Οι ντομάτες είναι ένα βασικό τρόφιμο σε όλο τον κόσμο και τα οφέλη τους δεν χρειάζονται συστάσεις. Ποιες είναι όμως οι παρενέργειες της υπερβολικής κατανάλωσης;

Από την Ανθή Μιμηγιάννη

Τα οφέλη της ντομάτας για την υγεία δεν χρειάζονται συστάσεις. Το ζουμερό αυτό κόκκινο φρούτο, χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Πέρα από αυτό, χρησιμοποιείται επίσης ως μέρος των θεραπειών ομορφιάς και της αφαίρεσης του μαυρίσματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι ντομάτες αναγνωρίζονται επίσης για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες και πιστεύεται ότι έχουν προστατευτικές δυνάμεις ενάντια στις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτινοβολίες του ήλιου. Οι ντομάτες μπορούν να προσθέσουν γεύση στο φαγητό και να κάνουν το δέρμα πιο απαλό και ελαστικό.

Αποτελούν βασική τροφή σε όλο τον κόσμο, αλλά ακόμη και αυτές έχουν ορισμένες παρενέργειες που απλά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Όπως επαναλαμβάνουν συχνά οι μεγαλύτεροι “η υπερβολή σε οτιδήποτε είναι κακή”: Οι ντομάτες μπορεί να έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό. Από πεπτικά προβλήματα μέχρι διάρροια, προβλήματα στα νεφρά, ακόμα και πόνους στο σώμα, η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο σώμα.

Ας δούμε μερικές παρενέργειες από την κατανάλωση υπερβολικά πολλών ντοματών:

1. Οξύτητα: Οι ντομάτες έχουν μηλικό οξύ και κιτρικό οξύ, τα οποία κάνουν το στομάχι υπερβολικά όξινο. Η κατανάλωση πολλών ντοματών μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στην καρδιά ή παλινδρόμηση οξέος λόγω της παραγωγής υπερβολικού γαστρικού οξέος στο στομάχι. Οι άνθρωποι που υποφέρουν συχνά από πεπτικό στρες ή έχουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ίσως να πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις ντομάτες.

2. Αλλεργίες: Οι ντομάτες περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται ισταμίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά εξανθήματα ή αλλεργίες. Για τα άτομα που είναι αλλεργικά στις ντομάτες, η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα όπως πρήξιμο του στόματος, της γλώσσας και του προσώπου, φτέρνισμα, ερεθισμό του λαιμού κ.λπ.

3. Πέτρες στα νεφρά: Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά η κατανάλωση πολλών ντοματών μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πέτρας στα νεφρά στο σώμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ντομάτες είναι πλούσιες σε ασβέστιο και οξαλικά, τα οποία όταν υπάρχουν σε περίσσεια στον οργανισμό, δεν μεταβολίζονται ή απομακρύνονται εύκολα από τον αυτόν. Τα στοιχεία αυτά αρχίζουν να εναποτίθενται στο σώμα, οδηγώντας στον σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

4. Πόνος στις αρθρώσεις: Η υπερβολική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις. Αυτό οφείλεται στην παρουσία ενός αλκαλοειδούς που ονομάζεται σολανίνη. Αυτή η ένωση είναι υπεύθυνη για τη συσσώρευση ασβεστίου στους ιστούς, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονής.

5. Λυκοπενοδερμία: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία η υπερβολική ποσότητα λυκοπενίου στο αίμα ενός ατόμου μπορεί να οδηγήσει σε αποχρωματισμό του δέρματος. Το λυκοπένιο είναι γενικά καλό για τον οργανισμό, αλλά όταν καταναλώνεται σε ποσότητες μεγαλύτερες από 75 mg την ημέρα, μπορεί να οδηγήσει σε λυκοπενοδερμία.

6. Διάρροια: Οι ντομάτες μπορεί να φέρουν το βακτήριο σαλμονέλα, το οποίο είναι υπεύθυνο για πρόκληση διάρροιας. Ωστόσο, σε ανθρώπους που δεν έχουν δυσανεξία στην ντομάτα, η διάρροια είναι αρκετά σπάνια.

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν συμπληρώματα λυκοπενίου τα οποία είναι εύκολα διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές στην υγεία, όπως έχει αποδειχθεί από ορισμένες μελέτες. Όσον αφορά το ερώτημα του κατάλληλου αριθμού ντοματών που μπορεί να τρώει κανείς καθημερινά, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ειδικό διατροφολόγο για την απάντηση. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να μάθει αν έχει δυσανεξία στις ντομάτες ή στο λυκοπένιο γενικότερα.

To Αρθρο είναι από το Shape.gr

Προηγούμενο άρθροΚώκ Ταψιού
Επόμενο άρθροΛουκάνικα με πατάτες που θα σας θυμίσουν τα παιδικά σας χρόνια