Πατάτες με κιμά και τυρί

Απαραίτητα προϊόντα:

Για τον Κιμα
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
80 ml ελαιόλαδο
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά, περασμένος δις από τη μηχανή
350 γρ. ψίχα από καλό προζυμένιο ψωμί, προτιμότερο μπαγιάτικο, μουλιασμένο για 3-4 λεπτά σε γάλα και στυμμένο
2 αυγά
1 1⁄2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
20-30 φρέσκα φύλλα δυόσμου, πολύ ψιλοκομμένα
χυμός και ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

7-8 πατάτες
γάλα
150-200 γρ κίτρινο τυρί

Παρασκευή:

Για το στρώμα του κιμα

Ζεσταίνουμε, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το λάδι σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να ροδίσουν ελάχιστα.
Τραβάμε το τηγάνι από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά.
Προσθέτουμε το στυμμένο ψωμί, τα κρεμμύδια με το λάδι του τηγανιού, τα αυγά, τη ρίγανη, λεπτοκομμένο δυόσμο και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε έντονα για 4-5 λεπτά.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα, για να σφίξει, και παράλληλα να δοθεί χρόνος να αναμειχθούν τα αρώματα.

Η μεσαία στρώση είναι πουρές πατάτας (βραστές πατάτες πουρέ με λίγο γάλα και καρυκευμένες με αλάτι).

Συναρμολόγηση
Απλώνουμε τον κιμά στο κάτω μέρος του πυρέξ.
Σε φούρνο στους 230 βαθμούς ψήνουμε τον κιμά σε λαδόκολλα με ύψος στρώσης 1-1,5 εκ. τουλάχιστον.
Αφού ψήσουμε ελαφρά για 20-25 λεπτά περίπου, βάζουμε από πάνω τον πουρέ και τριβουμε το κίτρινο τυρί.
Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρώς το τυρί.

Σερβίρετε όσο πιο ζεστό γίνεται!

Δημοσίευση του χρήστη Ширин Язаджиева-Благова