Η Μπουγάτσα Θεσσαλονίκης, γνωστή και ως “Μπουγάτσα με κρέμα”, αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της Ελλάδας, με πλούσια ιστορία και παράδοση που χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια.

Συνήθως ετοιμάζω τα φύλλα στο σπίτι. Αυτή τη φορά όμως, αγόρασα τα φύλλα για ευκολία, αν και δεν συγκρίνονται με αυτά που ετοιμάζετε στο σπίτι. Αλλά φυσικά είναι πολύ πιο εύκολο για να κανεις την μπουγάτσα.

Συστατικά

4 λεπτά φύλλα κρούστας για πίτα

Για την κρέμα
500 ml γάλα
60-70 γρ ζάχαρη
80 γραμμάρια λεπτό σιμιγδάλι
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας / ½ κουταλάκι του γλυκού απόσταγμα βανίλιας
1 αυγό

100 γρ βούτυρο / 80 γρ βούτυρο κλαριφ για να λαδώσουμε τα φύλλα
νερό για ψεκασμό πάνω από τα φύλλα

Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη
κανέλα

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε όλα πολύ καλά και βάζουμε στη σωστή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το αυγό.
Ανακατεύουμε όλα πολύ καλά σκεπαζουμε με μία μεμβράνη που εφαπτεται της κρέμας και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Αν δεν έχουμε βούτυρο κλαριφιέ, βάζουμε απλό βούτυρο σε χαμηλή φωτιά / φούρνο μικροκυμάτων και το λιώνουμε.
Με ένα κουτάλι αφαιρουμε πάνω απο το λιωμενο βούτυρο το λιπος. Για το άλλειμα των φύλλων θα χρησιμοποιήσουμε μόνο το βουτυρο,
έτσι τα φύλλα θα είναι εξαιρετικά τραγανά, ακόμα και την επόμενη μέρα.

Για τη συναρμολόγηση:

Τοποθετήστε 3 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, φροντίζοντας να αλείψετε κάθε φύλλο με βούτυρο και ψεκάστε με νερό.
Αλείφουμε το τέταρτο φύλλο με βούτυρο και το διπλώνουμε στα τέσσερα και μετά το τοποθετούμε στη μέση των φύλλων.
Ανακατεύουμε με τη κρέμα και προσθέτουμε την κρέμα στη μέση, θα καλυψει το φύλλο που είναι στο κεντρο διπλωμενο στα 4.
Διπλώνουμε τα υπολοιπα φύλλα προς το κέντρο να κανουμε φακελο ψεκάζοντας με νερό και αλείφουμε με βούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (χωρίς αερισμό) για 30 λεπτά.
Κόβουμε το γλυκό όσο είναι ζεστό, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και τριμμένη κανέλα!

Καλή όρεξη!

Source: retetegrecesti

Προηγούμενο άρθροΓλυκό Ροδάκινο…δροσερό και πανευκολο
Επόμενο άρθροΓεμιστές Πιπεριές το φαγητό του καλοκαιριού…