Πάστα Boema
Υλικά (για περίπου 24 τμχ.)
Για το κεικ:
1 αυγό
200 γρ ζάχαρη
200 ml γάλα
25 ml λάδι
300 γρ αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας κακάο
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για σιρόπι:
300 ml νερό
200 γρ ζάχαρη
Για το γλάσο:
200 γρ μαύρη σοκολάτα
200 ml κρέμα γάλακτος για σαντιγί
2 κουταλιές της σούπας λάδι
για την κρέμα γκαναζ:
300 γρ σοκολάτα
300 ml σαντιγί
ουσία ρούμι
για διακόσμηση:
300 ml γλυκιά κρέμα γάλακτος για σαντιγί
πορτοκαλί χωρίς (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
Προετοιμάστε πρώτα το κεικ. Ανακατεύουμε το αυγό με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει κρεμώδες το μείγμα. (αν τα αυγά είναι πολύ μικρά, βάζουμε δύο αυγά) Προσθέτουμε το λάδι και το γάλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. (μεγέθη δίσκου 32 * 35)
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς χρησιμοποιώντας τη λειτουργία αερα για περίπου 30 λεπτά. Είναι ασφαλέστερο να κάνετε το τεστ οδοντογλυφίδας. Αφήνουμε να κρυώσει και βγάζουμε το κέικ σε πιατέλα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι ως εξής:
Καραμελώνουμε τη ζάχαρη (χωρίς να την κάψουμε γιατί θα πικρίσει) και όταν καραμελώσει η ζάχαρη προσθέτουμε νερό με προσοχή για να μην καούμε γιατί θα κάνει φουσκάλες η καραμέλα και μπορεί να πηδήξουν καυτές σταγόνες.
Σε αυτό το σημείο η καραμέλα σκληραίνει και αφήνουμε το μπολ στη φωτιά μέχρι να λιώσει και να πάρουμε ένα σιρόπι. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο και όταν ζεσταθεί το αδειάζουμε στο κεικ. Ακόμα κι αν σου φαίνεται πολύ σιρόπι, να ξέρεις ότι μετά από λίγες ώρες στο ψυγείο δεν θα είναι τόσο σιροπιαστό.
Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το πάνω μέρος σε τετράγωνα και τα απομακρύνουμε λίγο για να ρίξουμε το γλάσο στο καθένα. Είναι προτιμότερο να μην τα μετακινήσετε με το χέρι αλλά να χρησιμοποιήσετε μια σπατουλα για κέικ ή απλά ένα πιρούνι γιατί είναι καλά σιροπιαστά είναι πολύ εύθραυστα.
Όσο περίμενα να κρυώσει το σιρόπι, ετοίμασα το γλάσο.
Βάλτε τα σπασμένα κομμάτια σοκολάτας, τη γλυκιά κρέμα και το λάδι σε ένα μπολ σε μπεν μαρί (πάνω από ένα άλλο μπολ με βραστό νερό στη φωτιά) και ανακατέψτε μέχρι να είναι τελείως λιωμένη σοκολάτα και το γλάσο είναι μια χαρά χωρίς να περάσουν τα κομμάτια της σοκολάτας.
Με ένα κουτάλι γλασάρουμε κάθε κέικ ξεχωριστά, αφήνοντας το γλάσο να πέσει ελαφρώς στις άκρες. Βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει το γλάσο.
Ετοιμάζουμε κρέμα γκαναζ
Ξεκίνησα να ετοιμάζω την κρέμα όταν έβαλα το κεικ στο φούρνο. Βάζουμε τη κρεμα σε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και την αφήνουμε μέχρι να φτάσει στο σημείο βρασμού χωρίς να την αφήσουμε να βράσει.
Αφήνουμε στην άκρη και προσθέτουμε τα σπασμένα κομμάτια σοκολάτας (ή τριμμένα) και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα. Προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε. Το βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν το μείγμα της σοκολάτας έχει σκληρύνει, χτυπαμε τη σύνθεση μέχρι να έχουμε μια λεπτή κρέμα. Αν πιστεύετε ότι το μείγμα είναι πολύ σκληρό και δεν ανακατεύεται, μπορείτε να προσθέσετε μερικές κουταλιές της σούπας γλυκιά κρέμα γάλακτος (λίγη-λίγη). Με μια τσαντα ζαχαοπλαστικής κάνουμε μια ροζέτα σε καθε κυβάκι
Διακόσμηση
Χτυπαμε τη γλυκιά κρέμα για τη σαντιγί μέχρι να σφίξει. Αν θέλετε μπορείτε να αρωματίσετε σαντιγί με εσάνς πορτοκαλιού ή όποια γεύση σας αρέσει ή μπορείτε να το αφήσετε απλό.
Βαζουμε με μία τσαντα ζαχαροπλαστική τη σαντιγί πάνω από την κρέμα γκαναζ, σχηματίζοντας μια σαντιγί «μότ».
Τα βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες και μετά τα απολαμβάνουμε με όρεξη.