Τα Κιμαδοπιτάκια της Κυρίας Δόξας είναι ένα ξεχωριστό πιάτο, με καταγωγή από τα Ιωάννινα. Αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι η πολύ εύπλαστη και αφράτη ζύμη τους, η οποία περιέχει ανθρακούχα σόδα (ή Sprite) και χυμό πορτοκαλιού , προσδίδοντας μια ιδιαίτερη υφή και γεύση. Η πλούσια, πικάντικη γέμιση μοσχαρίσιου κιμά ολοκληρώνει αυτό το νόστιμο και χορταστικό αποτέλεσμα.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά

Για τη Ζύμη:

  • 2 ποτήρια – Ανθρακούχα σόδα ή Sprite
  • 1 ποτήρι – Χυμό πορτοκαλιού (έτοιμος ή φυσικός)
  • 1/2 ποτήρι – Ελαιόλαδο (απαλό)
  • 125 γρ. – Μαργαρίνη ή βούτυρο
  • Περίπου 1.200 γρ. – Αλεύρι (όσο πάρει, για όλες τις χρήσεις)

Για τη Γέμιση:

  • 500 γρ. – Κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 – Κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 2-3 – Τομάτες (ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες)
  • 2 κ.σ. – Μαϊντανός (ψιλοκομμένος, κουταλιές σούπας)
  • Ανάλογα – Αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κίμινο, πάπρικα γλυκειά και καυτερή
  • Λίγο – Ελαιόλαδο (για το τσιγάρισμα)

Για το Άλειμμα:

  • Ανάλογα – Γάλα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Α. Προετοιμασία Γέμισης:

1. Τσιγάρισμα: Σε ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι , τον κιμά και τα μπαχαρικά μέχρι ο κιμάς να αλλάξει χρώμα .

2. Προσθήκη Υλικών: Προσθέτουμε τις τομάτες και τον μαϊντανό .

3. Σιγόβρασμα: Αφήνουμε να σιγοβράσει με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του .

4. Κρύωμα: Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει τελείως πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Β. Ζύμη:

1. Υγρά: Σε μια λεκάνη βάζουμε πρώτα τα υγρά υλικά (σόδα/Sprite, χυμό πορτοκαλιού, ελαιόλαδο, μαργαρίνη/βούτυρο) και ανακατεύουμε με το σύρμα των αυγών.

2. Αλεύρι: Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε όσο μπορούμε με το σύρμα και μετά με τα χέρια , μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη. (Σημείωση: Συνιστάται η παρακολούθηση του βίντεο για το σωστό δούλεμα της ζύμης).

Γ. Συναρμολόγηση & Ψήσιμο:

1. Πιτάκια: Ανοίγουμε τη ζύμη και κόβουμε τα πιτάκια (π.χ. σε στρογγυλό σχήμα). Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στο κέντρο και τα κλείνουμε πιέζοντας τις άκρες με ένα πιρούνι.

2. Ψήσιμο: Τα τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα (ανοιχτόχρωμη), τα αλείφουμε με γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200˚C μέχρι να ροδίσουν (περίπου 20-30 λεπτά).

3. Διατήρηση Ζύμης: Αν σας περισσέψει ζύμη , μπορείτε να την φυλάξετε σκεπασμένη στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: Περίπου 20 – 30 λεπτά (στους 200°C)

Χρόνος Αναμονής: Κρύωμα γέμισης (τουλάχιστον 30 λεπτά)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Τραγανή Ζύμη και Ζουμερή Γέμιση

Ζύμη Σόδας/Sprite: Η ανθρακούχα σόδα ή το Sprite στη ζύμη λειτουργεί ως διογκωτικό και δίνει μια ελαφριά και αφράτη υφή στο φύλλο, κάνοντάς το εύπλαστο και αφράτο .

Πορτοκάλι: Ο χυμός πορτοκαλιού προσθέτει ένα διακριτικό άρωμα και οξύτητα στη ζύμη, βελτιώνοντας το αποτέλεσμα.

Γέμιση: Είναι απαραίτητο η γέμιση να είναι κρύα και τελείως στεγνή (να έχει πιεί όλα τα υγρά της) πριν χρησιμοποιηθεί. Αν η γέμιση είναι ζεστή ή υγρή, θα μαλακώσει και θα διαλύσει τη ζύμη.

Άλειμμα: Το γάλα στο άλειμμα δίνει ένα ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα στην επιφάνεια. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα.


 

Σχετικές Συνταγές 

Μπουγάτσα με Κιμά

Τυροπιτάκια Κουρού

Σπανακοτυρόπιτα Παραδοσιακή