Αυτή η Τυρόπιτα με Φύλλο Κρούστας είναι απλά υπέροχη! Είναι η κλασική συνταγή που όλοι αγαπάμε, με ένα twist: χάρη στο ειδικό μείγμα αυγών και στο καλαμποκέλαιο, γίνεται απίστευτα τραγανή – κυριολεκτικά κάνει “κρατς-κρουτς”! Η Τυρόπιτα με Φύλλο Κρούστας είναι η ιδανική επιλογή για πρωινό, σνακ ή ορεκτικό. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα και τα μυστικά για το λάδι και την επικάλυψη, θα έχεις μια πίτα που όλοι θα λατρέψουν.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το ταψί (32×24 εκ.):

  • 400 γρ. Φύλλο κρούστας (περίπου 10-12 φύλλα)
  • Καλαμποκέλαιο (για το άλειμμα των φύλλων και τον πάτο του ταψιού)

Για τη γέμιση και την κρέμα:

  • 4 Αυγά (μεσαία)
  • 200 γρ. Τυρί Γκούντα (ή άλλο κίτρινο τυρί, τριμμένο)
  • Φέτα Τυρί (όσο σας αρέσει, τριμμένη ή χοντροκομμένη)
  • 1 μικρή Κρέμα γάλακτος (περίπου 200 ml, πλήρης)
  • 1 μικρό Νουνου (εβαπορέ) (περίπου 160 γρ., όχι αραιωμένο)
  • Λίγο Αλάτι (προσοχή στο αλάτι της φέτας)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Προετοιμασία ταψιού και βάσης: Λαδώνουμε καλά τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού (32×24 εκ.) με καλαμποκέλαιο. Στρώνουμε 4 φύλλα κρούστας (το ένα πάνω στο άλλο), λαδώνοντας καλά το καθένα με καλαμποκέλαιο. Φροντίζουμε να προεξέχουν λίγο από τα πλαϊνά.

Πρώτη στρώση γέμισης: Ρίχνουμε πάνω στην στρώση των φύλλων λίγη φέτα τριμμένη (ή χοντροκομμένη) και λίγο τριμμένο γκούντα.

Μείγμα αυγών/κρέμας: Σε ένα μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το νουνου (εβαπορέ) και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.

Δόμηση της πίτας: Ρίχνουμε πάνω από την πρώτη στρώση τυριού περίπου το μισό μείγμα αυγών/κρέμας.

Στρώνουμε 2 φύλλα κρούστας ακόμη, λαδωμένα και αυτά. Ξανά ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά. Ξανά ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα αυγών/κρέμας, κρατώντας όμως 2 κουταλιές από το μείγμα αυτό για την επικάλυψη.

Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, λαδωμένα το καθένα. Γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα, κλείνοντας την Τυρόπιτα.

Τελευταία πινελιά: Στις 2 κουταλιές μείγματος που κρατήσαμε, ρίχνουμε 1 κγ νερό και ανακατεύουμε. Με αυτό το μείγμα περνάμε (αλείφουμε) όλη την τυρόπιτα από πάνω.

Χαράζουμε ελαφρώς προς μία κατεύθυνση μόνο. Αυτό βοηθάει να μη σπάσει το φύλλο και να ψηθεί ομοιόμορφα.

Ψήσιμο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς (πάνω-κάτω) μέχρι να ροδίσει καλά και να “πατώσει” (περίπου 45-55 λεπτά), δηλαδή να έχει γίνει τραγανό και να έχει πάρει χρώμα.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Ψήσιμο): 45-55 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Το Καλαμποκέλαιο είναι το μυστικό για την τραγανή Τυρόπιτα με Φύλλο Κρούστας! Κρατάει το φύλλο τραγανό, δεν καίγεται ούτε σκουραίνει και δεν είναι βαρύ. Εάν δεν έχετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρύ σπορέλαιο ή μισό-μισό με βούτυρο.

Η προσθήκη 1 κγ νερού στο μείγμα επάλειψης (αυγό/γάλα) δίνει έξτρα γυαλάδα και βοηθάει την πίτα να ροδίσει ομοιόμορφα. Δείτε κι άλλες συνταγές για πίτες.

Για να βεβαιωθείτε ότι η γέμιση έχει ψηθεί καλά, ελέγξτε την πίτα. Πρέπει να έχει ροδίσει καλά μέχρι τον πάτο. Αν ροδίσει γρήγορα από πάνω, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 170°C.


 

Σχετικές Συνταγές

Σπανακόπιτα με Χωριάτικο Φύλλο

Κολοκυθόπιτα Γλυκιά με Φύλλο

Τυρόπιτα Χωρίς Φύλλο (Τεμπελόπιτα)


ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΓΚΟΛΦΩ ΝΙΚΟΛΟΥ-ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ !

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ