Δείτε Επίσης: Τα διάσιμα χειροποίητα Σπανακοπιτάκια !! | Σπανακοτυρόπιτα…απλά φανταστική

Υλικά

Φύλλο
4 φλιτζάνια αλεύρι κοσκινισμένο
2 αυγα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουτάλι ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
Περίπου 3/4 φλιτζάνι χλιαρό νερό
Περίπου 1/4 φλιτζάνι χλιαρό γάλα
1 φλιτζάνι Λιωμένο βούτυρο

Γέμιση

3 μεγάλα πράσα πλένονται και ψιλοκομμένα
1 μεγάλο δοχείο σπανάκι, ξεπλυμένο
8 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
2 κρεμμύδια
1 φλιτζάνι φέτα Ή κατσικίσιο τυρί Ή 1/2 & 1/2 και από τα δύο
2/3 φλιτζάνι τυρί ανθότυρο
3 αυγά
Πιπέρι και αλάτι
Πολλά φρέσκα βότανα μαϊντανό & άνηθο δυόσμο.

Μέθοδος

Κοσκινίστε το απλό αλεύρι, προσθέστε αλάτι, ανοίξτε μία “λακούβα” στη μέση και προσθέστε ξύδι, ελαιόλαδο, αυγά. Προσθέστε αργά και σταδιακά το χλιαρό νερό & γάλα στο αλεύρι και ζυμώστε για να φτιάξετε μια μαλακή ζύμη και αφήστε το να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.


Χωρίστε τη ζύμη σε 2 μπάλες μπάλες και ανοίξτε κάθε μπάλα σε μεγάλο στρογγυλό φύλλο και βουρτσίστε με βούτυρο παντού και κόψτε με τη μέθοδο «ήλιος» όπως φαίνεται σε όλες τις φάσεις των εικόνων.


Βλέπετε το μεσαίο στρογγυλό μέρος / κύκλο, στη συνέχεια παίρνετε κάθε κομμάτι που έχετε κόψει, τεντώστε ελαφρώς και συσσωρεύστε το ένα στο άλλο … αυτό θα κάνει στρώματα και θα καταλήξετε με μια μπάλα.


Αφήστε τους να ξεκουραστούν και να καθίσουν για μια ώρα ..
Εν τω μεταξύ, σοτάρετε τα πράσα, προσθέστε λίγο νερό, αλάτι και μαύρο πιπέρι μέχρι να μαλακώσουν και να κρυώσουν για 10 λεπτά. Σε ξεχωριστό μπολ πλύνετε και στραγγίξτε πολύ καλά το σπανάκι, αφήστε το να ξεπλυθεί και προσθέστε τα υπόλοιπα 8 συστατικά.


Καλύψτε το ταψί σας με 4 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο .
Ανοίξτε το πρώτο μισό της ζύμης σε έναν αλευρωμένο πάγκο αρκετά μεγάλο για να ταιριάζει στο ταψί σας με την περίσσεια φύλλου να προεξέχει.
Ρίξτε με ένα κουτάλι το μείγμα φέτας σπανάκι και ισιώστε.
Ανοίξτε το πάνω φύλλο ζύμης και τσαλακώσετε την περίσσεια ζύμης πάνω από την πίτα. Πιέστε τις άκρες για να ένα κόθρο γύρω από την πίτα.
Βουρτσίστε το πάνω μέρος της πίτας με λιωμένο βούτυρο. Χαράξτε τα κομμάτια για να αφήσουν τον ατμό να διαφύγει.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 1/2 ώρα και μετά αυξάνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 190 βαθμούς για άλλη 1/2 ώρα ή μέχρι να έχει ένα χρυσό χρώμα.

Δείτε Επίσης: Τα διάσιμα χειροποίητα Σπανακοπιτάκια !! | Σπανακοτυρόπιτα…απλά φανταστική

ΠΗΓΗ: Suzanna Tatsis