Τα Τυροπιταράκια Γκιουζλεμέδες Ευβοίας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά εδέσματα. Η απλή τους ζύμη και η πλούσια γέμιση από φέτα δημιουργούν έναν μοναδικό συνδυασμό που όλοι λατρεύουν. Εγώ τα φτιάχνω συχνά και συνήθως τα βάζω και στην κατάψυξη για να έχω έτοιμα για άλλη φορά.
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Τυροπιταράκια Γκιουζλεμέδες Ευβοίας
Ingredients
- Για να φτιάξουμε αυτά τα πεντανόστιμα τυροπιτάκια, θα χρειαστούμε:
Για τη ζύμη:
- 600-650 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 300 γρ. Νερό
- 1,5 κ.γ. Αλάτι
- 1 κ.σ. Ξίδι λευκό
- 50 γρ. Ελαιόλαδο
- Λίγο Πιπέρι
Για τη γέμιση:
- 550 γρ. Τυρί φέτα
- 1 Αυγό
- Λίγο Πιπέρι
Για το άνοιγμα και το τηγάνισμα:
- Ηλιέλαιο (για το άνοιγμα των φύλλων)
- Σπορέλαιο (για το τηγάνισμα)
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτά τα υπέροχα τυροπιτάκια.
για τη ζύμη και τη γέμιση
Σε μία λεκάνη, έριξα το νερό, το αλάτι, το ξίδι, το ελαιόλαδο και λίγο πιπέρι. Έπειτα, κοσκινίζοντας έριξα σιγά σιγά το αλεύρι και ζύμωσα στην αρχή με μια ξύλινη κουτάλα και μετά με τα χέρια. Έκανα 18 μπαλάκια, περίπου 50 γραμμαρίων το καθένα, και τα σκέπασα με μεμβράνη. Σε μία άλλη λεκάνη, έτριψα τη φέτα, πρόσθεσα το αυγό και λίγο πιπέρι και τα ανακάτεψα καλά για να φτιάξω τη γέμιση.
για το πλάσιμο και το τηγάνισμα
Έπαιρνα ένα ένα τα μπαλάκια της ζύμης και άνοιγα το φύλλο με τον πλάστη. Περνούσα την επιφάνεια με ηλιέλαιο, έβαζα τη γέμιση και δίπλωνα για να δημιουργήσω τα τυροπιτάκια. Έριξα αρκετό σπορέλαιο στο τηγάνι μου και τηγάνισα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα και από τις δύο πλευρές. Εγώ έφτιαξα και λίγα με mix τυριών για ποικιλία.
για την κατάψυξη
Μόλις τελείωσα το τηγάνισμα, τα τυροπιτάκια έγιναν τραγανά με φανταστική γεύση. Τα τύλιξα με μεμβράνη και τα έβαλα στην κατάψυξη για να έχω έτοιμα για άλλη φορά.
Η Συνταγή είναιο της κας Olga Karagianni
Notes
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα Γκιουζλεμέδες Ευβοίας σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Η ζύμη: Για να είναι η ζύμη αφράτη, μην τη ζυμώσετε υπερβολικά. Απλά ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Το λάδι: Η χρήση ηλιέλαιου για το άνοιγμα των φύλλων τα κάνει πιο τραγανά. Χρησιμοποιήστε σπορέλαιο στο τηγάνι και φροντίστε να είναι αρκετά ζεστό για να μην απορροφήσουν τα τυροπιτάκια πολύ λάδι.
- Το τηγάνισμα: Τηγανίστε τα σε μέτρια φωτιά για να ψηθούν καλά και μέσα, χωρίς να καούν εξωτερικά.
- Γέμιση: Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση και άλλα τυριά, όπως γραβιέρα ή μυζήθρα, ή ακόμα και μυρωδικά όπως δυόσμο.
- Αποθήκευση: Μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη άψητα, σε ταψάκι, και αφού παγώσουν να τα μεταφέρετε σε σακούλα τροφίμων. Έτσι, την επόμενη φορά τα τηγανίζετε απευθείας από την κατάψυξη.