Ντοματόπιτα

Η ντοματόπιτα είναι ένα παραδοσιακό και αγαπημένο πιάτο που φτιάχνεται με φρέσκες ντομάτες, τυρί, αρωματικά βότανα και φύλλο. Η γεύση της είναι απολαυστική και η υφή της κρούστας τραγανή. Είναι ιδανική για ένα γευστικό γεύμα ή σνακ και μπορεί να συνοδεύσει τέλεια μια κρύα σαλάτα.

Υλικα:

Για την ζύμη:
– 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 200μλ. νερό χλιαρό
– και ένα φλιτζάνι μικρό με ελαιόλαδο

Για την γέμιση:
– 3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
– 5 ώριμες ντομάτες
– 3 πιπεριές κέρατα
– ελαιόλαδο
– λίγο ρίγανη, πιπέρι, δυόσμος και αλάτι
– ένα κομμάτι φέτα τριμμένη

Εκτέλεση

Πρώτα καθαρίζουμε πλένουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές τις ψιλοκόβουμε και μαζί με το λάδι τα τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίζουν σε μία κατσαρόλα. Μετά πλένουμε τις ντομάτες καθαρίζουμε τη φλούδα και τις ψιλοκόβουμε ( όχι με τρίφτη).
Προσθέτουμε και τις ντομάτες μαζί με τα μυρωδικά και το αλάτι.
Αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθεί το ζουμί από τις ντομάτες.
(σε μέτρια φωτιά περίπου 10- 15 λεπτά μόλις πάρει βράσει)
( την φέτα την προσθέτουμε όταν ρίχνουμε την γεμίσει στο ταψί , δηλαδή να μην βράσει μαζί με τα άλλα υλικά στην κατσαρόλα)

Φτιαχνω την ζύμη και την μοιράζω σε 10 με 12 κομμάτια.

Αλείψτε καλά το ταψί με ελαιόλαδο και στρώστε τα φυλλα φύλλα στην βάσης, τα οποία θα πρέπει να προεξέχουν από το ταψί.
Εννοείται ότι κάθε φύλλο το αλείφετε με ελαιόλαδο. Στρώστε τη γέμιση της πίτας και περιχύστε την με 3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Στρώστε από επάνω τα υπόλοιπα φύλλα. Γυρίστε τις άκρες των φύλλων ώστε να σχηματιστεί ο κόθρος.
Κόψτε την πίτα σε κομμάτια. Αλείψτε την επιφάνειά της με αρκετό ελαιόλαδο.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει πάνω και κάτω.

Η Συνταγή είναι της Mimoza Rusta

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ντοματόπιτα

Ντοματόπιτα

Υλικά

2 φύλλα σφολιάτας
10 ελιές χωρίς κουκούτσια ψιλοκομμένες
150 γρ ανθότυρο τριμμένο
150 γρ φέτα τριμμένη
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
300 γρ ντοματίνια κομμένα στη μέση
3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
Ρίγανη
Πιπέρι
Αλάτι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.

Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη, τις ελιές και το αφήνουμε να κρυώσει.
Όταν κρυώσει προσθέτουμε το ανθότυρο, την φέτα και τα ανακατεύουμε.
Βάζουμε τα φύλλα σφολιάτας στον πάγκο της κουζίνας και με τον πλάστη τα ανοίγουμε λίγο έτσι ώστε να είναι λίγο πιο λεπτά και πιο μεγάλα.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί και βάζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας φροντίζοντας να καλύψουμε τα τοιχώματα.

Προσθέτουμε το μείγμα που έχουμε ετοιμάσει, το απλώνουμε και από πάνω βάζουμε το άλλο φύλλο.
Με ένα πιρούνι κάνουμε μερικές τρύπες στο φύλλο.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα.

Η Συνταγή είναι από την Αικατερίνη Παπαδοπούλου