Η Μελαχρινή είναι από τα αγαπημένα μου σιροπιαστά, γιατί είναι αφράτη, ζουμερή και έχει αυτό το υπέροχο άρωμα καρυδιού και κανέλας που σε ταξιδεύει. Εγώ τη φτιάχνω συχνά όταν έχω καλεσμένους ή θέλω απλά να γλυκάνω την οικογένεια. Είναι σίγουρο πως αυτή η Μελαχρινή θα γίνει κι η δική σας αγαπημένη!
Υλικά για την Αφράτη Μελαχρινή:
12 αυγά (χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους)
12 κουταλιές σούπας ζάχαρη
12 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι
12 κουταλιές σούπας καρύδια (τριμμένα στο μπλέντερ)
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Κανέλα και γαρύφαλλο (κατά προτίμηση)
3 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
Μισό λεμόνι
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε το σιρόπι για την μελαχρινή: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι. Τα βράζουμε για περίπου 5 λεπτά και μετά τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Χτυπάμε τα αυγά:
Χτυπάμε πολύ καλά τους κρόκους των αυγών με το μίξερ.
Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Ενώνουμε τα υλικά:
Στους χτυπημένους κρόκους προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα καρύδια, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα λεμονιού και τα αρωματικά (κανέλα και γαρύφαλλο). Χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Απαλά και με κυκλικές κινήσεις (Από κάτω προς τα επάνω), προσθέτουμε την μαρέγκα στο μείγμα με τους κρόκους. Προσέχουμε να μην “κάτσει” η μαρέγκα.
Ψήσιμο και σιρόπιασμα:
Στη συνέχεια ρίχνουμε το υλικό στο ταψί μας και ψήνουμε σε φούρνο προ θερμασμένο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει το γλυκό μας περίπου 45 με 50 λεπτά.
Βγάζουμε το γλυκό το χαράζουμε σε κομμάτια, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
Το αφήνουμε περίπου 2 ώρες να τραβήξει το σιρόπι του και μετά απολαμβάνουμε την θεϊκή του γεύση της μελαχρινής