Ο Λευκός Χαλβάς , γνωστός και ως «Χαλβάς Σαπουνέ», είναι ένα παραδοσιακό γλυκό με μοναδική και ελαστική υφή . Η βάση του είναι η μαρέγκα η οποία «ψήνεται» με καυτό σιρόπι ζάχαρης και μελιού , αποκτώντας το χαρακτηριστικό του άρωμα και χρώμα . Η προσθήκη καβουρντισμένων ξηρών καρπών (καρύδια, αμύγδαλα) του δίνει την τραγανή νότα που το κάνει απολαυστικό ! Είναι φανταστικό!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά
Απαραίτητα προϊόντα:
- 200 γρ. – Ζάχαρη
- 150 γρ. – Μέλι
- 1 – Ασπράδι (αυγού)
- 200 γρ. – Ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα ή/και φουντούκια)
- 1 πρέζα – Αλάτι
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία:
1. Ξηροί Καρποί: Ψήνετε τα καρύδια (και τα αμύγδαλα) σε ένα τηγάνι. Αφού κρυώσουν, τα συνθλίβετε ελαφρά (ή τα αφήνετε και ολόκληρα ).
2. Μαρέγκα: Σε ένα καθαρό γυάλινο ή μεταλλικό μπολ, χτυπάτε το ασπράδι του αυγού με μια πρέζα αλάτι μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα (μην την παραχτυπήσετε). Όταν είναι έτοιμη, την αφήνετε στην άκρη .
Β. Σιρόπι Καραμέλας:
1. Θέρμανση: Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζετε το μέλι και τη ζάχαρη σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (π.χ. στον 2ο βαθμό). Ανακατεύετε απαλά μέχρι να βράσει το σιρόπι. Σε αυτό το σημείο, παρατηρείτε το χρόνο .
2. Βράσιμο: Γυρίζετε τη φωτιά στη μέση και ανακατεύετε έντονα το σιρόπι. Ελέγχετε τη θερμοκρασία ώστε να βράζει, προσέχοντας να μην καεί (Γυρίστε πάνω-κάτω τη φωτιά, αν χρειαστεί).
3. Σκληρότητα: Για μαλακό χαλβά , μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά . Για την τέλεια επιλογή (σαν σκούρα καραμέλα) μαγειρέψτε για 8-10 λεπτά .
4. Αναμονή: Αφαιρέστε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και περιμένετε περίπου ένα λεπτό .
Γ. Τελική Σύνθεση:
1. Ενσωμάτωση: Ξεκινήστε να χτυπάτε ξανά τη μαρέγκα σε χαμηλό βαθμό, πολύ προσεκτικά , και ρίξτε αργά και σε ένα λεπτό ρεύμα το ζεστό σιρόπι .
2. Χτύπημα: Χτυπάτε μέχρι η μαρέγκα να απορροφήσει όλη την καραμέλα και να διπλασιαστεί σε όγκο . Θα προκύψει μια παχιά κρέμα .
3. Καρποί: Ρίξτε αμέσως τους ξηρούς καρπούς και ανακατέψτε έντονα για να κατανεμηθούν ομοιόμορφα.
Δ. Μορφοποίηση & Ψύξη:
1. Φόρμα: Ρίξτε το μείγμα σε μια ορθογώνια φόρμα στρωμένη με χαρτί ψησίματος .
2. Συμπίεση: Με ένα ελαφρώς βρεγμένο κουτάλι , πιέστε το μείγμα να απλωθεί ομοιόμορφα.
3. Ψύξη: Τυλίξτε με φύλλο αλουμινίου και αφήστε το στο ψυγείο να σκληρύνει για μερικές ώρες .
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Ψύξης: Περίπου 2-3 ώρες
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 3 ώρες
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Λείο Σιρόπι και Αφράτο Χαλβά
Σιρόπι (Καραμέλα): Το πιο κρίσιμο σημείο είναι ο χρόνος βρασμού του σιροπιού. Όσο περισσότερο βράζει (μετά το σημείο βρασμού), τόσο πιο σκληρός θα γίνει ο χαλβάς. Για τέλειο και μαλακό χαλβά (σαν του εμπορίου), μη ξεπεράσετε τα 8-10 λεπτά βρασμού.
Θερμοκρασία Σιροπιού: Το σιρόπι πρέπει να είναι πολύ ζεστό όταν ενσωματώνεται στη μαρέγκα, αλλά όχι καυτό (για να μη “ψηθεί” το αυγό). Ο χρόνος αναμονής του 1 λεπτού μετά την απομάκρυνση από τη φωτιά είναι ιδανικός.
Μαρέγκα: Η μαρέγκα πρέπει να είναι σφιχτή και χτυπιέται αργά κατά την προσθήκη του σιροπιού, ώστε να ενσωματώσει τον αέρα και να αφρατέψει το τελικό μείγμα.
Ξηροί Καρποί: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε συνδυασμό ξηρών καρπών . Το καβούρδισμα τους είναι απαραίτητο, καθώς ενισχύει το άρωμα και την τραγανότητά τους.
Tags:
Alt Text 1: Λευκός χαλβάς με ξηρούς καρπούς, κομμένος σε φέτες, σερβιρισμένος σε πιάτο.
Alt Text 2: Κρέμα μαρέγκας με καυτό σιρόπι μελιού, χτυπημένη με μίξερ σε μπολ.
Alt Text 3: Το μείγμα του χαλβά με τους ξηρούς καρπούς μέσα σε ορθογώνια φόρμα, έτοιμο για ψύξη.
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Χαλβάς Σιμιγδαλένιος (Με το Κλασικό 1-2-3-4)












