Ο δημιουργός της την αποκάλεσε την πιο καλοκαιρινή μακαρονάδα και, σας διαβεβαιώ, είχε απόλυτο δίκιο! Ετοιμαστείτε να δοκιμάσετε μια απλή αλλά συγκλονιστική μακαρονάδα με ντομάτα και αυγά, όπου η φρεσκάδα των υλικών και η σοφία της μοναστηριακής κουζίνας δημιουργούν ένα πιάτο μοναδικό. Πάμε να δούμε πώς θα την ετοιμάσουμε βήμα-βήμα.

Υλικά

(για 1 πακέτο σπαγγετίνι ολικής άλεσης):

1 πακέτο σπαγγετίνι ολικής άλεσης
5 μέτριες, ώριμες ντομάτες
6 αυγά
4-5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κάπως χοντροκομμένο
2 μικρές σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Λίγος κρόκος Κοζάνης (προαιρετικά)
Λίγος κουρκουμά (προαιρετικά)
Ελάχιστο ελαιόλαδο για το σπαγγέτι
Λίγη γραβιέρα Καραλή light, τριμμένη (ή άλλο light τυρί της αρεσκείας σας)
Τρυφερός μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Επιπλέον ελαιόλαδο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Σωταρισα σε μέτρια θερμοκρασία το κρεμμύδι κάπως χοντροκομμένο σε ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί λίγο. Πρόσθεσα το σκόρδο σε φετουλες, 2-3 βόλτες κι έριξα τις τριμμένες ντομάτες. Αλατοπίπερο, μισή κουταλιά μέλι , λίγο κρόκο Κοζάνης, κουρκουμά ( δικές μου προσθήκες αυτά) κι άφησα να σιγοβράζει. Παράλληλα εβρασα και το σπαγγέτι al dente , το σουρωσα κι έριξα ελάχιστο ελαιόλαδο για να μην κολλήσει. Μετά από κάνα 20λεπτο μελωσε η σάλτσα ( να έχει λίγα υγρά) έριξα τα αυγά μάτια, τα αλατοπιπέρωσα κι έσβησα το μάτι. Σιγοψηθηκαν για 5′-6′. Πασπάλισα λίγη γραβιέρα και τρυφερό μαϊντανό. Στο σερβίρισμα πρώτα γραβιέρα, με σπάτουλα σάλτσα με αυγά , εξτρά μαϊντανό και λίγο ελαιόλαδο. Για κάποιο λόγο η ντομάτα είναι ιδιαίτερα μυρωδάτη και το αυγό δίνει ανεπαίσθητη γλύκα και υγρασία , αν και δεν μπορείς να το διακρίνεις. Απόλυτα δεμένες και ισορροπημένες όλες οι γεύσεις. Για μένα η μοναστηριακη κουζίνα πέραν από υγιεινή, είναι απολαυστική , μέσα στη λιτότητά της.

H Εκτέλεση είναι της κας Πόπη Μητραλέλη