Υλικά

για το φύλλο:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
Λίγο αλάτι
Χλιαρό νερό (όσο πάρει για να γίνει η ζύμη εύπλαστη)

για τον κιμά:

1 κιλό ανάμεικτο κιμά (μοσχάρι και χοιρινό)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
1 καρότο τριμμένο
2 πράσα ψιλοκομμένα
2 κύβους ζωμού λαχανικών
1 ποτήρι κρασί λευκό
1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κιμά
Αλάτι (κατά βούληση)
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
300 γραμμάρια τυρί της αρεσκείας σας (π.χ., φέτα, μυζήθρα, κεφαλοτύρι)

Εκτέλεση:

για το Φύλλο
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.

για το κιμά
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε την πιπεριά, το καρότο, τα πράσα, τους κύβους ζωμού και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά ακόμα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλάτι, τον πελτέ ντομάτας και λίγο νερό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, προσθέτουμε το τυρί της αρεσκείας μας και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος του ταψιού.
Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε το ένα φύλλο. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση κιμά και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο. Γυρίζουμε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα πάνω, για να κλείσει η πίτα.
Λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας, ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε για 50-55 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Αφήνουμε την κιμαδόπιτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε και σερβίρουμε.

Κιμαδόπιτα
Κιμαδόπιτα

Καλή σας επιτυχία!

H συνταγή/φωτό είναι από την ομάδα Ioanna KoulouriΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΟΥ🌺 live 🎥 με την Maria Kazdagli 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κιμαδοπρασοκαροτόπιτα με ρεγκάτο

Kιμαδοπρασοκαροτόπιτα

Η Kιμαδοπρασοκαροτόπιτα είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα οικογενειακό γεύμα ή δείπνο. Συνδυάζει τα αρώματα και τις γεύσεις του κιμά, των πράσων και των καρότων, ενώ η χρυσαφένια κρούστα της την κάνει ακαταμάχητη. Είναι εύκολη στην προετοιμασία και ιδανική για όσους θέλουν να φτιάξουν κάτι νόστιμο και χορταστικό χωρίς να αφιερώσουν πολύ χρόνο. Μπορεί να σερβιριστεί ζεστή, μόνη της ή με μια δροσιστική σαλάτα.

Υλικά

για τα φύλλα

700 γρμ αλευρι
1/2 κ.γ αλατι
1/2 κ.γ μπεικιν ή μαγια
3 κ.σ ξυδι
5 κ.σ ηλιελαιο
1 & 1/2 μπρικι χλιαρο νερο

γέμιση
500-600 γρ κιμά
1 κ. σ. φρέσκο βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
5-6 μέτρια πράσα
2 μεγάλούτσικα κρεμμύδια
3-4 μεγαλούτσικα καρότα
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί
1/2 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
4-5 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
2 κ.σ. φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
400 γρ ντομάτα τριμμένη ή χυμο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
250 γρ ρεγκατο, κομμένο σε μικρά κυβάκια
2 αυγά

Εκτέλεση

για τη γέμιση
Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τα πράσα.
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα πράσα, πρώτα τα κομμάτια από το πράσινο τμήμα και τα αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά μόνα τους (μισο-σκεπασμένη κατσαρόλα, για οικονομία ενέργειας)
Και κατόπιν προσθέτουμε και τα κομμάτια από το λευκό τμήμα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμη.

Όσο ζεματίζονται τα πράσα, εμείς θα καθαρίσουμε, θα πλύνουμε και θα τρίψουμε στον τρίφτη των λαχανικών τα καρότα.
Μόλις τα πράσα μαλακώσουν, τα στραγγίζουμε. Δεν πρέπει να έχουν υγρά όταν θα τα προσθέσουμε στο τηγάνι με τον κιμά.
Ζεσταίνουμε πολύ καλά μέχρι να κάψει ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή και κατσαρόλα και, αφού ζεστάνουμε και λιώσουμε το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά κυβάκια.
Μόλις μαλακώσει και γίνει διάφανο το κρεμμύδι, ρίχνουμε και τον κιμά και τον σοτάρουμε, μαζί με τα μπαχαρικά, “σπάζοντάς” τον με τη βοήθεια ξύλινου κουταλιού. Όταν είναι σχεδόν έτοιμος, μαγειρεμένος, κανονίζουμε στο αλάτι.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοολούχο μέρος του και να παραμείνουν στο τηγάνι τα αρώματά του.Βάζουμε τον πελτέ και την ντομάτα και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας αλλά και 1 κουταλιά συμπυκνωμένη ντομάτα

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί για ένα 10λεπτο περίπου. Εγώ πρόσθεσα και εδώ (μου άρεσαν στην προηγούμενη κιμαδόπιτα και τα έβαλα και σε αυτήν) 4 με 5 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι μαζί με μία ποσότητα (1 με 2 κουταλιές) φρέσκα φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα. Δίνουν αξεπέραστο άρωμα στην πίτα.
Μετά το 10λεπτο, προσθέτουμε και τα πράσα, Αλλά και το τριμμένο καρότο. Το καρότο θα μπει στο τέλος για να μη μαγειρευτεί πολύ, θα μείνει μόνο με το ψήσιμο στο φούρνο, για να κρατάει λίγο και στο δόντι.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το φαγητό στην κατσαρόλα για ακόμη 2-3 λεπτά, για να ενωθούν οι γεύσεις.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, κομμένο σε κυβάκια εδώ, όχι τριμμένο, και τέλος το 1 από τα 2 αβγά, χτυπημένο ίσα να σπάσει η συνοχή του.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για τα φύλλα
Ζυμωνουμε τα υλικά της ζύμης και κανουμε 18 μπαλακια
Ανα 3 τα ανοιγουμε και τα ενωνουμε με φυτινη τα 3 τα κανουμε 1 φυλλο μεγαλο για το ταψι 40 νουμερο
Βαζουμε 3 φυλλα κατω στη μεση την γεμιση αλλα 3 φυλλα απο πανω σε καθε φυλλο ηλιελαιο. Από πανω 1 αυγο ψησιμο 1 ωρα και 10 λεπτα αναλογα τον φουρνο στην κατω σχαρα στους 200 βαθμους

τελεια τι να σας πω !!!!!!!

Η Συνταγή είναι της Αλέκα Αδάμ Μπούμπουλη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τηγανιτά κιμαδοπιτάκια

Συστατικά

Για τη ζύμη:
3 φλιτζάνια αλεύρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαγιά, διαλυμένη σε 2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
3/4 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1/4 φλιτζάνι ζεστό νερό
1/4 φλιτζάνι φυτικό λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση:
500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
2 μέτρια κρεμμύδια, τριμμένα
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
4 φλιτζάνια Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα

Οδηγίες μαγειρέματος

Βήμα 1
Για να ετοιμάσετε τη ζύμη: Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το νερό. Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό ενώ ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να γίνει σφιχτή η ζύμη.
Εάν χρειάζεται, προσθέστε περισσότερο νερό. Αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμαστεί η γέμιση.
Βήμα 2
Για να ετοιμάσετε τη γέμιση: ζεστάνετε το φυτικό λάδι σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να αλλάξει χρώμα
το κρέας και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό στο μείγμα του κρέατος, και η γέμιση είναι έτοιμη.
Βήμα 3
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοιξτε τη ζύμη χρησιμοποιώντας έναν πλάστη. Κόβουμε τη ζύμη σε κύκλους διαμέτρου 8 εκ. χρησιμοποιώντας ένα κυκλικό κουπάτ.
Βήμα 4
Γεμίστε κάθε κύκλο με 2 κουταλάκια του γλυκού γέμιση, διπλώστε στη μέση να καλύψει τη γέμιση και πιέστε τις άκρες μεταξύ τους για να σφραγιστούν.
Πιάστε τις άκρες με τα δάχτυλά σας κάνοντας σφιχτές επικαλυπτόμενες πτυχές για να δώσετε αυτό το σχήμα.

Βήμα 5
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 4 φλιτζάνια φυτικό λάδι και τηγανίζουμε τα κοιμαδοπιτακια σε δόσεις μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
Βήμα 6
Αφαιρούμε και στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Βήμα 7
Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.