Χοιρινό με πατάτες στο φούρνο είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση, ειδικά στα κυριακάτικα τραπέζια. Η μαρινάδα με μέλι, μουστάρδα και αρωματικά του δάσους (δενδρολίβανο, ρίγανη) χαρίζει στο Χοιρινό με πατάτες στο φούρνο μια απίθανη, γλυκόξινη γεύση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το κρέας:

  • 2 1/2 κιλά Χοιρινό μπούτι

Για τη μαρινάδα του χοιρινού:

  • 1/2 Λεμόνι (χυμός και λεμονόκουπα)
  • 1 κουταλάκι Μουστάρδα
  • 1 κουταλάκι Μέλι
  • 1 κοφτό κουταλάκι Αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι Μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλιά Δενδρολίβανο
  • 1 κουταλάκι Ρίγανη
  • 1 κουταλάκι κοφτό Σκόνη σκόρδου (ή 1 σκελίδα σκόρδου)
  • 1 κουταλάκι Ελαιόλαδο

Για τις πατάτες:

  • 2 κιλά Πατάτες

Για τη μαρινάδα των πατατών:

  • 1 κουταλάκι Αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι Μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι Ρίγανη
  • 2 κουταλιές Ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι Μουστάρδα
  • Προαιρετικά: Κουρκουμάς

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Πλένουμε το χοιρινό κρέας καλά, στεγνώνουμε σχολαστικά ώστε να κολλήσει καλύτερα η μαρινάδα.

Τρίβουμε το κρέας με μια λεμονόκουπα παντού και στο τέλος στύβουμε τον χυμό επάνω. Αυτό βοηθάει το Χοιρινό με πατάτες στο φούρνο να γίνει πιο τρυφερό.

Παίρνουμε 1 κουταλάκι μουστάρδα και το πασαλείφουμε παντού. Το ίδιο κάνουμε και με ένα κουταλάκι μέλι. Αν η μουστάρδα σας είναι με μέλι δε χρειάζεται επί πλέον μέλι.

Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, δενδρολίβανο, ρίγανη, σκόνη σκόρδου και περιχύνουμε ένα κουταλάκι λάδι.

Τυλίγουμε το χοιρινό σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο σε πακέτο. Το ίδιο κάνουμε με τα υπόλοιπα κομμάτια εάν το κρέας είναι σε μερίδες.

Βάζουμε τα πακέτα στο ψυγείο να μαριναριστούν για ένα βράδυ ή και μια μέρα. Αν βιαζόμαστε, δεν περιμένουμε.

Την επόμενη μέρα βάζουμε τα πακέτα σε ταψί ή σε γάστρα. Αν έχετε γάστρα με καπάκι, βγάλτε τα αλουμινόχαρτα και ψήστε μόνο με τη λαδόκολλα, σκεπασμένη βέβαια με το καπάκι της γάστρας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C συνολικά για 3,5 ώρες, μπορεί και περισσότερο αν είναι μεγάλα κομμάτια.

Προετοιμασία Πατατών: Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια (στα δύο ή αν είναι μικρές τις αφήνουμε ολόκληρες).

Βάζουμε όλα τα υλικά για τις πατάτες (αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κουρκουμά, μουστάρδα, ελαιόλαδο) και ανακατεύουμε να πάει παντού η μαρινάδα.

Τοποθέτηση στο Φούρνο: Μετά από 1,5 ώρα συνολικού ψησίματος, βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και αφαιρούμε το περιτύλιγμα (λαδόκολλα/αλουμινόχαρτο).

Βάζουμε τις πατάτες κάτω στο ταψί ή στη γάστρα και το κρέας από πάνω χωρίς το περιτύλιγμα.

Αν έχετε γάστρα, κλείνετε με το καπάκι της και ψήνετε. Αν έχετε ταψί, σκεπάστε με αντικολλητικό χαρτί και ψήστε για τις υπόλοιπες 2 ώρες μέχρι το Χοιρινό με πατάτες στο φούρνο να είναι έτοιμο.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 3,5 ώρες (210 λεπτά) ή περισσότερο

Συνολικός Χρόνος: ~4 ώρες

Επιπλέον Χρόνοι: 12-24 ώρες (για μαρινάρισμα στο ψυγείο).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για έξτρα τραγανή πέτσα, αφαιρέστε τελείως το κάλυμμα (λαδόκολλα/καπάκι) τα τελευταία 15-20 λεπτά του ψησίματος και δυναμώστε τον φούρνο στους **200°C**. Δοκιμάστε να φτιάξετε και αυτό το κοτόπουλο με πατάτες.

Εάν χρησιμοποιήσετε σκόρδο σε σκελίδα (αντί για σκόνη), μην το ψιλοκόψετε, αλλά βάλτε το ολόκληρο μέσα στο πακέτο του χοιρινού για να δώσει άρωμα. Αν σας αρέσει η μαρινάδα, δοκιμάστε και μαριναρισμένο μοσχάρι.

Για να βεβαιωθείτε ότι το Χοιρινό με πατάτες στο φούρνο είναι έτοιμο, η εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος πρέπει να φτάσει τους 70°C. Αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί 10 λεπτά πριν το κόψετε.


 

Σχετικές Συνταγές

Χοιρινό με Δενδρολίβανο και Μέλι

Πατάτες Φούρνου Τραγανές

Μπριζόλες Χοιρινές Μαριναρισμένες


 

Καλή Απόλαυση