ με τα λάχανα τα τριμμένα καρότα, το ψιλοκομμένο σέλινο, τις λωρίδες πιπεριάς Φλωρίνης και τη ρέβα.

Σε ένα ξεχωριστό μπολ, φτιάξτε το ντρέσινγκ. Αναμειγνύετε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Περιχύστε τη Πολίτικη Σαλάτα με το ντρέσινγκ και ανακατέψτε καλά, ώστε όλα τα υλικά να καλυφθούν ομοιόμορφα.

Σερβίρετε αμέσως ή, για καλύτερο αποτέλεσμα, αφήστε τη σαλάτα να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την σερβίρετε. Αυτό θα επιτρέψει στις γεύσεις να δέσουν καλύτερα.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Αναμονής

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 0 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 15 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: 30 λεπτά (για μαρινάρισμα στο ψυγείο).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνει πιο μαλακό το λάχανο και να απορροφήσει καλύτερα το ντρέσινγκ, μπορείτε να το πασπαλίσετε με λίγο αλάτι και να το τρίψετε με τα χέρια σας για 2 λεπτά πριν προσθέσετε τα υπόλοιπα υλικά. Δείτε κι άλλες συνταγές για ντρέσινγκ.

Μπορείτε να προσθέσετε στο ντρέσινγκ μια κουταλιά μέλι ή λίγο χυμό πορτοκάλι για να ενισχύσετε τη γλυκόξινη γεύση που ταιριάζει στην Πολίτικη Σαλάτα. Δοκιμάστε να προσθέσετε και λίγο μηλόξυδο για πιο έντονη οξύτητα.

Αντί για ρέβα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο τριμμένο σέλινο ή ακόμα και λίγο μήλο κομμένο σε λεπτές λωρίδες για επιπλέον τραγανή υφή και γλύκα. Δείτε ιδέες για σαλάτες με όσπρια για ένα πλήρες γεύμα.


 

Σχετικές Συνταγές 

Παντζαροσαλάτα με Σκορδαλιά

Ντάκος Κρητικός

Τζατζίκι Σπιτικό


 

Η Συνταγή είναι της κας Eleni Peleki