Βραστά άγρια Ραδικια

Υλικά:

1 kg Φρέσκα ​​άγρια ραδίκια
2 μεγάλα λεμόνια για το χυμό τους συν…
1 Λεμόνι για γαρνίρισμα
2 κουταλιές της σούπας. Λευκό ξύδι
125 ml ή ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Θαλασσινό αλάτι καλής ποιότητας
Περίπου 4 λίτρα. Νερό για το βρασμό των χόρτων

Εκτέλεση:

Α. Προετοιμάστε τα χόρτα ραδικιού για βρασμό:

1. Πριν καθαρίσετε τα χόρτα, ρίξτε περίπου 2 λίτρα. νερό σε ένα μεγάλο δοχείο και τοποθετήστε το σε χαμηλή μέση φωτιά για να ξεκινήσει η διαδικασία βρασμού.
2. Προσθέστε λίγο αλάτι στην κατσαρόλα με νερό.
3. Καθαρίστε τα χόρτα σας κόβοντας τις ρίζες και αφαιρώντας τυχόν ξηρά, κίτρινα ή κατεστραμμένα φύλλα. Τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο μπολ για πλύσιμο.
4. Όλα καθαρίστηκαν!
5. Στη συνέχεια, πλύνετε καλά τα χόρτα του ραδικιού σε μια λεκάνη με κρύο, τρεχούμενο νερό, 2-3 φορές για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα απο χώματα. Όταν πλυθεί, τοποθετήστε τα σε ένα σουρωτήρι.
6. Συμβουλή: Μπορείτε να βράσετε και να φάτε τα φύλλα ΚΑΙ τους μίσχους των πράσινων ραδικιού!
7. Αλλάξτε νερό πολλές φορές και πλύνετε τα χόρτα επανειλημμένα έως ότου το νερό βγει καθαρό!
8. Κατά την τελευταία πλύση, προσθέστε το ξύδι στο νερό και αφήστε τα χόρτα για 5 ‘. Το ξίδι βοηθά να σκοτώσει τα μικρόβια που παγιδεύονται μεταξύ των φύλλων.

Β. Χρόνος μαγειρέματος:

9. Όταν το νερό αρχίσει να βράζει, τοποθετήστε τα χόρτα στο βαθύ δοχείο σε μέτρια φωτιά.
10. Πιέστε ή καλύτερα πιέστε τα στο νερό χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα. Μπορεί να φαίνονται πάρα πολλά, αλλά θα συρρικνωθούν στο ¼ του αρχικού τους μεγέθους όταν βράσουν.
11. Ξεκινήστε από τη στιγμή που το νερό αρχίζει να βράζει και μειώστε τη θερμότητα σε χαμηλή.
12. Σιγοβράστε απαλά τα χόρτα για περίπου. 15 ’.
13. Συμβουλή: Ο βρασμό των χόρτων σωστά είναι πολύ σημαντικός. Θέλετε να είναι βραστά και όχι σκληρά αλλά και να διατηρήσουν το ζωντανό και τόσο φρέσκο ​​πράσινο  χρώμα τους!
14. Στη μέση μέχρι το βράσιμο, ανακατέψτε τα χρησιμοποιώντας τη τρυπητή κουτάλα σας.
15. Μετά από συνολικά περίπου 15 ’, ελέγξτε αν τα χόρτα σας γίνανε με το δάχτυλό σας ή ένα πιρούνι.
16. Τα στελέχη τους πρέπει να είναι μαλακά όταν συμπιέζονται με τα δάχτυλά σας ή να τρυπηθούν με το πιρούνι!
17. Αφαιρέστε τα αμέσως από τη φωτιά και στραγγίστε τα χόρτα.
18. Συμβουλή: Εάν τα βράσετε περισσότερο, θα χάσουν το έντονο πράσινο χρώμα τους και θα γίνουν καφέ.
19. Ανακινήστε το σουρωτήρι για να αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος του νερού.
20. Αφήστε τους να στραγγίσουν εντελώς για 5 ’.
21. Τοποθετήστε την 1η παρτίδα βρασμένων χόρτων σε μια πιατέλα.
22. Επαναλάβετε τη διαδικασία για τη 2η παρτίδα χόρτων ραδικιού.
23. Όταν η 2η παρτίδα βράσει και στραγγιστεί, προσθέστε την πάνω από την 1η παρτίδα στην πιατέλα.
24. Αλατίστε, για γεύση.
25. Ψεκάστε περίπου ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο καλής ποιότητας από πάνω.
26. Πασπαλίζουμε επίσης χυμό λεμονιού από 2 λεμόνια.
27. Σερβίρετε με μισό ή ολόκληρο λεμόνι κομμένο στα μισά στις πλευρές για γαρνίρισμα, αλλά και για όσους θέλουν τα χόρτα τους πιο ξινά.
28. Η άγρια ​​σαλάτα ραδικιού μας είναι έτοιμη!

Γ. Προτάσεις σερβιρίσματος:

Τα βρασμένα χόρτα κάνουν μια υπέροχη ζεστή ή κρύα σαλάτα σε συνδυασμό με σχεδόν οποιοδήποτε κύριο πιάτο που σερβίρετε.

Η Συνταγή για τα Χόρτα είναι από Greek Cooking Made easy