Το χοιρινό στον φούρνο με πατάτες απο την ομάδα της “Οι δημιουργίες της Τώνιας” είναι το απόλυτο κυριακάτικο γεύμα που φτιάχνω με ελάχιστο κόπο και εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Το μυστικό μου βρίσκεται στο μαρινάρισμα του κρέατος από το προηγούμενο βράδυ, κάτι που κάνει τη διαφορά και μετατρέπει ένα απλό ψητό σε ένα πραγματικά ζουμερό και αρωματικό πιάτο. Με αυτόν τον τρόπο, το κρέας απορροφά όλα τα αρώματα και παραμένει μαλακό και γεμάτο γεύση.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Χοιρινό στον Φούρνο με Πατάτες
Φτιάξτε το τέλειο χοιρινό στον φούρνο με πατάτες, ακολουθώντας την έξυπνη μέθοδο του μαριναρίσματος σε υγρή άρμη από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, το κρέας (λαιμός) παραμένει απίστευτα ζουμερό και μαλακό ακόμα και μετά το πολύωρο ψήσιμο στη γάστρα. Μία εύκολη, παραδοσιακή συνταγή που θα γίνει το αγαπημένο σας κυριακάτικο γεύμα!
Ingredients
Για το Κρέας:
- 1 κιλό χοιρινό λαιμό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
- 1 κρεμμύδι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- Λίγες φλούδες πορτοκαλιού
- Θυμάρι
Για τις Πατάτες:
- 1 κιλό πατάτες
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Λίγος χυμός πορτοκαλιού (προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι μέλι
- Πιπέρι
- Θυμάρι
- 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 2-3 μικρές ντομάτες
Instructions
Προετοιμασία το Προηγούμενο Βράδυ:
Ξεκινάω τη συνταγή μου για χοιρινό στον φούρνο με πατάτες από το προηγούμενο βράδυ, κάτι που κάνει τεράστια διαφορά στη γεύση. Τοποθετώ το κρέας μου, τον χοιρινό λαιμό, σε ένα μεγάλο μπολ και το αλατίζω γενναιόδωρα από όλες τις πλευρές. Στη συνέχεια, κάνω μασάζ στο κρέας με τα δάκτυλα των χεριών μου, πιέζοντας απαλά ώστε το αλάτι να διεισδύσει παντού και να το νοστιμίσει σε βάθος.
Προσθέτω στο μπολ ελαιόλαδο και ένα φλιτζάνι νερό, και συνεχίζω να κάνω μασάζ για λίγα ακόμα λεπτά. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική γιατί βοηθάει το κρέας να απορροφήσει τα υγρά και να μην στεγνώνει κατά το ψήσιμο. Ακολούθως, προσθέτω ένα κλωνάρι δεντρολίβανο, ένα κρεμμύδι ολόκληρο ή κομμένο σε τέταρτα, δύο με τρεις σκελίδες σκόρδο και μερικές φλούδες πορτοκαλιού για να δώσω υπέροχο άρωμα.
Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το τοποθετώ στο ψυγείο. Κάθε φορά που περνάω από την κουζίνα μέχρι να κοιμηθώ, ανοίγω το ψυγείο και αλλάζω θέση στο κρέας, κάνοντάς του πάλι ένα γρήγορο μασάζ. Με τον τρόπο αυτό, το μαρινάρισμα γίνεται πιο ομοιόμορφο και αποτελεσματικό.
Την Ημέρα του Ψησίματος:
Την επόμενη μέρα, βγάζω το κρέας από το ψυγείο και το αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου μισή ώρα. Τοποθετώ μόνο το κρέας στη γάστρα, αφήνοντας πίσω τα υλικά του μαριναρίσματος. Πιπερώνω γενναιόδωρα και πασπαλίζω με θυμάρι, προσθέτοντας επίσης λίγο ελαιόλαδο για να λαμπυρίζει το κρέας.
Εν τω μεταξύ, ξεκινάω την προετοιμασία των πατατών. Τις καθαρίζω καλά, τις κόβω σε μεσαίου μεγέθους κομμάτια και τις τοποθετώ σε ένα άλλο μπολ. Προσθέτω τον χυμό ενός λεμονιού και, αν μου αρέσει η ιδέα, λίγο χυμό πορτοκαλιού για μια γλυκιά νότα. Ρίχνω ένα κουταλάκι μέλι, πιπέρι και θυμάρι, αλλά δεν προσθέτω καθόλου αλάτι γιατί γνωρίζω ότι οι πατάτες θα πάρουν αλάτι από το χοιρινό κατά το ψήσιμο.
Ανακατεύω καλά τις πατάτες με τα χέρια μου ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα με όλα τα υλικά. Στη συνέχεια, τις τοποθετώ στη γάστρα γύρω γύρω από το κρέας, δημιουργώντας ένα όμορφο στρώμα. Προσθέτω ανάμεσά τους δύο κλωναράκια δεντρολίβανο, δύο σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, ένα μέτριο κρεμμύδι ολόκληρο και δύο με τρεις μικρές ντομάτες κομμένες σε κομμάτια.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου με αντιστάσεις. Όταν ο φούρνος είναι έτοιμος, τοποθετώ τη γάστρα και ψήνω για δύο με δυόμισι ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανοίγω τον φούρνο κάθε μισή ώρα περίπου και ποτίζω τις πατάτες και το κρέας με τα ζουμιά τους, ώστε να μην στεγνώσουν και να γίνουν πιο νόστιμα.
Όταν το χοιρινό στον φούρνο με πατάτες είναι έτοιμο, το κρέας θα έχει πάρει ένα υπέροχο χρυσοκάστανο χρώμα και οι πατάτες θα είναι μαλακές από μέσα και ροδισμένες από έξω. Το βγάζω από τον φούρνο και το αφήνω να ξεκουραστεί για δέκα λεπτά πριν το σερβίρω. Συνοδεύω με μια δροσερή χωριάτικη σαλάτα και απολαμβάνω το τέλειο κυριακάτικο γεύμα με την οικογένειά μου.
Χρήσιμα Tips
Μυστικό της επιτυχίας: Η μέθοδος του μαριναρίσματος του κρέατος σε άρμη για αρκετές ώρες είναι η πλέον ενδεδειγμένη. Αυτό που επιτυγχάνω είναι ότι το αλάτι διαπερνά το κρέας και το νοστιμίζει σε βάθος, ενώ παράλληλα δεν στεγνώνει στο ψήσιμο. Ακόμη και τα πιο άπαχα κομμάτια γίνονται ιδιαίτερα ζουμερά.
Προσαρμογές στο μαρινάρισμα: Στην άρμη ή σε οποιοδήποτε υγρό μαριναρίσματος μπορώ να προσθέσω κομμένα λαχανικά όπως πράσο, καρότο, μυρωδικά και μπαχαρικά της αρεσκείας μου, που θα αρωματίσουν ακόμα περισσότερο το κρέας.
Για πιο τραγανές πατάτες: Αν θέλω τις πατάτες πιο τραγανές, τα τελευταία 15 λεπτά ανεβάζω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220 βαθμούς.
Έλεγχος ψησίματος: Για να ελέγξω αν το κρέας είναι έτοιμο, χρησιμοποιώ ένα θερμόμετρο κρέατος. Η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 63-65°C για τέλειο αποτέλεσμα.
Μην πετάξετε τα ζουμιά: Τα ζουμιά που μένουν στη γάστρα είναι πολύτιμα! Μπορώ να τα σουρώσω και να τα σερβίρω ως σάλτσα ή να τα χρησιμοποιήσω για να βράσω ρύζι την επόμενη μέρα.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:











