Δείτε Επίσης: Σιροπιαστή Σοκολατόπιτα με Ελαιόλαδο | Σιροπιαστή σοκολατόπιτα με πλούσια επικάλυψη σοκολάτας!
Η Σοκολατόπιτα Ζουμερή είναι ένα κλασικό γλυκό που δεν απογοητεύει ποτέ! Η συγκεκριμένη συνταγή είναι εξαιρετικά εύκολη, με μια αφράτη βάση που απορροφά όλο το πλούσιο σιρόπι, ενώ το λαχταριστό γλάσο σοκολάτας την απογειώνει. Η ζουμερή υφή της, την κάνει την ιδανική επιλογή για κάθε περίσταση, από τον καθημερινό καφέ μέχρι ένα γιορτινό τραπέζι. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη Σοκολατόπιτα:
- 5 Αυγά
- 1 Κούπα Ηλιέλαιο (Μεγάλη κούπα, π.χ. του νες καφέ)
- 1/2 Κούπα Γάλα (Μεγάλη κούπα)
- 1/2 Κούπα Ζάχαρη (Μεγάλη κούπα)
- 1 1/2 Κούπα Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 1/2 Κούπα Κακάο (άγλυκο)
- 1 Φάκελος Μπέικιν πάουντερ (περίπου 20 γρ.)
- 1 Βανίλια (σκόνη ή εκχύλισμα)
Για το Σιρόπι:
- 3 Κούπες Ζάχαρη (ίδιας χωρητικότητας)
- 3 Κούπες Νερό
- 1 Ξυλάκι κανέλα (προαιρετικά)
Για το Γλάσο:
- 2 Κουβερτούρες (περίπου 250 γρ. σύνολο – η συνταγή αναφέρει 2 των 125 γρ.)
- 2 Φλιτζάνια του καφέ Γάλα (περίπου 160-180 ml)
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Προετοιμασία Σιροπιού: Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο ή χλιαρό, οπότε το φτιάχνουμε πρώτο. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το ξυλάκι κανέλας. Τα βράζουμε για **δέκα λεπτά** από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη Σοκολατόπιτα: Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και να διπλασιαστούν σε όγκο. Μόλις αφρατέψουν, προσθέτουμε σταδιακά το ηλιέλαιο και το γάλα.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στο μείγμα των υγρών και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν, χωρίς να χτυπήσουμε πολύ το μείγμα.
Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα αλευρωμένο ταψί (περίπου 25×35 εκ. ή στρογγυλό 30 εκ.) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 25 με 30 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο μας. Ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα.
Σιροπιάζουμε: Μόλις βγει η Σοκολατόπιτα Ζουμερή από τον φούρνο (ζεστή), τη σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο ή χλιαρό σιρόπι, ρίχνοντας το σιγά-σιγά με μια κουτάλα σε όλη την επιφάνεια.
Για το Γλάσο: Ζεσταίνουμε το γάλα (να μην βράσει, απλώς να κάψει) και το ρίχνουμε πάνω από τις κουβερτούρες που έχουμε ψιλοκόψει σε ένα μπολ. Αφήνουμε για ένα λεπτό και μετά ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα λείο γλάσο.
Μόλις κρυώσει εντελώς το γλυκό (να έχει απορροφήσει το σιρόπι και να είναι σε θερμοκρασία δωματίου), προσθέτουμε το γλάσο. Διακοσμούμε με τριμμένο καρύδι ή άλλο ξηρό καρπό, ολοκληρώνοντας τη Σοκολατόπιτα Ζουμερή.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας (Ενεργός): 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (Σιρόπι): 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 25-30 λεπτά
Χρόνος Αναμονής (Κρύωμα): Περίπου 1 ώρα
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να έχετε μια πραγματικά Σοκολατόπιτα Ζουμερή, βεβαιωθείτε ότι το κέικ είναι ζεστό και το σιρόπι κρύο ή χλιαρό. Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας βοηθάει το κέικ να απορροφήσει όλο το υγρό.
Αν θέλετε ένα πιο έντονο σοκολατένιο αποτέλεσμα, αντικαταστήστε το γάλα του κέικ με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.
Για να αποφύγετε να “κάτσει” το κέικ, μόλις προσθέσετε τα στερεά υλικά, ανακατέψτε όσο το δυνατόν λιγότερο, ίσα ίσα να ομογενοποιηθούν. Δείτε κι άλλες συνταγές για σιροπιαστά.
Σχετικές Συνταγές
απο Roula Monokrosou
Δείτε Επίσης: Σιροπιαστή Σοκολατόπιτα με Ελαιόλαδο | Σιροπιαστή σοκολατόπιτα με πλούσια επικάλυψη σοκολάτας!
Καλή Απόλαυση








