Ο ζωμός των οστών είναι η καλύτερη φυσική θεραπεία
Η βασίλισσα ανάμεσα σε όλες τις σούπες, τουλάχιστον όσον αφορά την υγεία, είναι σίγουρα η σούπα με κόκαλα. Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη τροφη από την προϊστορική εποχή.
Οι πρώτοι άνθρωποι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέρος του θηράματος που έπιαναν, γι’ αυτό έριχναν τα κοκκαλα σε βραστό νερό και τρέφονταν με αυτό το παρασκεύασμα. Αργότερα ανακάλυψαν ότι το υγρό τους κρατά υγιείς, δυναμώνει τα οστά τους, τους δίνει ενέργεια, τους προστατεύει από δερματικές παθήσεις, τους βοηθά να κοιμούνται καλύτερα και τους παρέχει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.
Σούπα με κόκαλα – άλλοτε ένα μισητό πιάτο, σήμερα ένα διατροφικό θαύμα
Σήμερα, η σούπα με κόκαλα είναι ένα θαύμα διατροφής που παρασκευάζεται στα καλύτερα εστιατόρια και είναι συνώνυμο του super food.
Ο ζωμός οστών παρασκευάζεται από κόκκαλα βοείου κρέατος, χοιρινού, κοτόπουλου με μακρύ βράσιμο που μερικές φορές μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη μέρα. Στα κόκαλα προστίθενται συνήθως λαχανικά όπως καρότα, μαϊντανός, κρεμμύδια και σέλινο και μερικές φορές τα κόκαλα μαγειρεύονται και μόνα τους.
Αυτή η σούπα πρέπει να μαγειρευτεί τόσο πολύ για να εξαχθεί το κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που λειτουργεί ως κόλλα που συγκρατεί το σώμα μας.
Εάν αφαιρούνταν όλο το κολλαγόνο από το δέρμα, θα διαλύονταν σαν κουρκούτι για τηγανίτες χωρίς αυγά, είπε ο Miha Geršić, ειδικός στη μεταμόρφωση του σώματος και την άσκηση.
Ο ζωμός των οστών είναι ένα μαγικό φίλτρο που συντηρεί τα μαλλιά, το δέρμα, τα νύχια και τα δόντια
Ακριβώς λόγω της υψηλής συγκέντρωσης κολλαγόνου, ο ζωμός των οστών είναι ένα μαγικό ρόφημα που προστατεύει τις αρθρώσεις, τα δόντια, το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.
Ο ζωμός των οστών είναι επίσης πλούσιος σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και αμινοξέα που βοηθουν τις πληγές να επουλωθούν γρηγορότερα και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Τους πιο κρύους μήνες, η κοτόσουπα είναι ο κύριος μαχητής κατά του κρυολογήματος και είναι καλύτερο να την πίνετε από ένα φλιτζάνι, σαν μια φυσική θεραπεία που λειτουργεί σχεδόν αμέσως.
Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συνιστάται να πίνουν ένα φλιτζάνι ζωμό οστών κάθε μέρα.
Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι ο ζωμός των οστών βοηθά τις γυναίκες να αποτρέψουν τη γήρανση του δέρματος και τις ασθένειες του αναπαραγωγικού συστήματος.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε τα οφέλη της ζελατίνης, η οποία βρίσκεται και στα οστά και είναι εξαιρετική για την πέψη. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι όσοι παλεύουν με την αϋπνία θα πρέπει επίσης να καταναλώνουν ζωμό από κόκαλα πριν πάνε για ύπνο.
Ο ζωμός από κόκαλα είναι εξαιρετικά εύκολος στην παρασκευή του, αλλά πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή εκ των προτέρων.
Παρακάτω, διαβάστε τη συνταγή για μια σούπα με κόκαλα στην οποία προσθέσαμε μερικά λαχανικά για να γίνει ακόμα καλύτερη η γεύση.
Υλικά:
4 έως 6 κιλά κόκαλα (τα καλύτερα κόκκαλα από μηρό, ουρά, λαιμό, αρθρώσεις, τένοντες, πλευρά…)
8 λίτρα νερό
Λαχανικά της επιλογής σας (κρεμμύδι, σκόρδο, σέλινο, καρότο, πράσο, λάχανο,…)
Μπαχαρικά κατά βούληση
Προετοιμασία:
Τοποθετούμε τα κόκαλα σε κρύο νερό και προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μόνο αλάτι και πιπέρι
και στο τέλος θα μαγειρέψετε χυλοπίτες, ζυμαρικά και παρόμοιες προσθήκες στη σούπα και αλατοπιπερώστε όπως θέλετε.
Μαγειρέψτε στην υψηλότερη θερμοκρασία μέχρι να βράσει το νερό. Μάλλον θα σχηματιστεί αφρός σε αυτό το σημείο, οπότε αφαιρέστε τον αν θέλετε μια καθαρή σούπα. Αφού βράσει, χαμηλώνουμε στη χαμηλότερη θερμοκρασία.
Μαγειρέψτε σκεπασμένο για πέντε ώρες και μετά προσθέστε τα λαχανικά.
Αφήνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στη φλούδα τους.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλες πέντε ώρες. Μαγειρέψτε σκεπασμένο όλη την ώρα για να μην εξατμιστεί μεγάλη ποσότητα σούπας.
Μετά από 10 ώρες, στραγγίζετε τη σούπα, την αλατοπιπερώνετε και, αν θέλετε, μαγειρέψτε μια προσθήκη, όπως ζυμαρικά ή χυλοπίτες.