Μουσακάς

3 μεγάλες μελιτζάνες
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, σε κύβους
3 φύλλα δάφνης
6 σκελίδες σκόρδου
1 κουτί ντομάτες Poumaro
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
αλάτι πιπέρι
3 κουταλάκια σούπας ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες σε μεγάλες, λεπτές φέτες. Αλατίστε για να φύγουν τα υγρά τουλάχιστον μία ώρα. Ξεβγάλτε και ρίξτε τες ελαιόλαδο, και βάλτε τες στο γκριλ(3 λεπτά ανά πλευρά) ή τοποθετήστε τες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολα και ψήνετε για 10 λεπτά στο φούρνο 200 βαθμούς και αφήστε τες στην άκρη.

Σάλτσα Κιμά
Ετοιμάστε το κιμά οπότε ρίχνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης. Μειώστε σε μέτρια χαμηλή και μαγειρέψτε έως ότου τα κρεμμύδια είναι ημιδιαφανή. Προσθέστε το κιμά και τσιγαρίστε τον. Ακολουθήστε με το αλάτι και το πιπέρι.
Προσθέστε το κρασί σας και βράστε έως ότου δεν υπάρχει σχεδόν κανένα υγρό. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας, την ρίγανη. Σιγουρευτείτε μέχρι να έχετε μια παχιά σάλτσα κρέατος. Ρυθμίστε το αλάτι και το πιπέρι και προσθέστε τη κανέλα σας. Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης και αφήστε την σάλτσα στην άκρη.
Σάλτσα Μπεσαμελ

1/2 φλιτζάνι βούτυρο
1/2 αλεύρι αλεύρι
5 φλιτζάνια ζεστό γάλα (όχι ελαφρύτερο από 2%)
4 αυγά
3/4 φλιτζάνι τυρί κεφαλοτυρι 
αλάτι 
μία πρεζα τριμμένο μοσχοκάρυδο

Βάλτε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα για να λιώσει. Προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας γρήγορα με ένα ξύλινο κουτάλι για να αποφύγετε τη δημιουργία σβώλων. Ανακατέψτε και μαγειρέψτε το μείγμα αλευριού / βουτύρου .
Ρίχνουμε το γάλα ενώ ανακατεύουμε και στη συνέχεια το αλάτι , ανακατεύοντας το μίγμα συνεχώς. Όταν παχύνει, σβήστε τη φωτιά και προσθέστε το τυρί σας και σιγά-σιγά ρίξτε τα αυγά σας, συνεχίστε να ανακατεύετε.
Προσθέστε το μοσχοκάρυδο και ανακατέψτε.

Στήσιμο του μουσακά

Σε ένα ταψί 18 “x 11”, τοποθετήστε ένα στρώμα μελιτζάνας στο κάτω μέρος στη συνέχεια απλώστε την σάλτσα κρέατος, από πάνω πασπαλίστε με λίγο τριμμένο τυρί.
Προσθέστε το δεύτερο στρώμα μελιτζάνας και πάλι τη σάλτσα κρέατος και το τριμμένο τυρί.
Ρίξτε τη σάλτσα Μπεσαμελ στο τέλος και πασπαλίστε το τριμμένο τυρί για να βοηθήσετε να έχετε μια τραγανή, χρυσή επιφάνεια. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο 190 βαθμούς για 30-40 λεπτά ή όταν από πάνω είναι χρυσαφί.
Αφήστε το Μουσακα να ξεκουραστεί για 30 λεπτά πριν κόψετε και σερβίρετε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν σας αρέσει η πατάτα στο Moussaka, ξεφλουδίζετε τρεις μεγάλες πατάτες, βουρτσίστε με λάδι, αλατίστε και τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο 220 βαθμους και ψήστε 10 λεπτά.

ΠΗΓΗ