Κέικ Κούγκλοφ είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Φυσικά, υπάρχει ένας θρύλος για το κέικ αυτό: οι τρεις μάγοι, οι μάγοι βασιλιάδες που παρευρέθηκαν στη γέννηση του Ιησού στη Βηθλεέμ, πήγαν μετά σπίτι τους. Είχε αρχίσει να νυχτώνει και ένας φούρναρης ο Kuglof τους έφτιαξε αυτό το κέικ σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, και τους έδωσε τη συνταγή. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για τη ζύμη:
- Αλεύρι: 300 γρ.
- Ζάχαρη: 60 γρ.
- Αλάτι: 3 γρ.
- Αυγά: 100 γρ.
- Γάλα: 100 γρ.
- Μαγιά φρέσκια: 10 γρ.
- Βούτυρο: 90 γρ. (για μένα ήταν το μισό λαρδί)
Για το γλυκό:
- Σταφίδες: 60 γρ.
- Ρούμι ή κάτι άλλο (για μούλιασμα)
- Αμύγδαλα ολόκληρα καθαρισμένα
Για την επικάλυψη:
- Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάω τη συνταγή ζυμώνοντας τα βασικά υλικά.
Ζυμώνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα και το αλάτι για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο (ή το λαρδί) και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Παράλληλα, οι σταφίδες μουλιάζονται σε ρούμι ή άλλο αλκοολούχο ποτό.
Στη συνέχεια, ξαναζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη με τις μουλιασμένες σταφίδες.
Αλείφουμε τη φόρμα του κέικ (φόρμα για **Κέικ Κούγκλοφ**) με βούτυρο. Απλώνουμε στον πάτο της φόρμας ολόκληρα αμύγδαλα.
Βάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και περιμένουμε να φουσκώσει ξανά.
Ψήνουμε το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο, στους **170 βαθμούς** για **45 λεπτά**. Ελέγξτε αν είναι έτοιμο με ένα ξυλάκι.
Περιμένω να κρυώσει και πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη. Το έφτιαξα σε φόρμα για κέικ.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 75 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 2-3 ώρες (για τα φουσκώματα της ζύμης).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Αντί για ρούμι, μπορείς να μουλιάσεις τις σταφίδες σε χυμό πορτοκαλιού ή σε λίγο ζεστό εσπρέσο, για πιο έντονη γεύση.
Για να γίνει η ζύμη πιο αφράτη, είναι σημαντικό να ζυμώσετε για τουλάχιστον 20 λεπτά. Δείτε και άλλες σιροπιαστές συνταγές αν προτιμάτε ένα πιο βαρύ γλυκό.
Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος των σταφίδων με αποξηραμένα κράνμπερι. Δείτε ιδέες για σοκολατένια γλυκά αν θέλετε σοκολάτα στο **Κέικ Κούγκλοφ** σας.
Καλή Απόλαυση












