Μόνο που τα σκέφτομαι μοσχοβολάει όλο το σπίτι! Η γιαγιά μου τα έφτιαχνε πάντα και όλοι τα λατρεύαμε. Είναι αφράτα, λιώνουν στο στόμα και έχουν αυτή τη μυρωδιά που σε ταξιδεύει. Εγώ θα σας δείξω πώς τα φτιάχνω
Υλικά:
1/2 κούπα ελαφρύ λάδι (εγώ βάζω ηλιέλαιο)
200 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κεσεδάκι γιαούρτι (το κλασικό, όχι στραγγιστό)
3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκά τα θέλετε)
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (όχι γεμάτο)
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
3 κούπες περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω ή λιγότερο)
1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα
Σουσάμι για πασπάλισμα
(Προαιρετικά για τα στρογγυλά): Μισό κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σε σκόνη
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω το λάδι, το βούτυρο, το γιαούρτι και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι ή με το μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτω το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το μαχλέπι (και τη μαστίχα αν φτιάχνω στρογγυλά). Ανακατεύω λίγο.
Αρχίζω να προσθέτω το αλεύρι σιγά-σιγά, μια κούπα τη φορά, ανακατεύοντας στην αρχή με ένα κουτάλι και μετά με τα χέρια μου.
Ζυμώνω μέχρι να έχω μια μαλακή και αφράτη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί να προσθέσω λίγο ακόμα αλεύρι αν κολλάει πολύ, ή λίγο νερό αν είναι πολύ σφιχτή.
Παίρνω μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθω στο σχήμα που θέλω. Για τα “τσαντάκια”, παίρνω ένα κομμάτι, το κάνω μπαλάκι και μετά το πατάω λίγο να γίνει πλακέ. Μετά, τσιμπάω τις άκρες προς τα μέσα σαν να φτιάχνω ένα μικρό πουγκί. Για τα στρογγυλά, απλά τα πλάθω μπαλάκια και τα πατάω ελαφρά.
Στρώνω ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετώ τα κουλουράκια.
Χτυπάω το αυγό με λίγο νερό και αλείφω απαλά την επιφάνεια των κουλουριών με ένα πινέλο.
Πασπαλίζω με σουσάμι.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνω τα κουλουράκια για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.
Μόλις βγουν από τον φούρνο, μοσχοβολάει όλο το σπίτι! Τα αφήνω λίγο να κρυώσουν και μετά τα απολαμβάνω.
Η Συνταγή είναι από το ροζ μωβ τουλιπα