Είναι από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά το καλοκαίρι, τόσο απλό, αφράτο και με αυτή τη γλυκόξινη γεύση από τα κεράσια. Το φτιάχνω πολύ συχνά γιατί γίνεται πανεύκολα και είναι ιδανικό για τον πρωινό καφέ ή το απογευματινό τσάι.

Κέικ με Κεράσια

Ένα αφράτο κέικ με κεράσια, κομμένο, που φαίνεται η ροδοκόκκινη κρούστα και η ζουμερή σάρκα με τα κομμάτια κερασιού.

Απλή και πεντανόστιμη συνταγή για αφράτο κέικ με κεράσια και κεφίρ. Ιδανικό για καφέ ή πρωινό, με εύκολη προετοιμασία και τέλεια γεύση!

Prep Time 15 minutes
Cook Time 40 minutes
Additional Time 35 minutes
Total Time 1 hour 30 minutes

Ingredients

  • 3 αυγά
  • 150-200 γραμμάρια ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλετε)
  • 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 ml κεφίρ (το βγάζω λίγο νωρίτερα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ή το ζεσταίνω ελαφρά)
  • 10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ (περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού)
  • 1 φακελάκι βανιλίνη
  • 80 ml φυτικό λάδι (ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο)
  • Κεράσια (όσα θέλετε, καθαρισμένα από τα κουκούτσια)

Instructions

┊◌🍳┊◌🥄┊◌🔪┊◌🥣┊

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, σπάω τα αυγά και προσθέτω τη ζάχαρη. Τα ανακατεύω καλά με ένα σύρμα ή ένα μίξερ χειρός, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν λίγο.
    Προσθέτω το κεφίρ (που είναι ελαφρώς ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου) και το φυτικό λάδι. Ανακατεύω καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
  2. Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τη βανιλίνη. Αυτό το κάνω για να γίνει πιο αφράτο το κέικ.
    Ρίχνω σιγά-σιγά το μείγμα του αλευριού στο υγρό μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα ή ένα σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μην έχει σβόλους. Μην το παραχτυπήσετε, απλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
    Λαδώνω και αλευρώνω μια φόρμα του κέικ (ή την στρώνω με λαδόκολλα). Ρίχνω τη ζύμη στη φόρμα.
  3. Από πάνω βάζω τα κεράσια μου, πιέζοντάς τα ελαφρά να μπουν μέσα στη ζύμη. Μπορείτε να βάλετε και οποιοδήποτε άλλο αγαπημένο φρούτο σας αρέσει (π.χ. φράουλες, βατόμουρα).
  4. Στέλνω το κέικ στον προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (συνήθως στον αέρα για ομοιόμορφο ψήσιμο) για περίπου 40-50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει και όταν βυθίσω μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγαίνει καθαρή.
    Το βγάζω από τον φούρνο, το αφήνω να κρυώσει λίγο μέσα στη φόρμα και μετά το ξεφορμάρω σε μια σχάρα να κρυώσει εντελώς.

    Καλή απόλαυση με τον καφέ σας!

Notes

Tips από εμένα:

Κεφίρ: Αν δεν έχετε κεφίρ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα με 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι ή χυμό λεμονιού, αφήνοντάς το 5 λεπτά να "κόψει" πριν το χρησιμοποιήσετε.
Φρούτα: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή κατεψυγμένα κεράσια. Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα, μην τα αποψύξετε εντελώς, βάλτε τα παγωμένα στη ζύμη.
Ζάχαρη: Προσαρμόστε την ποσότητα ζάχαρης ανάλογα με το πόσο γλυκά είναι τα κεράσια και πόσο γλυκό θέλετε το κέικ.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή