Το Ριζότο με Κοτόπουλο και Μανιτάρια είναι ένα πιάτο που ξεχωρίζει για την πλούσια, βελούδινη υφή του και τον αρμονικό συνδυασμό γεύσεων. Το ζουμερό κοτόπουλο και τα αρωματικά μανιτάρια δένουν τέλεια με το κρεμώδες ρύζι, δημιουργώντας ένα πιάτο που είναι αλήθεια φανταστικό και ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Η τεχνική του ριζότο απαιτεί υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για το Ριζότο:
- 2,5 λίτρα Ζωμός κοτόπουλου
- 40 γρ. Βούτυρο
- 125 ml (1/2 φλ.) Ελαιόλαδο
- 2 Κρεμμύδια (ξερά, ψιλοκομμένα)
- 880 γρ. (4 φλ.) Ρύζι για ριζότο (π.χ. Arborio ή Carnaroli)
- 1 κσ και 1/2 κσ Φρέσκα φύλλα θυμαριού (συνολικά)
- 125 ml (1/2 φλ.) Ξηρό λευκό κρασί
- 120 γρ. (1 1/2 φλ.) Τριμμένη παρμεζάνα
- Αλάτι, Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το Κοτόπουλο και τα Μανιτάρια:
- 6 Φιλέτα μηρών κοτόπουλου (περίπου 500 γρ., κομμένα σε κομμάτια 1 εκ.)
- 200 γρ. Μανιτάρια (κομμένα σε κομμάτια 1 εκ.)
- 4 Σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- Το εναπομένον ελαιόλαδο από τα 125 ml (περίπου 105 ml)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Βήμα 1: Προετοιμασία του Ζωμού. Ρίξτε τον ζωμό κότας σε μια μεγάλη κατσαρόλα και αφήστε τον να πάρει μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και κρατήστε τον ζωμό να σιγοβράζει καθ’ όλη τη διάρκεια της παρασκευής του ριζότο.
Βήμα 2: Σοτάρισμα των Βασικών Υλικών. Λιώστε 40 γρ. βούτυρο και 2 κσ ελαιόλαδο (περίπου 30 ml) σε ένα βαθύ τηγάνι ή πλατιά κατσαρόλα. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διαφανή τα κρεμμύδια (να μην καφετίσουν).

Προσθέστε το ρύζι και 1 κσ φρέσκα φύλλα θυμαριού. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας (τοστάρισμα), για 1 λεπτό ή έως ότου οι κόκκοι αρχίσουν να γίνονται ελαφρώς διαφανείς περιμετρικά.

Προσθέστε το ρύζι και 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό ή έως ότου οι κόκκοι αρχιζουν να γίνονται ελαφρώς διαφανής.

Βήμα 3: Προσθήκη Κρασιού και Ζωμού. Προσθέστε το κρασί στο μείγμα με το ρύζι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφηθεί τελείως το υγρό.
Προσθέστε με μία κουτάλα (περίπου 125 ml / 1/2 φλ.) από τον ζεστό ζωμό κοτόπουλου και ανακατέψτε συνεχώς με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Συνεχίστε να προσθέτετε τον ζωμό, μια κουταλιά κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς και αφήνοντας το υγρό να απορροφηθεί πριν προσθέσετε την επόμενη δόση.
Η διαδικασία αυτή διαρκεί 20-30 λεπτά ή έως ότου το ρύζι είναι τρυφερό ‘al dente’ και το ριζότο είναι κρεμώδες.

Βήμα 4: Μαγείρεμα Κοτόπουλου και Μανιταριών. Θερμάνετε το εναπομένον ελαιόλαδο (περίπου 105 ml) σε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε το κοτόπουλο και σοτάρετε, ανακατεύοντας, για 5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να καφετίζει το κοτόπουλο.
Προσθέστε τα μανιτάρια και το ψιλοκομμένο σκόρδο. Μαγειρέψτε για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια.
Βήμα 5: Ολοκλήρωση. Προσθέστε το μίγμα κοτόπουλου και μανιταριών στο ριζότο.

Διορθώστε το αλάτι και το πιπέρι. Σερβίρετε το Ριζότο με Κοτόπουλο και Μανιτάρια αμέσως.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος Ριζότο (Προοδευτική Προσθήκη Ζωμού): 20-30 λεπτά
Χρόνος Σοταρίσματος Κοτόπουλου/Μανιταριών: 7 λεπτά
Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 45-55 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Το μυστικό για τέλειο Ριζότο με Κοτόπουλο και Μανιτάρια είναι το ανακάτεμα. Το συνεχές ανακάτεμα απελευθερώνει το άμυλο του ρυζιού, το οποίο δημιουργεί την κρεμώδη υφή. Μην βάζετε όλο τον ζωμό μαζί. Δείτε κι άλλες συνταγές ριζότο.
Χρησιμοποιήστε μόνο ζεστό ζωμό. Η προσθήκη κρύου ζωμού διακόπτει τη διαδικασία μαγειρέματος του ρυζιού, επηρεάζοντας το τελικό αποτέλεσμα.
Η ιταλική τεχνική τελειώνει με το “mantecare” (χτύπημα). Αφού αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε μια έξτρα κουταλιά βούτυρο και 1 κσ παρμεζάνα και χτυπήστε έντονα για 30 δευτερόλεπτα. Αυτό θα κάνει το ριζότο σας ακόμα πιο βελούδινο.
Σχετικές Συνταγές
Μακαρόνια με Κοτόπουλο και Κρέμα









