Αυτή η εύκολη πατατόπιτα με κιμά είναι πραγματικά μια συνταγή που δεν έχετε ξαναφτιάξει, γιατί συνδυάζει την αφράτη ζύμη από πουρέ πατάτας με μια πλούσια γέμιση κιμά, και το καλύτερο είναι ότι την ψήνουμε στο τηγάνι. Εγώ τη δοκίμασα πρόσφατα και ενθουσιάστηκα τόσο με την απλότητα όσο και με τη γεύση της, οπότε έπρεπε οπωσδήποτε να τη μοιραστώ μαζί σας. Είναι ένας έξυπνος και γρήγορος τρόπος να φτιάξουμε μια χορταστική πίτα, κάτι που σίγουρα θα λατρέψουν όλοι στο σπίτι.
Υλικά για την Πατατόπιτα
Για τη ζύμη πατάτας:
- 800 γραμμάρια βραστές πατάτες
- 1 αυγό
- Αλατοπίπερο
- Μαϊντανός (λίγα φυλλαράκια)
- 200 γραμμάρια αλεύρι (περίπου)
Για τη γέμιση κιμά:
- Ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 300 γραμμάρια κιμά
- Αλάτι / πιπέρι / πάπρικα / τσίλι / μαϊντανός
- Μερικές φέτες τυριού για σάντουιτς
- Τυρί τριμμένο (γκούντα, κεφαλοτύρι ή ό,τι προτιμάτε)
Εκτέλεση της Συνταγής
Βάζω το τηγάνι μου στη φωτιά και ραντίζω με λίγο λάδι. Σοτάρω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει διαφανές, έπειτα ρίχνω το σκόρδο και ανακατεύω.
Στη συνέχεια, ρίχνω τον κιμά, τον σπάω με μία ξύλινη κουτάλα και τον σοτάρω έως ότου αλλάξει χρώμα. Ενδιάμεσα προσθέτω αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και τσίλι και ανακατεύω καλά να απορροφηθούν όλα τα αρωματικά.
Όταν ο κιμάς μου είναι έτοιμος, προσθέτω τον μαϊντανό, ανακατεύω και τον αφήνω στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Σε μία κατσαρόλα, ρίχνω τις πατάτες και αλατίζω το νερό. Αφήνω τις πατάτες να βράσουν τόσο ώστε να τρυπάει εύκολα το πιρούνι και τις βγάζω σε ένα μπολ. Με ένα πιρούνι τις λιώνω για να γίνουν πουρές.
Προσθέτω αλάτι, πιπέρι, τέσσερα ψιλοκομμένα φυλλαράκια μαϊντανό, το αυγό και το αλεύρι σταδιακά.
Ξεκινάω να ζυμώνω με μία ξύλινη κουτάλα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το αλεύρι έως ότου πάρω μία αρκετά σφιχτή ζύμη η οποία να μπορεί να διαμορφωθεί εύκολα.
Πασπαλίζω με αλεύρι τη ζύμη πατάτας και αρχίζω να τη διαμορφώνω σε μία μπάλα, την οποία χωρίζω σε δύο μικρότερες μπάλες.
Παίρνω την πρώτη μπάλα και αρχίζω με το χέρι να την ανοίγω σε μία διάμετρο περίπου 18 εκατοστά.
Σε ένα τηγάνι ρίχνω λίγο λάδι και βάζω μέσα να τηγανιστεί η πρώτη πίτα πατάτας. Από πάνω προσθέτω τις φέτες τυριού για σάντουιτς, τον κιμά και τέλος τριμμένο τυρί.
Σκεπάζω με τη δεύτερη πίτα πατάτας,
σφραγίζω γύρω-γύρω τη ζύμη έτσι ώστε να μη φύγει η γέμιση και αφήνω να ψηθεί.
Με τη βοήθεια ενός καπακιού γυρίζω την πίτα από την άλλη πλευρά μέσα στο τηγάνι. Όταν είναι έτοιμη και ψημένη, τότε τη βγάζω σε μία πιατέλα.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 15-20 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 40 λεπτά
Χρήσιμα Tips για την Εύκολη Πατατόπιτα
Για να γίνει η πατατόπιτα πιο πικάντικη, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα του τσίλι στη γέμιση του κιμά.
Το μυστικό για να γυρίσετε την πίτα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο καπάκι: τοποθετήστε το πάνω στο τηγάνι, αναποδογυρίστε την πίτα στο καπάκι και μετά σύρετέ την πίσω στο τηγάνι από την άλλη πλευρά.
Μην παραλείψετε το τυρί για σάντουιτς στη γέμιση, καθώς λιώνει και βοηθάει να “δέσει” ο κιμάς με την πίτα.
Καλή Επιτυχία

















