Συστατικά:

1/2 φλιτζάνι + 1 κουταλιά της σούπας ζεστό νερό (110 F)
1 1/2 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη (μοιρασμένη: 1/2 κουταλάκι του γλυκού για τη μαγιά, το υπόλοιπο για το μείγμα του αλευριού)
1 1/4 κουταλάκι του γλυκού Ενεργή Ξηρά Μαγιά
1 3/4 φλιτζάνι αλεύρι ψωμιού
3/4 κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
2 κουταλιές της σούπας λάδι χωρίς γεύση
1/2 φλιτζάνι ζεστό Νερό
2 κουταλιές της σούπας μελάσα (μπορεί να αντικατασταθεί με μαύρη καστανή ζάχαρη)
1/2 – 2/3 φλιτζάνι φρυγανισμένο σουσάμι

Εκτέλεση

Ενεργοποιήστε τη μαγιά: Ρίξτε το χλιαρό νερό στο μπολ και προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη δραστική ξηρή μαγιά. Αφήνουμε να καθίσει για 10 λεπτά μέχρι να γίνει αφρός.
Αυτό είναι ένα ΠΟΛΥ σημαντικό στάδιο, αν η μαγιά σας δεν ενεργοποιήθηκε, ΜΗΝ συνεχίσετε. Δοκιμάστε το ξανά.
Η μη ενεργοποίηση της μαγιάς μπορεί να προκληθεί από μαγιά που έχει λήξει, σε ζεστό ή πολύ κρύο νερό.

Ξηρά υλικά: Προσθέστε το αλεύρι για ψωμί, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ζυμώνουμε το μείγμα για 15 λεπτά. Στα 3 λεπτά προσθέτουμε το λάδι.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει μια ζύμη. Εάν η ζύμη είναι πολύ στεγνή, προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού νερό κάθε φορά μέχρι
να έχετε μια λεία μπάλα ζύμης.
Πρώτη περίοδος ξεκούρασης: Αλείψτε ένα μπολ με λάδι και μεταφέρετε τη ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα. Η ζύμη θα υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος εάν η μαγιά σας είναι σε καλή κατάσταση.

Φρυγανίστε το σουσάμι: Σε ένα ζεστό τηγάνι, φρυγανίστε το σουσάμι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μυρίσει και να ροδίσει. Βαζω στην άκρη.

Μοιράζετε τη ζύμη: Βγάζετε τη ζύμη από το μπολ και την πλάθετε σε μπάλα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια.
Χρησιμοποίησα ζυγαριά κουζίνας, μπορείτε επίσης να την υπολογίσετε αν δεν έχετε ζυγαριά κουζίνας. Πλάθετε κάθε μερίδα σε μπάλα.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλα 15 λεπτά. Η ανάπαυση αφήνει τη ζύμη να χαλαρώσει για καλύτερο σχηματισμό γλουτένης.

Πλάθετε τη ζύμη: Δουλέψτε κάθε μερίδα μία-μία, καλύπτοντας την υπόλοιπη που δεν χρησιμοποιείτε. Δώστε σχήμα στο κομμάτι σε ένα σχοινί
45 εκ. Διπλώστε στη μέση και στρίψτε 3 φορές. Τσιμπήστε την άκρη με τις 2 χαλαρές άκρες και μετά διπλώστε για να δημιουργήσετε έναν κύκλο.
Τοποθετήστε το άκρο στην τρύπα στο άλλο άκρο. Κυλήστε με την παλάμη σας για να σφραγίσετε τη σύνδεση.
Κάνετε το ίδιο και για τις υπόλοιπες μερίδες.

Βουτάμε και αλείφουμε με σουσάμι: Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη μελάσα ή την καστανή ζάχαρη.
Σε ξεχωριστό μπολ μεταφέρετε το καβουρδισμένο σουσάμι. Βουτήξτε κάθε κομμάτι στο μείγμα του νερού και της μελάσας για να βραχεί η επιφάνεια
και στη συνέχεια κυλήστε μέσα το καβουρδισμένο σουσάμι. Μεταφέρετε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Αφήστε περίπου 2 ίντσες χώρο ανάμεσα σε κάθε κομμάτι.
Δεύτερη περίοδος ανάπαυσης: Αφήστε να καθίσει για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμιύυς στα τελευταία 10 λεπτά της δεύτερης περιόδου ανάπαυσης
Ψήνουμε για 12 -15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή. Γυρίστε το ταψί μέχρι στη μέση του χρόνου ψησίματος.
Δώστε ιδιαίτερη προσοχή και ελέγξτε στα 12 λεπτά καθώς το σουσάμι ροδίζει γρήγορα.